7+1 πράγματα που οι διατροφολόγοι θα ήθελαν να κάναμε στην εγκυμοσύνη μας!
7+1 πράγματα που οι διατροφολόγοι θα ήθελαν να κάναμε στην εγκυμοσύνη μας!


Μεταξύ της εξάντλησης, της «πρωινής» ναυτίας και της συνεχόμενης πείνας, η εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση για να τρώμε σωστά. Αλλά τα μωρά εξαρτώνται από τη μαμά τους για τροφή, έτσι πρέπει να κάνουμε καλές επιλογές για το τι πηγαίνει στο στόμα μας – και στο μωρό μας. Διαβάστε παρακάτω και δείτε τα 8 σημαντικότερα πράγματα που συνιστούν οι διατροφολόγοι για υγιεινή διατροφή και υγιεινή αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βρείτε πόσα κιλά μπορείτε να πάρετε

Αυτό μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω πίνακα:

Δείκτης Μάζας Σώματος πριν την εγκυμοσύνη Αύξηση βάρους εάν κυοφορείτε 1 έμβρυο Αύξηση βάρους εάν κυοφορείτε δίδυμα
Λιγότερο από 18.5 12,5 με 18 κιλά καμία σύσταση
18.5 με 24.9 11 με 15 κιλά 16 με 24 κιλά
25 με 29.9 7 με 11 κιλά 14 με 22 κιλά
30 και πάνω 5 με 9 κιλά 11 με 19 κιλά

Να ασκήστε καθημερινά
Μην υποθέτετε οτι η εγκυμοσύνη είναι μια καλή περίοδος να διακόψετε τη συνδρομή σας στο γυμναστήριο.

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη σωματική δραστηριότητα για τη δική σας υγεία και αυτή του μωρού σας. Η γυμναστική κρατά το σώμα σας δυνατό, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη κύησης, και μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα πολύ μεγάλο μωρό. Η τακτική άσκηση σας προετοιμάζει για την απόλυτη προπόνηση: τον τοκετό!

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά στις έγκυες γυναίκες (οι οποίες έλαβαν έγκριση από το γιατρό τους για να ασκηθούν) να ασκούνται μετρίως για τουλάχιστον 20 έως 30 λεπτά τις περισσότερες, αν όχι όλες, ημέρες της εβδομάδας.Δυστυχώς, οι περισσότερες έγκυες δεν το τηρούν αυτο.

Να πίνετε νερό
Το Ινστιτούτο Ιατρικής συστήνει στις έγκυες γυναίκες να πίνουν 10 ποτήρια νερό ή άλλα υγρά κάθε μέρα (εάν εχει ζέστη ή ασκείστε, πιείτε ακόμη περισσότερα).

Όταν η γυναικολόγος Kaidanian ρωτά από τις έγκυες ασθενείς της τι πίνουν όταν είναι διψασμένες, συχνότερα, απαριθμούν σόδα, χυμό ή καφέ. Όμως καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνης η οποία βρίσκεται και στο τσάι και να προσέχετε με τους χυμούς, καθώς περιέχουν πολλά φυσικά σάκχαρα.  Η καλύτερη λύση που απομένει λοιπόν είναι το νερό.

Να είστε συνεπής στις προγεννητικές βιταμίνες σας
Απλά πάρετε τις, επειδή οι προγεννητικές βιταμίνες είναι ένας εύκολος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι εσείς και το μωρό σας παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Πολλές γυναίκες έχουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και σίδηρο καθώς και φολικό οξύ, η έλλειψη των οποίων προκαλεί ελαττωματα του νευρικού σωλήνα.

Αποφύγετε να πάρετε πολύ βάρος! 
Η λήψη υπερβολικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και περιγεννητικές επιπλοκές, όπως ο πρόωρος τοκετός, η καισαρική και το μεγάλο σκήσιμο.

Η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο μωρό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο δύσκολο τοκετό, λέει ο Daniel Roshan, μαιευτήρας – εμβρυολόγος στη Νέα Υόρκη και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Τρώτε μικρά γεύματα
Όταν έχετε ναυτία, η σκέψη του φαγητού μπορεί να σας ανακατέψει ακόμα περισσότερο. Όμως, «η κατανάλωση μικρών γευμάτων συχνά βοηθάει γιατί κρατάει γεμάτο το στομάχι σας χωρίς να σκάτε, και διατηρεί σταθερό και το σάκχαρο του αίματος», λέει ο Ashley Roman, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Maternal Fetal Care Κέντρο.

Τρώτε έξυπνα σνακ
Αποθηκεύστε στην κουζίνα σας  έξυπνα και υγιεινά υλικά για να μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τα σνακ σας. Να έχετε πλυμένα φρέσκα φρούτα, να κρατάτε λίγους ξηρούς καρπούς στο γραφείο σας κατά τη διάρκεια της δουλειάς και να προτιμάτε ένα smoothie εάν θέλετε κάτι πιο ελαφρύ.

Μάθετε να χρησιμοποιείτε υποκατάστατα
Είναι καλό που και που να υποκύπτετε στις λιγούρες σας, όμως αν αρχίσει να γίνεται συνήθεια θα σας δημιουργήσει προβλήματα! Γι’ αυτό, γνωρίστε τα υποκατάστατα! Εάν θέλετε πίτσα, μπορείτε να την φτιάξετε μόνη σας με ζύμη ολικής και υγιεινές επιλογές. Εάν θέλετε muffin φτιάξτε το μόνη σας χρησιμοποιώντας αγνά υλικά! Θέλετε σοκολάτα; Προτιμήστε την κουβερτούρα ή ένα ποτήρι γάλα με κακάο.

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!