5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την λοχεία
5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την λοχεία


Λοχεία είναι η περίοδος των έξι περίπου εβδομάδων που ακολουθεί τον τοκετό. Μια περίοδος αλλαγών και μια νέα πραγματικότητα για τη μανούλα για μια σειρά από λόγους.

Επιλόχειος μελαγχολία: τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, θα παρατηρήσετε ότι συγκινείστε και νιώθετε κούραση πολύ πιο εύκολα από ότι πριν. Αυτές οι εκφάνσεις συνιστούν την επιλόχεια μελαγχολία και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού το πολύ στους δύο μήνες τα προαναφερθέντα θα εκλείψουν.

Αλλαγές στο σώμα: Εκτός από αυτές που φαίνονται με «γυμνό» μάτι, παρατηρούνται αλλαγές στην πίεση του αίματος, στην παραγωγή ορμονών, καθώς και συστολή της μήτρας.

Σωστή διατροφή: αν όλα έχουν πάει καλά, μπορείτε να ακολουθήσετε διατροφή της αρεσκείας σας ακόμα και μια ώρα μετά τον τοκετό. Γενικότερα, έχετε τη δυνατότητα να επανέλθετε άμεσα στις προ εγκυμοσύνης διατροφικές συνήθειές σας, εκτός και αν πρόκειται να θηλάσετε. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές με πολλές θερμίδες και πρωτεΐνες. Οπωσδήποτε όμως, μην παραλείψετε να παίρνετε σίδηρο για τρεις μήνες μετά τον τοκετό.

Ερωτική ζωή: τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό, οι σεξουαλικές σας επαφές θα είναι οδυνηρές εξαιτίας των μειωμένων υγρών του κόλπου. Για να απολαύσετε λοιπόν την πράξη, καλό θα ήταν να γίνετε και πάλι σεξουαλικά ενεργή μετά από αυτό το διάστημα.

Άσκηση: σε γενικές γραμμές, κάθε γυναίκα μπορεί να αθληθεί όποτε νιώσει έτοιμη. Γενικότερα όμως, αν έχετε γεννήσει φυσιολογικά μπορείτε να γυμναστείτε πιο άμεσα, ενώ αν ο τοκετός έγινε με καισαρική θα πρέπει να το παρατείνετε λίγο περισσότερο.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!