Είναι αργά να κάνω παιδί;
Είναι αργά να κάνω παιδί;


Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, αναζητούν απάντηση στο μέχρι ποια ηλικία μπορούν να κάνουν παιδί. Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν επικεντρωθεί στη σχέση που έχει η ηλικία με την αναπαραγωγική ικανότητα, τόσο στη γυναίκα, όσο και στον άνδρα. Το ενδιαφέρον των επιστημόνων δεν είναι μόνο ακαδημαϊκό.

Αντίθετα, απαντάει σε μία σύγχρονη τάση, η οποία θέλει τις γυναίκες να αποφασίζουν να κάνουν παιδί, σε ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία. Υπολογίζεται ότι 20% των γυναικών προγραμματίζουν την τεκνοποίηση μετά τα 35 τους χρόνια. 

Πολλές θεωρούν (παρασυρόμενες από τα success stories που έχουν δημοσιευθεί στον Τύπο) ότι ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, θα μπορέσουν να κάνουν παιδί είτε φυσιολογικά, είτε με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ωστόσο, αυτό που πολλές γυναίκες αγνοούν είναι ότι η ηλικία επηρεάζει όχι μόνο τη φυσιολογική σύλληψη αλλά και τα ποσοστά επιτυχίας των θεραπειών της υπογονιμότητας. Για παράδειγμα, μία υγιής 30χρονη γυναίκα, κάθε μήνα έχει 20% πιθανότητες να μείνει έγκυος. Η ίδια γυναίκα, όταν θα φτάσει τα 40, θα έχει τις μισές πιθανότητες να μείνει έγκυος κάθε μήνα.

Πώς η ηλικία επηρεάζει την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας
Η ηλικία, επηρεάζει  τη δυνατότητα γονιμοποίησης επειδή διαταράσσει μεταξύ άλλων τον αριθμό των χρωμοσωμάτων στο ωάριο. Εάν γονιμοποιηθεί το ωάριο, η ηλικία μπορεί να επηρεάσει την  περαιτέρω πορεία της εγκυμοσύνης.

Κάθε κύτταρο του σώματος, περιέχει 46 χρωμοσώματα. Το ωάριο και το σπερματοζωάριο όμως έχουν καθένα από  23 χρωμοσώματα. Ο αριθμός αυτός προκύπτει μέσα από μία διαδικασία μείωσης του αριθμού τους.

Στη γυναίκα η διαδικασία μείωσης του αριθμού των χρωματοσωμάτων από 46 σε 23 ξεκινά πριν τη γέννησή της, περίπου στις 20 εβδομάδες κύησης και μένει στάσιμη έως και 3 μήνες πριν την ωορρηξία.

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι πιο πιθανό να έχουν ωάρια με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, δηλαδή μεγαλύτερο ή μικρότερο αριθμό από το φυσιολογικό.

Από 20 εβδομάδων μέχρι και τη σύλληψη τα ωάρια μένουν εκτεθειμένα σε επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως ρύπανση, χημικά κλπ. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει βλάβη κατά την τελική ωρίμανσή τους.

Πηγή: kostaras.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!