Τι πρέπει να προσέξει μία έγκυος το καλοκαίρι
Τι πρέπει να προσέξει μία έγκυος το καλοκαίρι


Πολλές μέλλουσες μαμάδες αναρωτιούνται αν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη για διακοπές, αν μπορούν να κολυμπήσουν στη θάλασσα ή αν μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία. Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Σωτήρης Τρομπούκης, δίνει συμβουλές και οδηγίες προς τις εγκυμονούσες, προκειμένου να απολαύσουν το καλοκαίρι και να προστατεύσουν την υγεία του εμβρύου, αλλά και τη δική τους.

  Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην εγκυμοσύνη τις περισσότερες φορές δεν απαγορεύονται τα ταξίδια. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες είναι ότι τα ταξίδια δεν επιτρέπονται σε περιπτώσεις με ιστορικό αποβολών ή αν υπάρχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Τα ταξίδια δε συστήνονται ακόμη στις περιπτώσεις που οι γυναίκες λαμβάνουν φάρμακα για μείωση συσπάσεων μήτρας, καθώς και στις περιπτώσεις μειωμένης ανάπτυξης εμβρύου.

Ο κ. Τρομπούκης, σημειώνει ότι καλό είναι οι μέλλουσες μαμάδες να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια και να κάνουν συχνές στάσεις για αποφυγή ακινησίας. Πρέπει να τεντώνουν τα πόδια τους και να περπατάνε για την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα ταξίδια είναι καλύτερο να γίνονται στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο και συστήνεται να αποφεύγονται στο τρίτο τρίμηνο.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες που δεν έχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη μπορούν να ταξιδεύουν με αεροπλάνο, αναφέρει ο κ. Τρομπούκης. Προσθέτει ότι στις περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπεται η επιβίβαση στο αεροσκάφος σε έγκυο άνω των 37 εβδομάδων και θεωρεί χρήσιμη μία βεβαίωση από τον γυναικολόγο.

Όσες επιλέξουν αεροπλάνο, καλό είναι να επιλέξουν θέση σε διάδρομο για να μπορούν να σηκώνονται. Για να μην υπάρχει κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης, οι γυναίκες πρέπει να τεντώνουν τα πόδια τους σε τακτικά διαστήματα, να περπατάνε συχνά στην καμπίνα του αεροσκάφους και να πίνουν άφθονο νερό για να αποφύγουν την αφυδάτωση. Επιπλέον, πρέπει να ρωτάνε το γιατρό τους μήπως πρέπει να φορέσουν ειδικές ελαστικές κάλτσες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Ηλιοθεραπεία

Το επόμενο ερώτημα που θέτουν πολλές μέλλουσες μαμάδες είναι αν μπορούν να κάνουν ηλιοθεραπεία. Καλό είναι το καλοκαίρι οι έγκυες να μην επιδιώξουν το μαύρισμα, γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο (οι ορμόνες οδηγούν στην παραγωγή περισσότερης μελανίνης), με αποτέλεσμα οι εγκυμονούσες να κινδυνεύουν να εμφανίσουν κηλίδες, πανάδες, ακόμη και ηλιακά εγκαύματα. Πρέπει να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία τις μεσημεριανές ώρες και οι έγκυες να προτιμούν σκιερούς και δροσερούς χώρους και να έχουν παρέα άφθονα υγρά, μεγάλο καπέλο και το κατάλληλο αντηλιακό, με πάνω από 30 δείκτη προστασίας. Το αντηλιακό θα πρέπει να το απλώνουν μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο για καλύτερη απορρόφηση και να το ανανεώνουν πολύ συχνά, δηλαδή κάθε δύο ώρες και κάθε φορά μετά το κολύμπι.

Κολύμπι

Οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες στην παραλία για να μην θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο και τη δική τους ζωή. Το κολύμπι είναι μεν ιδανική άσκηση που διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια και χαλαρώνει τις έγκυες γυναίκες, αλλά η θάλασσα μπορεί να κρύβει κινδύνους.

Το κολύμπι επιτρέπεται σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, εκτός από τον ένατο και πάντα με ήπιες κινήσεις. Δεν πρέπει οι έγκυες να κολυμπάνε μόνες τους, αλλά πάντα με παρέα, γιατί μπορούν να νιώσουν ξαφνικά αδιαθεσία και να χρειαστούν βοήθεια. Δεν αποκλείεται μέσα στη θάλασσα να τις πιάσει κράμπα. Στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να χάσουν την ψυχραιμία τους και να πανικοβληθούν, αλλά να παραμείνουν ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα και στη συνέχεια να βγουν από τη θάλασσα.

Επιπλέον, οι μέλλουσες μαμάδες δεν πρέπει να κολυμπάνε τις ώρες μεταξύ 11.00-17.00 και να μην είναι στη θάλασσα πάνω από 15 λεπτά. Φυσικά οι βουτιές και τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται για την αποφυγή ατυχημάτων και να θυμούνται πως δεν είναι καλό για την υγεία τους οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μπαίνουν σταδιακά στο νερό και όχι απότομα και να μην παραμένουν για αρκετή ώρα μέσα στη θάλασσα όταν είναι κρύα τα νερά.

Αμέσως μετά το μπάνιο πρέπει να ξεπλένονται καλά με νερό και να αλλάζουν μαγιό για να μην εμφανίσουν κολπίτιδες ή κρύωμα και να επιλέγουν παραλίες που διαθέτουν γαλάζια σημαία. Το ξάπλωμα πάνω στην άμμο απαγορεύεται για την αποφυγή μολύνσεων. Πρέπει να κάθονται πάνω σε ψάθα ή πετσέτα και πάντα κάτω από ομπρέλα.

Η θάλασσα είναι καλύτερη επιλογή από την πισίνα. Οι έγκυες που επιλέγουν πισίνα, πρέπει να είναι σίγουρες πως τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Αν δεν είναι καθαρά τα νερά, υπάρχει ο κίνδυνος λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!