Το κάπνισμα του πατέρα αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή
Το κάπνισμα του πατέρα αυξάνει τον κίνδυνο για αποβολή


Το κάπνισμα του πατέρα πριν και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να υπονομεύει την έκβασή της, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 5,8 εκατομμύρια κυήσεις. Στόχος της έρευνάς τους ήταν να εξετάσουν αν το κάπνισμα του πατέρα επηρεάζει την εγκυμοσύνη και τον κίνδυνο για αποβολή.

Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες για αποβολή ήταν αυξημένες στις συντρόφους καπνιστών ανδρών.

Ειδικότερα, οι έγκυοι είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες για αποβολή εάν ο σύντροφός τους κάπνιζε κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Είχαν, όμως, 18% χαμηλότερο κίνδυνο για αποβολή εάν ο σύντροφός τους είχε διακόψει το κάπνισμα την περίοδο που το ζευγάρι προσπαθούσε να αποκτήσει παιδί.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.

«Γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως όταν καπνίζει η έγκυος, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αρνητικών εκβάσεων της κυήσεως», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η Dr. Alison Holloway, καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Καναδά.

«Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι και το κάπνισμα του πατέρα επηρεάζει την επιτυχή έκβαση της εγκυμοσύνης», συνέχισε. Και πρόσθεσε πως ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το μέγεθος του πληθυσμιακού δείγματος που εξετάστηκε.

Σημαντικές διαφορές
Όπως γράφουν οι ερευνητές, οι 5,8 εκατομμύρια έγκυοι που εξετάστηκαν ήσαν μη καπνίστριες και είχαν ηλικία 18 έως 49 ετών.

Το 29% από αυτές είχαν συζύγους καπνιστές, ενώ το συνολικό ποσοστό αποβολών ήταν περίπου 2,5%.

Υπήρχαν όμως διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε καπνιστές, μη καπνιστές και πρώην καπνιστές. Ειδικότερα:

* Στα ζευγάρια στα οποία και οι άνδρες ήταν μη καπνιστές, το ποσοστό αποβολής ήταν 2,38%.

* Στα ζευγάρια στα οποία ο μέλλοντας πατέρας είχε κόψει το κάπνισμα πριν ή λίγο μετά τη σύλληψη, το ποσοστό αποβολής ήταν 2,79%.

* Στα ζευγάρια στα οποία οι άνδρες ήταν καπνιστές, το ποσοστό αποβολής έφθανε στο 2,92%.

«Ο έλεγχος του καπνίσματος είναι εξαιρετικά σημαντικός, ακόμα και για τους πατέρες και οι σύζυγοι πρέπει να διακόπτουν το κάπνισμα όταν προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Δύο μηχανισμοί
Η Dr. Holloway, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο οι πιθανοί μηχανισμοί με τους οποίους μπορεί να επηρεάσει το κάπνισμα του πατέρα την εγκυμοσύνη της γυναίκας του.

Ο ένας είναι η έκθεση της εγκύου σε επικίνδυνα χημικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο στο παθητικό κάπνισμα, όσο και στα υπολείμματα του καπνού μέσα στο σπίτι.

Και ο δεύτερος είναι οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Μπορεί, λ.χ., να προκαλεί το κάπνισμα γενετικές μεταλλαγές, οι οποίες υπονομεύσουν την εγκυμοσύνη, είπε.

Πηγή: iatropedia.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!