Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη
Η κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη


Τι είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι ένας τύπος διαταραχής διάθεσης που προκαλεί συναισθήματα θλίψης και απελπισίας. Είναι φυσιολογικό να λυπημένη ή στεναχωρημένη ανα διαστήματα, αλλά όταν έχετε κατάθλιψη, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή και μήνες. Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σας, από το πώς σκέφτεστε και ενεργείτε στο πώς τρώτε και κοιμάστε.

Ακόμη και όταν μια γυναίκα έχει κατάθλιψη που είναι υπό έλεγχο, οι ορμονικές μετατοπίσεις που το σώμα της περνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπή. Είναι κοινό για τις γυναίκες να αναπτύξουν τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης μετά τον τοκετό  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το να αισθάνεται κανείς  με αυτόν τον τρόπο είναι δύσκολο οποιαδήποτε στιγμή, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη υποτίθεται ότι είναι μια χαρούμενη εποχή, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο για την έγκυο να παραδεχτεί οτι δεν νιώθει ευτυχισμένη.

Αλλά η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια, όχι μια επιλογή. Είναι επίσης εκπληκτικά συνηθισμένο: Περίπου 1 στις 10 γυναίκες έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι απρόθυμοι να το παραδεχτούν.

Η κλινική κατάθλιψη είναι απίθανο να απομακρυνθεί χωρίς θεραπεία, αλλά υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές επιλογές. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μετά από μερικούς μήνες και σχεδόν όλοι αισθάνονται φυσιολογικά μέσα σε ένα χρόνο.

Μη διστάσετε λοιπόν να ζητήσετε βοήθεια. Η συναισθηματική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;
Ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως η κόπωση ή προβλήματα στον ύπνο, είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά όταν έχετε επίσης μια αίσθηση θλίψης ή απελπισίας, χάνετε το ενδιαφέρον ή την ευχαρίστηση σε πράγματα που συνηθίζατε να απολαμβάνετε ή δεν μπορείτε να λειτουργήσετε στην καθημερινή σας ζωή, μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

Μπορεί να έχετε κατάθλιψη εάν έχετε παρουσιάσει 5 ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες:

Χάνεται το ενδιαφέρον για καθημερινές δραστηριότητες, ή έχεται την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι ευχάριστο ή διασκεδαστικό πια

Αισθάνεστε «πεσμένη», λυπημένη ή νιώθετε ένα «κενό» για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάθε μέρα

Κλαίτε όλη την ώρα

Έχετε αίσθημα έντονης ερεθιστικότητας ή ανησυχίας

Έχετε αίσθημα άγχους

Είναι δύσκολο νασυγκεντρωθείτε

Έχετε χαμηλή ενέργεια ή ακραία κόπωση που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση

Βιώνετε αλλαγές στα πρότυπα φαγητού ή ύπνου, όπως η επιθυμία να φάτε ή να κοιμάστε όλη την ώρα ή να μη μπορείτε να φάτε ή να κοιμηθείτε καθόλου

Έχετε συντριπτικά συναισθήματα ενοχής, ατιμωρησίας ή απελπισίας

Νιώθετε οτι η ζωή δεν αξίζει

Τι μπορώ να κάνω εάν έχω κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Συζητήστε το με τον γιατρό σας. Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Στις προγεννητικές σας επισκέψεις, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας ρωτήσει για τη διάθεσή σας και για το πώς αισθάνεστε. Εάν δεν το κάνει, μην διστάσετε να το αναφέρετε.

Το να μιλάτε για θέματα ψυχικής υγείας μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά ο γιατρός σας πιθανώς βλέπει πολλές άλλες γυναίκες που έχουν περάσει μια παρόμοια εμπειρία και είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας βοηθήσει.

Θυμηθείτε ότι είναι εκεί για να βοηθήσει, και όχι για να σας κρίνει.

Υπάρχει περίπτωση η κατάθλιψη μου να βλάψει το έμβρυο, την περίοδο της εγκυμοσύνης μου;
Θα μπορούσε. Εάν υποφέρετε από κατάθλιψη ενώ είστε έγκυος, είναι σημαντικό για την υγεία σας και την υγεία του μωρού σας να λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει περίπου το 10% των εγκύων γυναικών. Παρόλα αυτά, συχνά παραβλέπεται ή δεν γίνεται διάγνωση από ιατρούς, οικογένειες και ακόμη και τις έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από αυτό.

Για ορισμένες γυναίκες, τα ίδια σημάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα κατάθλιψης, όπως η διακοπή του ύπνου, οι αλλαγές της όρεξης, η δυσκολία συγκέντρωσης και η έλλειψη ενέργειας. Επιπλέον, ο φόβος του στιγματισμού ή της έλλειψης πληροφοριών παραμένει μια ισχυρή δύναμη που εμποδίζει τις γυναίκες να αναζητήσουν βοήθεια.

Ίσως να είστε απρόθυμες να παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα ενώ είστε έγκυος, από φόβο μήπως εκθέσετε το μωρό σας στις επιδράσεις του φαρμάκου. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες που ήδη παίρνουν αντικαταθλιπτικά, τα σταματούν μόλις δουν το θετικό τεστ εγκυμοσύνης τους. 

