6+1 τρόποι για να ελέγξεις τα συναισθήματα σου πριν την εξωσωματική
6+1 τρόποι για να ελέγξεις τα συναισθήματα σου πριν την εξωσωματική


Όλο και περισσότερα ζευγάρια σήμερα στρέφονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση.  Δεν είναι τυχαίο, ότι η ψυχολογική υποστήριξη είναι υποχρεωτική σε πολλά κέντρα του εξωτερικού, καθώς το ζευγάρι ζει τον κύκλο του ενθουσιασμού, της ελπίδας και ίσως του πένθους. Έτσι, χρειάζεται βοήθεια ώστε όλο αυτό το άγχος και η συναισθηματική φόρτιση και εναλλαγή να μην επηρεάσει και τη σχέση του αλλά και την ατομική του ψυχική κατάσταση.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ζευγάρι έχει μπει στην διαδικασία της εξωσωματικής βιώνοντας ήδη την απογοήτευση. «Κάθε μήνα περίμενα το τεστ και όσο έβλεπα ότι είναι αρνητικό η ψυχολογία μου καταρρακωνόταν» , μου έλεγε η Μ. που τελικά αποφάσισε με τον σύντροφό της να στραφεί στην τεχνική της εξωσωματικής. Αυτό που παρατηρώ είναι πως η αίσθηση αποτυχίας και ανικανότητας δημιουργεί πιο έντονη επιθυμία για παιδί. «Δεν ήμουν σίγουρη ότι ήμουν έτοιμη να γίνω μητέρα, όμως από τη στιγμή που είδα ότι δεν μπορώ. Αδυνατώ να το βγάλω από το μυαλό μου. Μου έχει γίνει έμμονη ιδέα», μου εκμυστηρεύτηκε η Σ.

Κάποιες γυναίκες το χρεώνουν στον εαυτό τους, ακόμη κι αν δεν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση ότι έχουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Κάποιες άλλες έχουν έναν καλυμμένο (ή άμεσο) θυμό προς τον σύντροφό τους, εάν οφείλεται σε εκείνον η δυσκολία η ανικανότητα της τεκνοποίησης με τον πατροπαράδοτο τρόπο.

Οι γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδιά και δυσκολεύονται ή έχουν στραφεί στη εξωσωματική και έχουν αποτύχει περνούν από μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία. Σε αυτό παίζει ρόλο η αίσθηση της προσωπικής αποτυχίας, η αγωνία και το άγχος, η σωματική εξάντληση και η ματαίωση.

Πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου όταν κάνεις εξωσωματική
Προσπάθησε να μην συνδέεις  την επιλογή σου για εξωσωματική με προσωπική ανικανότητα και αποτυχία.

Ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες και αναποδιές. Είναι πολύ φυσικό όταν μια γυναίκα θέλει και ονειρεύεται να κρατά στην αγκαλιά της ένα παιδί, να ανυπομονεί να της συμβεί αυτή η εμπειρία. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο μπορεί να μεγαλώνει η ανυπομονησία και η αίσθηση αποτυχίας. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτό που ονειρεύεσαι δεν θα συμβεί, αλλά ότι ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Σκέψου ότι είναι πολύ θετικό που πλέον η επιστήμη έχει εξελιχθεί τόσο ώστε να υπάρχουν πολλές επιλογές και λύσεις.

Υιοθέτησε μια ρεαλιστική ματιά
Έχω γνωρίσει γυναίκες που μετά από αποτυχημένες εξωσωματικές τείνουν ν α εξιδανικεύουν τον ερχομό ενός παιδιού. Νιώθουν ότι όταν θα έρθει ένα παιδί στη ζωή τους θα λυθούν όλα τα προβλήματά τους. Για να καταφέρεις να διατηρήσεις την ψυχική σου ισορροπία, χρειάζεται να προσπαθήσεις να έχεις μια πιο ρεαλιστική και ψύχραιμη εικόνα

Βγες από την καταστροφική διαδικασία της σύγκρισης
«Η Κατερίνα έπιασε παιδί με την πρώτη κι εγώ προσπαθώ ακόμα. Τι μου λείπει; Γιατί εκείνη κι όχι εγώ;», μου εξομολογείται αγανακτισμένη και απογοητευμένη η Σ. Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Μπορεί όμως να μην είναι λειτουργικά και να μην σε βοηθούν. Όσο πιο πολύ ασχολείσαι με το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι άλλοι, τόσο χάνεις τον εαυτό σου. Επίσης, δεν παίρνεις ποτέ απαντήσεις αλλά ούτε και δύναμη να συνεχίσεις. Ξέρω γυναίκες που θα ευχόντουσαν να είχαν κάνει τα παιδιά τους λίγα χρόνια αργότερα και άλλες που νιώθουν ότι άργησαν. Η διαδικασία της σύγκρισης δεν τελειώνει ποτέ. Εσύ που ζηλεύεις κάποιον, εκείνος μπορεί να ζηλεύει κάποιον άλλο. Τελικά και οι δυο αδυνατούν να εκτιμήσουν αυτά που έχουν. Γιατί πάντα έχω στη ζωή λόγους να είμαι ευγνώμων.

Μοιράσου τα συναισθήματά σου
Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. Ζήτησε βοήθεια από ειδικό και μη διστάζεις να εκφράζεις αυτά που νιώθεις στον συντροφό σου. Μη νιώθεις ένοχη. Σκέψου όλα όσα έχεις στη ζωή σου. Δεν έκανες τίποτα κακό. Μην ταυτίζεις μια μεμονωμένη αποτυχία με τον εαυτό σου.

Βάλε όρια στους τρίτους
Προσπάθησε μαζί με τον σύντροφό σου να οριοθετείτε όλους όσους σας πιέζουν ή σας κρίνουν για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας. Αποστασιοποιηθείτε από τα άτομα που δεν αντιλαμβάνονται τα όρια και επιλέξτε θετικούς ανθρώπους δίπλα σας.

Επέλεξε δραστηριότητες που σου δίνουν ικανοποίηση
Κάνε πράγματα για σένα, βάλε τον εαυτό σου και τη σχέση σου σε προτεραιότητα και γέμισε τις μπαταρίες σου με ό,τι σε ευχαριστεί και σε ικανοποιεί.

Προετοιμάσου για αυτό το ταξίδι της εξωσωματικής.
Είναι ένα ταξίδι με αναμονές, κούραση ενθουσιασμό, συγκίνηση και ταλαιπωρία.  Αποφάσισε να απολαύσεις και το ταξίδι, όχι μόνο τον προορισμό. Ακόμη κι αν όλο μια εξωσωματική δεν πέτυχε, δεν παύει να αποτελεί ια πολύ σημαντική εμπειρία, που σου έκανε να μάθεις περισσότερο τον εαυτό σου, σου δίδαξε κάποια καινούρια μαθήματα. Ωρίμασε τη σχέση με τον σύντροφό σου.

Πηγή: themamagers.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!