Πώς προετοιμάζεις το πρώτο παιδί για το... δεύτερο
Πώς προετοιμάζεις το πρώτο παιδί για το... δεύτερο


Περιμένετε δεύτερο παιδί; Αναρωτιέστε πώς θα το πάρει το μεγάλο και τί μπορείτε να κάνετε για να το προετοιμάσετε; Όσο καλά κι αν είναι προετοιμασμένο το πρωτότοκο παιδί, όταν το επόμενο μωρό γεννιέται, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής.

Προετοιμάζουμε κάθε παιδί σύμφωνα με την ηλικία του.
Διαφορετικά κατανοεί ένα νήπιο 3 ετών τη γέννηση ενός μωρού και διαφορετικά ένα παιδί σχολικής ηλικίας. Δεν έχει σημασία πως θα αντιδράσει το παιδί στην είδηση ότι θα αποκτήσει αδερφάκι. Είτε χαρεί, είτε θυμώσει όλα είναι αναμενόμενα και μέσα στο πλαίσιο της ηλικιακής του συναισθηματικής ανάπτυξης.

Η προετοιμασία ξεκινάει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Αποκαλύπτοντας τα μεγάλα νέα

Ανακοινώστε το χαρμόσυνο νέο σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού. Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό δε χρειάζεται να δώσετε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα τα πολύ μικρά παιδιά δεν έχουν πραγματική αίσθηση του χρόνου οπότε μπορείτε να πείτε ότι το μωρό θα έρθει όταν θα είναι καλοκαίρι και θα έχει πλέον ζέστη. Στην ερώτηση από πού έρχονται τα μωρά, σε ένα νήπιο η απάντηση «μέσα από την κοιλιά της μαμάς», είναι αρκετή.

Θυμίστε στο παιδί σας ότι ήταν κι αυτό μωρό κάποτε

Δείξτε του φωτογραφίες από τότε που ήταν μωρό. Μιλήστε του για το πόσο χαριτωμένο ήταν και πόσο ωραία θα είναι να έχετε πάλι στο σπίτι ένα μωρό.

Ζητήστε τη συμβουλή του

Ζητήστε τη συμβουλή του μικρού σας πχ σε θέματα όπως το να επιλέξει ρουχαλάκια, πως πιθανά να διακοσμήσετε το δωμάτιο του. Με το να εμπλέκετε το παιδί σας στην προετοιμασία για την άφιξη του μωρού, το κάνετε να αισθάνεται σημαντικό, ότι συμμετέχει στην οικογένεια και ότι η ζωή του νέου αδελφού είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να συμμετέχει.

Να περιμένετε μεταβολές στη διάθεση του παιδιού σας 
Είναι απόλυτα φυσιολογικό το παιδί σας να έχει μεταπτώσεις στη διάθεση του και να εκφράζει διαφορετικά συναισθήματα για το αδερφάκι του μέρα με τη μέρα ή ακόμη και ώρα με την ώρα. Είναι σημαντικό να ακούτε το παιδί σας όπως και να αισθάνεται και να μη κάνετε το παιδί σας να νοιώθει άσχημα όταν δε αντιδρά με ιδιαίτερη θερμότητα απέναντι στην ιδέα ενός νέου μωρού.

Προετοιμάστε

Υπάρχουν πολλά παραμυθάκια τα οποία προετοιμάζουν το παιδί για τον ερχομό ενός μωρού. Ωστόσο οφείλουμε να προετοιμαστούμε και οι ίδιοι για το τι να περιμένουμε.

Μη πιέζετε να επιτύχουν τα αναπτυξιακά ορόσημα

Αν το παιδί σας είναι ακόμη με πάνα ή κοιμάται μαζί σας, ο χρόνος έλευσης του μωρού δεν είναι και τόσο καλός για να γίνουν οι παραπάνω αλλαγές. Πιθανά να συνδέσει τις αλλαγές αυτές με τον ερχομό του μωρού και να νοιώσει απομονωμένο.

Ξετυλίγοντας τα ιατρικά μυστήρια

Τα παιδιά και κυρίως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συνδυάζουν το γιατρό και το νοσοκομείο με την αρρώστια. Πάρτε το παιδί σας στις καθιερωμένες επισκέψεις σας για υπέρηχο και αφήστε το να έχει εικόνα και να ακούσει το ήχο της καρδιάς του μωρού.

Εστιάστε την προσοχή σας στο παιδί σας

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι εγωκεντρικά, επειδή εξακολουθούν και μαθαίνουν για το χώρο τους στον κόσμο. Δώστε τροφή στον εγωισμό του λέγοντας του για το πόσο καλός αδερφός/ή θα γίνει και πόσο η οικογένεια του θα χρειαστεί τη βοήθεια του.

Προσομοίωση με κούκλα

Χρησιμοποιείστε μία κούκλα στο μέγεθος του μωρού και δώστε τη στο μεγάλο αδερφάκι για να εξασκηθεί στην αλλαγή πάνας, στο κράτημα ακόμη και πως το βάζουμε για ύπνο. Σίγουρα η προσομοίωση δεν αφορά νήπια αλλά παιδιά σχολικής κυρίως ηλικίας που θα μπορούσαν όντως να βοηθήσουν με την έλευση του μωρού.

