Τι είναι ασφαλές (και τι όχι) στην εγκυμοσύνη!
Τι είναι ασφαλές (και τι όχι) στην εγκυμοσύνη!


Μικρές και μεγάλες απορίες που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητα μιας εγκύου. 

Γιατρέ μου, είμαι έγκυος!  Είναι ασφαλές να…
…κάνω αποτρίχωση;

Τα κεριά για την αποτρίχωση των ποδιών, της περιοχής του μπικίνι και του προσώπου είναι παρασκευάσματα που εφαρμόζονται τοπικά και δεν περιέχουν συστατικά επιζήμια για το έμβρυο. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνετε αποτρίχωση με κερί κατά την περίοδο της κυοφορίας. Οι ουσίες που ξανθαίνουν την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, από την άλλη, μπορεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Άρα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της κύησης. Μια άλλη ασφαλής εναλλακτική λύση είναι το κλασικό ξυραφάκι.

…να βάφω τα μαλλιά μου;
Παρότι κάποιοι γιατροί είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά τις βαφές ή τις ανταύγειες στην εγκυμοσύνη, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι τεχνικές θέτουν σε κίνδυνο το έμβρυο. Πολλά χρόνια πριν οι βαφές μαλλιών περιείχαν μερικές δυνητικά παθογόνες ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη, αλλά σήμερα τα περισσότερα προϊόντα δεν περιέχουν τέτοια χημικά συστατικά. Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε προϊόντα φυτικής προέλευσης. Να ξέρετε, ωστόσο, ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να κάνουν τα μαλλιά σας να αντιδράσουν διαφορετικά στα προϊόντα βαφής και να καταλήξετε μ’ ένα χρώμα που δεν περιμένατε καθόλου.

.…χρησιμοποιώ το φωτοτυπικό;
Εάν εργάζεστε σε γραφείο, μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε τη δουλειά σας κανονικά. Είναι μάλλον απίθανο να σας βλάψει οποιοσδήποτε εξοπλισμός χρησιμοποιείτε.

…ζεσταίνω το φαγητό μου σε φούρνο μικροκυμάτων;
Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων θεωρείται εξαιρετικά ασφαλής, καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι δέκα φορές κατώτερη από τα επιτρεπόμενα όρια.

…πίνω αναψυκτικά light;
Το κύριο ζήτημα για τις έγκυες γυναίκες δεν είναι η λήψη καθαυτή των γλυκαντικών ουσιών, αλλά ότι με αυτό τον τρόπο αντικαθιστούν με αυτά τα ροφήματα άλλα περισσότερο θρεπτικά τρόφιμα και ποτά. Μια γυναίκα που πίνει πολλά αναψυκτικά τύπου «light», για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να μην πίνει αρκετό νερό, γάλα ή χυμούς, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανάπτυξη του μωρού.

…φοράω ζώνη ασφαλείας;
Είναι απαραίτητο να φοράτε ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, για να είστε ασφαλής. Αυτό που πρέπει να προσέξετε στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ο τρόπος που θα τη φορέσετε: εφαρμόστε τη γύρω από τους μηρούς σας και κάτω από την κοιλιά σας και σε καμιά περίπτωση στη μέση της κοιλιάς. Αν βάλετε τη ζώνη λοξά πάνω από την κοιλιά σας και συμβεί κάποιο ατύχημα, είναι πιθανό να βλάψει το μωρό. Ακόμα κι έτσι όμως, το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το έμβρυο χρησιμεύει για την απόσβεση των κραδασμών και αποτρέπει όποιο τραύμα μπορεί να υποστεί η περιοχή από την πίεση της ζώνης ασφαλείας.

 …περνάω από τα μηχανήματα ελέγχου των αεροδρομίων;
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενημερώνετε πάντα το προσωπικό εδάφους για την εγκυμοσύνη σας, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλεψη για απλό σωματικό έλεγχο στις εγκύους, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση στην ακτινοβολία των ανιχνευτών. Ωστόσο, έτσι κι αλλιώς, η ποσότητα της ακτινοβολίας αυτής είναι πάρα πολύ μικρή και κατά συνέπεια αβλαβής για το μωρό σας. 

…να κάνω εμβόλια;
Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να εμβολιάζονται, καθώς υπάρχει μικρός κίνδυνος τα συστατικά του εμβολίου να βλάψουν το έμβρυο. Ιδιαίτερα τα εμβόλια με ζωντανά στελέχη ιών είναι πολύ επικίνδυνα. Εάν όμως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος λοίμωξης, η ανάγκη για εμβολιασμό μπορεί να υπερκεράσει τον κίνδυνο αυτό.

Με τη συνεργασία του Γεωργίου Μπαγετάκου (μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος).

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!