Σας βρήκαμε έναν πολύ σημαντικό λόγο για να κάνετε δεύτερο παιδί!
Σας βρήκαμε έναν πολύ σημαντικό λόγο για να κάνετε δεύτερο παιδί!


Αν σκέφτεστε να κάνετε δεύτερο παιδάκι, τώρα έχετε ακόμα έναν σημαντικό λόγο, που δεν αφορά εσάς άμεσα, αλλά τον πρωτότοκο της οικογένειας. Σύμφωνα με καινούρια έρευνα, τα μεγαλύτερα παιδιά παίρνουν μαθήματα ενσυναίσθησης από τα μικρότερα αδέρφια τους, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την μετέπειτα ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη.

Στην έρευνα συμμετείχαν 452 ζευγάρια αδερφών ηλικίας από 18 μηνών έως 4 ετών. Οι ερευνητές επισκέπτονταν τα σπίτια των αδερφών και υποκρίνονταν ότι είχαν χτυπήσει στα χέρια και τα πόδια ή ότι είχαν κάνει κάποια ζημιά. Στη συνέχεια, προσέγγιζαν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, του έλεγαν πόσο αναστατωμένοι ήταν και βιντεοσκοπούσαν την αντίδρασή του. Έπειτα από 1,5 χρόνο επέστρεψαν στα ίδια σπίτια και έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση: τα επίπεδα ενσυναίσθησης είχαν αυξηθεί αυτούς τους 18 μήνες τόσο στα μεγαλύτερα όσο και στα μικρότερα αδέρφια. 

«Ξέραμε ότι οι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι τα άτομα που επηρεάζουν όσο κανένας άλλος στην κοινωνικοποίηση των μικρότερων παιδιών, και όχι το αντίθετο. Τώρα ξέρουμε ότι τόσο τα μικρότερα όσο και τα μεγαλύτερα παιδιά συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των αδερφών τους», αναφέρει ο Marc Jambon που συμμετείχε στην έρευνα.

Η επιρροή των μικρότερων μελών της οικογένειας στα αδέρφια τους είναι τελικά εξίσου σημαντική και αρχίζει πολύ νωρίτερα απ’ όσο πιστεύαμε!

Πηγή: popsugar.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!