Ισχύει όντως ότι τα έμβρυα καταλαβαίνουν τα πάντα;
Ισχύει όντως ότι τα έμβρυα καταλαβαίνουν τα πάντα;


Στο παρελθόν η επικρατούσα άποψη έλεγε πως η έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να στεναχωριέται για παράδειγμα, προκειμένου να μην συμβεί κάτι κακό στην ίδια και κατά συνέπεια κινδυνεύσει και η ζωή του εμβρύου. Κοινώς, ελάχιστοι πίστευαν πως το έμβρυο αντιλαμβάνεται οτιδήποτε μέσα από την κοιλιά της μαμάς του.

Η ίδια πεποίθηση επικρατούσε και για τους πρώτους μήνες της ζωής του νεογέννητου βρέφους. Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι έτσι. Η επιστήμη έχει αποδείξει πως οι 9 μήνες όπου το έμβρυο είναι στην κοιλιά της μαμάς τους αλλά και οι πρώτοι μήνες της ζωής του ως νεογέννητο βρέφος αποτελούν τις βάσεις και τα θεμέλια της ζωής του στο σύνολό της.

Συνεπώς, είναι αλήθεια ότι τα έμβρυα καταλαβαίνουν τα πάντα και ίσως περισσότερα κι από αυτά. Συγκεκριμένα, όταν μια έγκυος μητέρα γελάει, το έμβρυο λίγο μετά αρχίζει να κινείται. Ομοίως σε έναν πολύ δυνατό θόρυβο που πιθανόν θα αγχώσει τη μητέρα, το έμβρυο αρχίζει να κλωτσάει νευρικά. Ακόμη, όταν μια έγκυος γυναίκα που καπνίζει, σκεφτεί το επόμενο τσιγάρο της, το έμβρυο ανεβάζει καρδιακούς χτύπους που ερμηνεύονται ως άγχος. Στην ιδέα και μόνο του τσιγάρου, το έμβρυο υποφέρει. Και φυσικά, αν μια έγκυος γυναίκα ακούει συστηματικά ένα συγκεκριμένο τραγούδι, στη συνέχεια το νεογέννητο πια βρέφος είναι σε θέση να το αναγνωρίσει και να εκδηλώσει τις αντιδράσεις του.

Οι ειδικοί όλο και πιο συχνά, όλο και πιο πολύ αναφέρουν πως όταν μια έγκυος γυναίκα είναι αγχωμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αυτό επιδρά αρνητικά στο έμβρυο. Το νεογέννητο βρέφος της θα είναι νευρικό και καθόλου συνεργάσιμο. Τα προγεννητικά βιώματα απασχολούν σημαντικά τους ψυχιάτρους όταν έχουν να αντιμετωπίσουν παιδιά με στρες, διαταραχές ύπνου και άλλα προβλήματα που δεν εξηγούνται με άλλον τρόπο. Κάπως έτσι, η έγκυος γυναίκα και το οικογενειακό της περιβάλλον δεν πρέπει να υποτιμούν τους 9 μήνες της κύησης. Η έγκυος γυναίκα δεν αρκεί να τρέφεται σωστά για να γεννήσει ένα υγιές παιδί. Πρέπει να είναι σε περιβάλλον ηρεμίας και αγάπης. Οι δραστηριότητές της πρέπει να είναι για δύο και όχι ό,τι θα ευχαριστούσε την ίδια μόνο.

Πηγή: mommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!