Πως νιώθει (αληθινά) μια γυναίκα την ημέρα του τοκετού;
Πως νιώθει (αληθινά) μια γυναίκα την ημέρα του τοκετού;


Η γέννα είναι μια διαφορετική εμπειρία για κάθε γυναίκα. Το πώς θα νιώσει ψυχολογικά αλλά και σωματικά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως, η διαδικασία του τοκετού και οι στιγμές που περνάει στο μαιευτήριο φέρνει σε καθεμιά από εμάς λίγο-πολύ τα ίδια συναισθήματα.

Πριν το μαιευτήριο

Είτε έχεις προγραμματίσει μια καισαρική ή πρόκληση τοκετού είτε ο τοκετός ξεκινήσει φυσιολογικά και ξαφνικά, η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι σε λίγες ώρες θα γεννήσεις είναι ιδιαίτερη. «Θα τα καταφέρω;», «Θα πάνε όλα όπως το φανταζόμουν;», «Πως θα ανταπεξέλθω;», «Και μετά…. τι;», είναι μερικές από τις σκέψεις που θα περάσουν από το μυαλό σου.

Ο γιατρός σου θα σου πει να προσπαθήσεις να είσαι ήρεμη, να κοιμηθείς καλά το προηγούμενο βράδυ (ή να χαλαρώσεις αν μόλις σου έσπασαν τα νερά) αλλά εσύ θα πηγαίνεις πάνω-κάτω (όσο μπορείς) και θα αγωνιάς. Είναι φυσιολογικό. Σε λίγες ώρες θα ολοκληρωθούν με ένα μαγικό τρόπο οι 9 μήνες αναμονής και θα αγκαλιάσεις για πρώτη φορά το μωρό σου.

Στο μαιευτήριο

Έχεις ετοιμάσει την τσάντα σου, έχεις αγκαλιά και τον άντρα σου ή την μαμά σου και ξεκινάς με καρδιοχτύπι προς το μαιευτήριο. Κάποιες γυναίκες έχουν πολύ καλή διάθεση σε αυτή τη φάση αφού ανυπομονούν να τελειώσει η διαδικασία και να γεννήσουν, ενώ κάποιες άλλες αγχώνονται γιατί δεν νιώθουν έτοιμες. Όλες όμως βρίσκουν την ψυχραιμία που χρειάζεται. Κι εσύ! Θα το δεις!

Θα χαιρετήσεις την οικογένειά σου και θα μπεις στην αίθουσα τοκετών. Και τότε ξεκινάνε όλα. Σε μια αίθουσα τοκετού μαζί με τον γιατρό και την μαία (ή μόνο με τη μαία) να σου κρατάει το χέρι όσο πονάς ή όσο περιμένεις να μπεις για καισαρική. Κάποιες γυναίκες καταφέρνουν και κοιμούνται (μπορεί η διαδικασία να κρατήσει πολλές ώρες), κάποιες διαβάζουν ένα περιοδικό, κάποιες (οι περισσότερες) κοιτάνε το ταβάνι και οι σκέψεις και τα συναισθήματα τους πλημμυρίζουν. «Θα πάνε όλα καλά;» Ναι, θα πάνε! Είτε γεννήσεις εύκολα είτε δύσκολα, στο τέλος θα αγκαλιάσεις το μωράκι σου.

Η γέννα

Στην καισαρική μπορεί να σε αγχώνει η αναισθησία, όμως εκείνη τη στιγμή όλα γίνονται τόσο γρήγορα που δεν καταλαβαίνεις τίποτα. Ακόμα κι αν αγχωθείς, όλα τελειώνουν σε 30-40 λεπτά. Οι νοσοκόμες θα σου μιλάνε λες και είναι μια συνηθισμένη μέρα (δεν είναι! Είναι η μέρα που γεννάς!) και εσύ θα προσπαθείς να το παίξεις άνετη.

Στην φυσιολογική γέννα, τα πράγματα ποικίλουν: Θα νιώσεις πόνο και ανακούφιση. Θα έχεις νεύρα και μετά θα είσαι ήρεμη. Θα θέλεις να σταματήσεις την προσπάθεια και μετά θα δώσεις όλη σου τη δύναμη. Θα είναι δύσκολα αλλά θα καταλάβεις ότι το σώμα σου είναι φτιαγμένο για να ανταπεξέλθεις. Ναι, τελικά είσαι η πιο δυνατή γυναίκα στον κόσμο.

Το πρώτο κλάμα

Ακούς το κλάμα του μωρού σου και κουνάς το κεφάλι σου προσπαθώντας να το δεις. Το πιο πιθανό είναι η πρώτη φορά που θα δεις το μωρό σου να είναι… ανάποδα. Αλλά θα το ερωτευθείς. Κι αν τα πρώτα σου συναισθήματα είναι μπερδεμένα, τότε όταν ακούσεις το κλάμα του, θα σκεφτείς ότι είναι το πιο όμορφο κλάμα στον κόσμο. Και τότε θα θέλεις να πάρεις το μωρό αγκαλιά και να μην το αφήσεις ποτέ. «Τι εννοείτε, θα το πάρετε για να το μετρήσετε;»

Ναι, ξύπνησε μέσα σου η mama bear. Θέλεις να το ακολουθήσεις με το βλέμμα σου όσο το σκουπίζουν και του κάνουν εξετάσεις. Και θέλεις να βρίσεις όποια νοσοκόμα δεν σου το φέρνει για να το ξαναπάρεις αγκαλιά ή να το θηλάσεις. Τα συναισθήματά σου από εδώ και πέρα (δυστυχώς) εξαρτώνται κι από το μαιευτήριο!

Στο δωμάτιο

Δεν σε νοιάζει αν πήγες σε δίκλινο, τρίκλινο με rooming in ή όχι. Θέλεις να ξεκουραστείς αλλά κυρίως αγωνιάς για το πότε θα σου φέρουν το μωράκι σου. Οι πρώτες στιγμές με το μωρό κι όλη την οικογένεια μαζί είναι μοναδικές. Ζήστε τις και άφησε τις γκρίνιες για τους «διπλανούς» μετά. (Ναι θα βρεις πολλούς λόγους για να γκρινιάξεις για τους επισκέπτες της δίπλα λεχώνας ή για τις μαίες του ορόφου σου)

Το τέλος μιας μεγάλης μέρας

Όταν θα κλείσουν τα φώτα (όχι όλα, σε μαιευτήριο είσαι) θα είσαι τόσο κουρασμένη αλλά και τόσο ενθουσιασμένη που λογικά δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς. Ακόμα κι αν σε πάρει ο ύπνος θα ξυπνήσεις με το πιο όμορφο κλάμα του κόσμου. Είσαι πλέον μαμά! Πρέπει να ξυπνήσεις και να φροντίσεις το μωράκι σου. Η πιο όμορφη σχέση της ζωής σου έχει ήδη ξεκινήσει! Να σου ζήσει! 

Πηγή: giatimama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!