Η παραλία κάνει καλό στην έγκυο!
Η παραλία κάνει καλό στην έγκυο!


Οι απολαύσεις που μπορεί να μας προσφέρει μια μέρα στην παραλία την καλύτερη περίοδο του χρόνου και κυρίως όταν δεν έχει ακόμα πολύ κόσμο είναι άπειρες. Χαλάρωση, ήλιος και ένα απαλό αεράκι μας επιτρέπουν να αντέξουμε καλύτερα τις τυπικά υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες: τι καλύτερο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς; Τα βασικά συστατικά της αποτελούν ένα «μικρό-μεγάλο» δώρο: άμμος, θάλασσα και ήλιος μπορούν να μετατραπούν σε ένα φυσικό ινστιτούτο ομορφιάς τους. Εκμεταλλευόμενοι τα παραπάνω συστατικά επιτυγχάνουμε ανανέωση του δέρματος, τόνωση των μυών και απόκτηση χρυσαφένιου και ομοιόμορφου μαυρίσματος.

Θαλασσοθεραπεία
Το νερό αποτελεί πηγή ενέργειας και ευεξίας. Πίνοντας μόνο την επαρκή ποσότητα νερού μπορούμε να κρατήσουμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση και να νικήσουμε την κατακράτηση υγρών. Κάνοντας περιπάτους στην ακροθαλλασιά επιτυγχάνουμε αισθητή μείωση του πρηξίματος των κάτω άκρων που εμφανίζεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Το θαλασσινό νερό μοιάζει πολύ ως προς τη σύνθεσή του με το πλάσμα του αίματος γι' αυτό, χάρη στην όσμωση, παραμένοντας μέσα στο νερό της θάλασσας καταφέρνουμε να αποβάλλουμε χωρίς κόπο τα υγρά που έχουν κατακρατηθεί όσον αφορά την τόνωση των μυών, όσο πιο πολύ βυθίζεται η γάμπα μέσα στο νερό τόσο μεγαλύτερα αποτελέσματα. Το νερό προβάλλει μια συγκεκριμένη αντίσταση στο περπάτημα γι' αυτό όσο περισσότερο είναι βυθισμένο το πόδι τόσο μεγαλύτερη τόνωση των μυών έχουμε.

Προσοχή όμως στις υπερβολές: όταν το νερό φτάνει μέχρι τον αστράγαλο ο περίπατος μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία ώρα (κυρίως τις λιγότερες ζεστές ώρες της ημέρας), ενώ όταν φτάνει μέχρι το μέσο της γάμπας ή ακόμα και μέχρι το ύψος της λεκάνης ο περίπατος δεν πρέπει να ξεπεράσει τη διάρκεια των 20 λεπτών (μέγιστο μισή ώρα) για να μην επιβαρυνθούν η καρδιά και οι πνεύμονες που έχουν ήδη νιώσει αρκετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στον οργανισμό λόγω της εγκυμοσύνης.

Απολέπιση του σώματος με μηδενικό κόστος
Η άμμος αποτελεί το βασικότερο συστατικό των περισσότερων ελληνικών παραλιών. Χωρίς να βυθιστούμε στην άμμο, πράγμα που δεν ενδείκνυται για τις εγκύους, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να περιποιηθούμε τον εαυτό μας χωρίς κανένα κόστος. Τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν η άμμος δεν ζεματάει και κυρίως δεν υπάρχει πολύς κόσμος, αρκεί να πάρουμε μια χούφτα στεγνής άμμου και να την τρίψουμε απαλά στα μπράτσα, στους μηρούς και στους αστραγάλους. Μπορούμε να επιμείνουμε κυρίως στις φτέρνες, τα γόνατα και τους αγκώνες γιατί στις περιοχές αυτές το δέρμα είναι πιο παχύ.

Όχι μόνο μαύρισμα
Ο ήλιος μπορεί να γίνει ο καλύτερός μας φίλος εφόσον ακολουθούμε κατά γράμμα τις συμβουλές των ειδικών και παίρνουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η έκθεση στον ήλιο τις πρώτες πρωινές ή τις απογευματινές ώρες είναι ο πρώτος κανόνας για να αποκτήσουμε χρυσαφένιο χρώμα και όλη την ενέργεια που προσφέρει η ηλιακή ακτινοβολία. Όταν αποφασίζουμε να περάσουμε μια ολόκληρη μέρα στην παραλία είναι απαραίτητο, από τις 11 μέχρι τις 4, να είμαστε κάτω από κάποιο στέγαστρο. Στο διάστημα αυτών των ωρών απαγορεύεται να καθόμαστε ακόμα και κάτω από την ομπρέλα που δεν μπορεί να φιλτράρει όλες τις ακτίνες του ήλιου και έτσι μπορεί να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα ή αίσθηση δυσφορίας.

Αντιηλιακό σε μεγάλες ποσότητες και με δείκτη προστασίας υψηλό (από SFP30 και πάνω) ακόμα και αν είμαστε ήδη μαυρισμένοι ή έχουμε σκουρόχρωμη επιδερμίδα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο απ' ότι συνήθως. Υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος να δημιουργηθούν λεκέδες (πανάδες) στο δέρμα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε προϊόντα με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας (καλύτερα αν περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου που δημιουργεί ένα τείχος φυσικό εκτός από χημικό στην ηλιακή ακτινοβολία) και να θυμόμαστε να ανανεώνουμε το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες ή μετά από κάθε βουτιά στο νερό ακόμα και αν είναι αδιάβροχο.

Γυμναστήριο στη θάλασσα
Η γυμναστική στην παραλία είναι μια εναλλακτική λύση στην απόλυτη ξεκούραση, ικανή να τονώσει τους μύες και να χαλαρώσει τις αρθρώσεις χωρίς να κουράσει πολύ: απλές ασκήσεις, χωρίς στάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα ντροπής ή αμηχανίας και χαρίζουν απόλυτη χαλάρωση. Ακόμα και στις μέλλουσες μαμάδες.

1. Καθισμένες στην ξαπλώστρα με τη μέση σε ίσια θέση βάλτε ένα μπαλάκι (του τένις) κάτω από το πέλμα του ποδιού και κάντε το να κυλήσει μπροστά και πίσω (καμιά 20αριά φορές) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το ένα πόδι. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.
2. Στην ίδια θέση με την αρχική προσπαθήστε να μαζέψετε την άμμο από κάτω χρησιμοποιώντας πάντα μόνο τα πόδια.

«Και οι δύο αυτές ασκήσεις είναι ιδανικές για να μειώσουν το πρήξιμο των ποδιών, να αποφύγουν τη δημιουργία κυτταρίτιδας και να βοηθήσουν ώστε να γίνει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Μέσα στο νερό είναι ιδανικά τα ψαλιδάκια με τα πόδια τεντωμένα προς τα εμπρός (εφόσον το επιτρέπει το μέγεθος της κοιλιάς), κινήσεις των ποδιών σαν να κάνουμε ποδήλατο (εφόσον το σώμα είναι κάπου στηριγμένο με τα μπράτσα) και ύπτια κολύμβηση.

Προσοχή όμως στις υπερβολές: απαγορεύεται να λαχανιάσετε!!!

Με την συνεργασία της κας Ιωάννας Τσιαούση (μαιευτήρας - γυναικολόγος)

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!