Αυτή είναι η ιδανική εβδομάδα για τη γέννηση διδύμων
Αυτή είναι η ιδανική εβδομάδα για τη γέννηση διδύμων


Στο συμπέρασμα ότι η 37η εβδομάδα κύησης είναι η ιδανική για να γεννηθούν δίδυμα χωρίς επιπλοκές κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής έρευνα για το θέμα, ο κίνδυνος θανάτου για τα δίδυμα που συμπληρώνουν 37 εβδομάδες κύησης ελαχιστοποιείται.

Με βάση προηγούμενες μελέτες, στις κυήσεις διδύμων, όταν αυτά έχουν κοινό πλακούντα, ο κίνδυνος γέννησης νεκρού παιδιού είναι 13 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τη γέννηση ενός μοναδικού παιδιού. Όταν τα κυοφορούμενα δίδυμα έχουν ξεχωριστούς πλακούντες, ο κίνδυνος θανάτου τους είναι πενταπλάσιος.

Έως τώρα ήταν ασαφές ποια διάρκεια κύησης είναι η καλύτερη, ώστε ο κίνδυνος να είναι ο μικρότερος. Μέχρι σήμερα, οι συστάσεις για τον ιδανικό τοκετό ποικίλουν από την 34η έως την 37η εβδομάδα για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα (πρόωρος τοκετός για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες επιπλοκές στην τελική φάση της κύησης) και από την 37η έως την 39η εβδομάδα για αυτά με ξεχωριστούς πλακούντες.

Η νέα μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι για τα δίδυμα με ξεχωριστό πλακούντα η 37η εβδομάδα είναι η ιδανική, ενώ μια παράταση του τοκετού κατά μια εβδομάδα (38η) αυξάνει τους θανάτους κατά εννέα ανά 1.000 γεννήσεις. Για τα δίδυμα με κοινό πλακούντα ο τοκετός πρέπει να αποφεύγεται πριν την 36η εβδομάδα της κύησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σακίλα Θανγκαρατινάμ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) όλες τις 32 σχετικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περίπου 35.200 τοκετούς διδύμων.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!