Απρόσμενος παράγοντας που συντελεί στην επιτυχή σύλληψη!
Απρόσμενος παράγοντας που συντελεί στην επιτυχή σύλληψη!


Όταν προσπαθείς να ξεκινήσεις μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη, είναι τόσο πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να προσέξεις. Η υγεία της κάθε μέλλουσας μητέρας πρέπει να διατηρείται σε σταθερά καλό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στη διατροφή και την ενέργεια, ώστε να αντεπεξέλθει στην κύηση. Ο υγιής οργανισμός της μητέρας, όμως, δεν είναι απαραίτητος μονάχα κατά τη διάρκεια ή και μετά την εγκυμοσύνη, αλλά και πριν τη σύλληψη, μιας και αυτές οι συνθήκες μπορεί να είναι ενδεικτικές τόσο της ανάπτυξης τους εμβρύου, όσο και της περαιτέρω υγείας του βρέφους. Εκείνο, όμως, που μπορεί να κάνει περισσότερη εντύπωση είναι το γεγονός πως και η υγεία του πατέρα πριν τη σύλληψη είναι ικανή να επηρεάσει την έκβαση της εγκυμοσύνης, αλλά και την υγεία του μωρού!

Σύμφωνα με τρεις νέες έρευνες, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, υποδεικνύουν πως ανάμεσα σε άλλους παράγοντες, η υγεία του άνδρα πριν τη σύλληψη του εμβρύου παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υγείας του παιδιού του, αλλά και των επόμενων γενεών! Εξετάζοντας τέσσερα διαφορετικά πεδία, τη μητρική παχυσαρκία, το χαμηλό μητρικό σωματικό βάρος, πατρικούς παράγοντες και τη χρήση υποβοηθούμενων αναπαραγωγικών μεθόδων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως, όπως ισχύει και στην περίπτωση της μέλλουσας μητέρας, έτσι και στον μέλλοντα πατέρα, η προηγούμενη κατάσταση της υγείας του μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης νευρολογικών, ανοσοποιητικών και μεταβολικών παθήσεων στο μωρό, όπως επίσης και στην καρδιά του.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν πως η σωματική κατάσταση του πατέρα, ο μεταβολισμός και η διατροφή του μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων στο μωρό του, ένα ρίσκο που οι επιστήμονες αποκάλεσαν “κληρονομιά και τεράστιο παράγοντα πρόκλησης προβλημάτων υγείας στον 21 αιώνα”. Η κατάσταση της υγείας του πατέρα, λοιπόν, πριν τη σύλληψη του μωρού δεν αφορά μόνο το υγιές σπέρμα, αλλά πολλά περισσότερα. Η υγεία του μπορεί δυνητικά να επηρεάσει την ανάπτυξη του πλακούντα, ενός ζωτικής σημασίας οργάνου για την ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον, η διατροφή του πατέρα πριν τη σύλληψη είναι βασικός παράγοντας για τη μελλοντική υγεία του παιδιού.

Τι μπορούν, επομένως, να κάνουν οι μπαμπάδες, ώστε να βεβαιωθούν πως είναι αρκετά υγιείς πριν προσπαθήσουν να αποκτήσουν παιδί; Οι επιστήμονες προτείνουν να διατηρούν ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο και να μειώσουν τα επίπεδα στρες στον οργανισμό τους. Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό είναι οι γιατροί να συμβουλεύουν και να παρακολουθούν σε μεγαλύτερο βαθμό τους πατεράδες, ώστε να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία της υγείας τους, προκειμένου να επιτύχουν μια υγιή κύηση!

Πηγή:tlife.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!