5+1 παράξενα για τα μωρά που σίγουρα δεν ξέρεις!
5+1 παράξενα για τα μωρά που σίγουρα δεν ξέρεις!


Τα νεογέννητα μοιάζουν τόσο εύθραυστα και ανήμπορα όταν τα πρωτοπάρεις αγκαλιά. Παρόλα αυτά είναι προικισμένα με δυνάμεις που ούτε μπορείς να φανταστείς!


1.Τα νεογέννητα μπορούν να κολυμπήσουν
Μία ομάδα ερευνητών πραγματοποίησαν ένα πείραμα για να δουν τι θα συμβεί σε 36 νεογέννητα αν τα βουτήξουν με το κεφάλι μέσα στο νερό. Ανακάλυψαν κάτι συγκλονιστικό, ότι τα μωρά μπορούσαν να κρατήσουν την αναπνοή τους και έμοιαζαν να διασκεδάζουν αφάνταστα.

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Τα μωρά που έμπαιναν στο μωρό με την κοιλίτσα προς τα μέσα μπορούσαν να κουνήσουν τα χέρια και τα πόδια, ώστε να βγουν στην επιφάνεια. Τα νεογέννητα παρόλο που έχουν την ικανότητα να κολυμπήσουν, τη διατηρούν μόνο μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Μετά θα χρειαστούν πολλά μαθήματα κολύμβησης για να ξαναμάθουν να επιπλέουν!

2.Τα ακροδάχτυλα των μικρών παιδιών μπορούν να ξαναμεγαλώσουν

Σύμφωνα με τον Dr. Christopher Allan, αν ένα μωρό χάσει μέρος του δαχτύλου του, αυτό μπορεί να ξαναμεγαλώσει ακόμα και χωρίς ιατρική παρέμβαση. Οι έρευνες που έχουν γίνει επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία με μία βασική προϋπόθεση. Το κομμάτι που θα χαθεί δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέγεθος του νυχιού.

3.Τα νεογέννητα φροντίζουν να μην πέσουν

Όλοι οι νέοι γονείς γνωρίζουν ότι αν βάλουν το δάχτυλό τους στην παλάμη του νεογέννητου τους αυτό θα το σφίξει με όλη του τη δύναμη. Λίγοι όμως ξέρουν ότι αν σηκώσουν το μωρό εκείνο θα συνεχίσει να σφίγγει με όλη του τη δύναμη και δεν θα πέσει. Παρόλο που το επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες, καλύτερα να μην το δοκιμάσετε στο σπίτι!

4.Τα νεογέννητα μπορούν να σκαρφαλώσουν (αρκεί ο στόχος να είναι το στήθος της μαμάς)

Φυσιολογικά, τα μωρά δεν ξεκινούν να μπουσουλάνε μέχρι να γίνουν 7-10 μηνών. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει, γιατί δεν έχουν το κατάλληλο κίνητρο. Αν ένα μωρό θελήσει, μπορεί να μπουσουλήσει μόλις βγει από τη μήτρα της μαμάς του!

Αυτό αποδείχτηκε μέσω ενός πειράματος που έγινε σε νεογέννητα μωρά. Τα νεογέννητα τοποθετήθηκαν κοντά στο στήθος της μαμάς, η οποία όμως δεν κινητοποιήθηκε για να τα ταΐσει. Τα πρώτα 15 λεπτά δεν έγινε τίποτε. Μετά από λίγο τα μωρά άρχισαν να κάνουν θηλαστικές κινήσεις και όταν ανακάλυψαν ότι αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, μετακινήθηκαν μόνα τους προς το στήθος της μητέρας, αναζητώντας απεγνωσμένα τη θηλή.

5.Τα νεογέννητα μπορούν να φάνε όσο θέλουν χωρίς να γίνονται χοντρά

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το βάρος του μωρού σας. Τα μωρά διαθέτουν κάτι που πολύ θα θέλατε να το είχατε κι εσείς. Καφέ λιπώδη κύτταρα που περιέχουν μιτοχόνδρια, καίνε ενέργεια και παράγουν ζέστη. Το καφέ λίπος καίει τις θερμίδες με καταπληκτική ταχύτητα. Οι επιστήμονες ασχολούνται πολύ με το καφέ λίπος τελευταία, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να χρησιμοποιήσουν τα οφέλη του και στους ενηλίκους.

6.Τα μωρά μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα των σκύλων

Μπορεί τα μωρά να μην καταλαβαίνουν κάθε λέξη που τους λέτε, είναι σίγουρο όμως ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά τη γλώσσα των τετράποδων φίλων τους. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μωρά ηλικίας 6 μηνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μωρά μπορούν να καταλάβουν το γαύγισμα του σκύλου, ακόμα κι αν δεν έχουν συναντήσει ποτέ σκυλί στη ζωή τους. Οι επιστήμονες έδειξαν στα μωρά φωτογραφίες από θυμωμένα και φιλικά σκυλιά και παράλληλα τους έπαιζαν ηχητικές καταγραφές από άγρια γαυγίσματα και φιλικά γαυγίσματα. Τα μωρά ήταν σε θέση να αντιστοιχίσουν το γαύγισμα στη φωτογραφία. Έτσι, όταν άκουγαν το άγριο γαύγισμα, κοίταζαν τη φωτογραφία του άγριου σκυλιού και όταν άκουγαν το ήρεμο γαύγισμα κοιτούσαν το χαρούμενο σκυλί.

Όσο πιο πολύ ασχολούμαστε με τη μελέτη της συμπεριφοράς των νεογέννητων, τόσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τις θαυματουργές ικανότητές τους, που κάνουν τον κόσμο των μωρών πραγματικά μαγικό!

Πηγή: mothersbird.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!