Η προετοιμασία συνεχίζεται λίγο πριν τη γέννηση και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας μετά τον τοκετό

Φέρτε το παιδί σας σε επαφή με οικογένεια που απέκτησε πρόσφατα μωρό.
Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, ενημερώστε το παιδί για το τι πρόκειται να συμβεί, για το χρόνο παραμονής σας στο νοσοκομείο, για το ότι θα μπορείτε να μιλάτε στο τηλέφωνο αλλά και να σας επισκέπτεται με τον μπαμπά στο νοσοκομείο.

Κρατήστε όσο μπορείτε την καθημερινή ρουτίνα που είχατε και πριν, ακόμη κι αν πλησιάζει η ώρα του τοκετού
όταν έρθει το μωρό δώστε την ευκαιρία στον/την αδερφό/ή να είναι ο/η πρώτος/ή που θα το γνωρίσει και να έχει όσο χρόνο θέλει χωρίς να υπάρχει συνωστισμός στο σπίτι.

Γιορτάστε! Ενθαρρύνετε το παιδί να πάρει δώρο για το νεογέννητο και φυσικά το νεογέννητο να φέρει δώρο για το παιδί.

Νέα ζωή στο σπίτι

Η «παλινδρόμηση» του «μεγάλου αδερφού» είναι συνηθισμένη. Μην παραξενευτείτε αν το μεγάλο σας παιδί αρχίσει να ζητάει πάλι το μπιμπερό, ζητήσει πιπίλα ή να μιλάει μωρουδιακά. Όσο η οικογένεια σας προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, το «μεγάλο» σας παιδί μπορεί να μην είναι τόσο ενθουσιασμένο αρχικά. Προσπαθήστε να μη θυμώνετε. Αυτές οι «παλινδρομήσεις» του παιδιού σας είναι ο τρόπος του να σας εκφράσει το άγχος του για το νέο του ρόλο στην οικογένεια. Δώστε άπλετες αγκαλιές και επιβραβεύστε όταν συμπεριφέρεται ως «μεγάλο» παιδί.

Δεχθείτε «βοήθεια».
Ακόμη κι αν σας καθυστερεί σε χρόνο η βοήθεια του νηπίου στο να ντύσετε το μωρό, δεχτείτε την. Το κάνει να νοιώθει σημαντικός/ή! Ακόμη και την ώρα του θηλασμού που είναι κάτι που δε μπορεί να συμμετέχει το μεγαλύτερο παιδί, θα μπορούσατε εκείνη την ώρα να του διαβάσετε ένα παραμύθι ή να το βλέπετε να ζωγραφίζει συμμετέχοντας λεκτικά.

Βρείτε χρόνο για το «μεγάλο» παιδί
Με τον ερχομό του μωρού και για όσο χρειαστεί να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση, ο χρόνος που αφιερώνατε στο μέχρι τώρα μοναχοπαίδι, έχει ελαττωθεί αν όχι εξατμιστεί. Προσπαθήστε να του αφιερώσετε χρόνο. Την ώρα που κοιμάται το μωρό, επιστρατεύστε πχ τη γιαγιά και πηγαίνετε μαζί του μία βόλτα στην παιδική χαρά.

Εκτός από το μωρό υπάρχουν κι άλλα
Ενθαρρύνετε τους επισκέπτες σας να ρωτάνε το μεγαλύτερο παιδί σας για πράγματα που πιθανά κάνει στον παιδικό και όχι για το πώς τα πάει με το αδερφάκι του. Μιλήστε για οτιδήποτε είναι σημαντικό για το παιδί. Πολλοί ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η άφιξη ενός νέου αδελφού μπορεί να είναι τόσο συγκλονιστική για τα παιδιά, όπως θα ήταν για σας αν, για παράδειγμα, ο σύντροφός σας έφερνε ξαφνικά ένα άλλο πρόσωπο στο σπίτι και σας έλεγε, «σ ‘αγαπώ τόσο πολύ που σκέφτηκα να φέρω κι έναν άλλον σύντροφο να μπει στην οικογένεια και να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι μαζί». Πώς θα αισθανόσουν; Θυμωμένος; Λυπημένος; Αισθήματα ζήλειας; Αγανακτισμένος; Είναι περισσότερο από πιθανό ότι το παιδί σας θα αισθάνεται κάτι παρόμοιο, όταν φέρετε ένα νέο μωρό στο σπίτι.

Σε αντίθεση όμως με έναν ενήλικα όμως, ένα παιδί δεν μπορεί να εκφράσει με λόγια το πώς αισθάνεται. Βοηθήστε τα να προσαρμοστούν και να έχετε τη βεβαιότητα ότι αυτά τα συναισθήματα είναι συνήθως εφήμερα και πολλά παιδιά θα προσαρμοστούν γρήγορα με το νέο ρόλο του αδερφού!


Πηγές: http://preschoolers.about.com http://www.bbc.co.uk/


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!