Τα εμβόλια που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη
Τα εμβόλια που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη


Ας δούμε ποια είναι τα εμβόλια εκείνα που μια γυναίκα μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποια εκείνα που θα πρέπει να αποφεύγει.

Ένας γενικός κανόνας είναι ότι μια έγκυος επιτρέπεται να εμβολιάζεται με αυτά που περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς, η επίδραση των οποίων στο έμβρυο θεωρείται πολλή μικρή. Τέτοια εμβόλια είναι το αντιγριπικό (το οποίο συστήνεται σε όλες τις γυναίκες που κυοφορούν κατά τους χειμερινούς μήνες), το εμβόλιο διφθερίτιδας, τετάνου και κοκίτη (Tdap), το εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV) και το εμβόλιο της λύσσας (αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να νοσήσει η έγκυος).

Αντίθετα, τα εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέτοια είναι το εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), του κίτρινου πυρετού, της ανεμοβλογιάς, της φυματίωσης(BCG), της χολέρας και της ηπατίτιδαςΒ (Hep. B). 

Μάλιστα τα εμβόλια της ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) και της ανεμοβλογιάς πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη.

Τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλύτερα να γίνονται στο δεύτερο ή στο τρίτο τρίμηνο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο γυναικολόγος σας θα σας κατευθύνει καλύτερα σχετικά με την ανάγκη ή όχι εμβολιασμού σας με συγκεκριμένα εμβόλια.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!