Αλλά η κατάθλιψη που δεν δέχεται θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρει επίσης κινδύνους, όχι μόνο για την ίδια τη μητέρα, αλλά και για το αγέννητο παιδί της.

 Οι καταθλιπτικές έγκυες εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα της προγεννητικής ορμόνης του στρες (κορτιζόλη) σε σύγκριση με τις υγιείς γυναίκες, και αυτό είναι μια πιθανή εξήγηση για ορισμένους σχετικούς κινδύνους. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους έχουν μικρότερα μωρά και βραδύτερη ανάπτυξη του εμβρύου σε σύγκριση με τις μη καταθλιπτικές γυναίκες. Είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν πρόωρο τοκετό και να γεννήσου βρέφος με χαμηλό βάρος γέννησης.

Τα νεογνά των καταθλιπτικών μητέρων παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερη ορμόνη του στρες, σε σύγκριση με εκείνη των υγιών μητέρων, γεγονός που τα καθιστά πιο αγχώδη, με δύσκολη ιδιοσυγκρασία και απαιτητικά στην φροντίδα τους.

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε κατάθλιψη της μητέρας τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετωπίζουν περισσότερα κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα ως μικρά παιδιά, όπως η επιθετικότητα και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Έχουν επίσης παρατηρηθεί αρνητικές επιπτώσεις στην ευφυία και στη γλωσσική ανάπτυξη. Μερικοί ερευνητές υποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα είναι χειρότερα ή εμφανίζονται μόνο σε εκείνα τα παιδιά των οποίων οι μητέρες παρουσιάζουν υποτροπιάζουσα κατάθλιψη, με επεισόδια κατά την εγκυμοσύνη ή για τα παιδιά που εκτίθενται σε πρόσθετους κινδύνους, όπως η κακομεταχείριση.

Αναρωτιέστε πιθανώς τι είναι χειρότερο, το να έχετε κατάθλιψη που δεν θεραπεύεται ή η λήψη αντικαταθλιπτικών. Ευτυχώς, έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία περισσότερων από 30 χρόνων σχετικά με τις επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών κατά την εγκυμοσύνη στο έμβρυο και οι περιγεννητικοί ψυχιατρικοί εμπειρογνώμονες αισθάνονται αρκετά σίγουροι για τη διατύπωση συστάσεων.

Οι κλινικοί ερευνητές έχουν αναθεωρήσει πρόσφατα πάνω από 290 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της ανεπιτυχούς κατάθλιψης σε αποτελέσματα εμβρύων και παιδιών σε σύγκριση με τα δημοσιευμένα δεδομένα σχετικά με την βλάβη που προκαλείται από την έκθεση σε αντικαταθλιπτικά μέσα στην μήτρα. Βασικά διαπίστωσαν ότι τόσο η μη υποβληθείσα σε θεραπεία κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να φέρουν ορισμένους κινδύνους για το αναπτυσσόμενο μωρό. (Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να φέρουν τον κίνδυνο νεογνικής δυσχέρειας και προβλήματα ύπνου, για παράδειγμα).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κίνδυνος για το μωρό σας όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά μπορεί να φαίνεται σχεδόν ταυτόσημος με τον κίνδυνο της μη θεραπευτικής κατάθλιψης. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις , η κατάθλιψή σας μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορείτε να λειτουργήσετε ή δεν θέλετε να συνεχίσετε τη ζωή σας. Σε αυτή την περίπτωση, οι κίνδυνοι της ανεπαρκούς κατάθλιψης σε εσάς και το παιδί σας αντισταθμίζουν τους κινδύνους από τα αντικαταθλιπτικά.

Ένα αναλτικό ιστορικό προηγούμενων καταθλίψεων ή / και οικογενειακού ιστορικού και άλλων παραγόντων κινδύνου για την κατάθλιψη μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό του προσωπικού σας κινδύνου. Στο τέλος της ημέρας, εσείς, η οικογένειά σας και ο γιατρός σας πρέπει να έχετε μια ειλικρινή, προσωπική συζήτηση κινδύνου-οφέλους για να καθορίσετε την καλύτερη θεραπευτική στρατηγική για εσάς και το μωρό σας.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον γιατρό σας για τους κινδύνους και τα οφέλη συγκεκριμένων φαρμάκων για εσάς προσωπικά – λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο της εγκυμοσύνης σας, τη σοβαρότητα της κατάθλιψής σας και την πιθανότητα υποτροπής, για παράδειγμα. Εξερευνήστε εναλλακτικές λύσεις, όπως ψυχοθεραπεία, άσκηση, προγεννητική γιόγκα, θεραπεία με φωτεινό φως, πρακτικές διαλογισμού ή ευαισθητοποίησης – τα οποία επί του παρόντος είναι όλα σε μεγάλο βαθμό ερευνημένα και αποδεδειγμένα ασφαλή.

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!