Τι μάθημα δίνει η Κοκκινοσκουφίτσα στα παιδιά;
Τι μάθημα δίνει η Κοκκινοσκουφίτσα στα παιδιά;


Αν και η Κοκκινοσκουφίτσα μπορεί να μοιάζει με την ιστορία ενός κοριτσιού που πρέπει να περάσει μέσα στο δάσος για να επισκεφτεί τη γιαγιά του και να καταλήξει να σώζει τον εαυτό του από την παγίδα ενός κακού λύκου, αυτή η παιδική ιστορία διδάσκει πολύ περισσότερα από όσα φαινομενικά δείχνει.

Όλοι έχουμε ακούσει την ιστορία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας, αλλά έχετε σταματήσει ποτέ να σκεφτείτε τις αξίες που διδάσκει τα παιδιά; Στη συνέχεια, θα εξετάσουμε τις 5 κύριες διδασκαλίες και τις αξίες της Κοκκινοσκουφίτσας.

Το δάσος

Η αρχή της ιστορίας παρουσιάζει τη διαδρομή του μικρού κοριτσιού που πρέπει να επισκεφθεί την άρρωστη γιαγιά του. Για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσει προσεκτικά το δάσος, και εκεί καραδοκούν πολλοί κίνδυνοι.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, συναντά τον κακό λύκο που τη ρωτάει πού πηγαίνει και την πείθει να του δείξει το δρόμο για το σπίτι της γιαγιάς της. Σε μερικές εκδόσεις, ο λύκος προσπαθεί να την καθυστερήσει παραπλανώντας την με την ομορφιά των τοπίων και των λουλουδιών.

Ο λύκος φτάνει λοιπόν νωρίτερα, τρώει τη γιαγιά σε μια μπουκιά και μεταμφιέζεται με τα ρούχα της.

Σύμφωνα με την εκδοχή της ιστορίας των αδελφών Γκριμ, το κορίτσι ήταν έτοιμο να καταλήξει με τον ίδιο τρόπο με τη γιαγιά της, αν δεν ήταν ο γενναίος ξυλοκόπος που έσωσε και τις δύο γυναίκες.

Τι μπορούμε να μάθουμε από την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας;

1. Μην εμπιστεύεστε τους ξένους. Παρά τις λεγόμενες καλές προθέσεις που παρουσίασε ο λύκος στην Κοκκινοσκουφίτσα, είχε μια κρυφή ατζέντα.

Πίσω στην εποχή της, αυτή η ιστορία δημιουργήθηκε για να ευαισθητοποιήσει τα νεαρά κορίτσια για τους κινδύνους της εμπιστοσύνης στους ξένους. Με τον καιρό, προσαρμόστηκε για να μεταδώσει το ίδιο μήνυμα, αλλά με λιγότερο κακό περιεχόμενο.

2. Να μην μοιράζεστε προσωπικά στοιχεία. Στην συνάντησή της με τον λύκο, η Κοκκινοσκουφίτσα έδωσε λεπτομέρειες για τον προορισμό της, τον λόγο του ταξιδιού της και το περιεχόμενο του καλαθιού της.

Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, δεδομένου ότι οι πληροφορίες που φαίνονται αβλαβείς μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εγκληματίες για να βλάψουν εμάς ή τους αγαπημένους μας. Σήμερα, ο κίνδυνος αυτός εμφανίζεται συνεχώς στα κοινωνικά μέσα.

3. Να μην παρακούμε τους γονείς μας. Μία από τις συστάσεις της μητέρας της Κοκκινοσκουφίτσας όταν έφυγε από το σπίτι ήταν να προσέχει όσο περπατάει μέσα στο δάσος και όχι να απομακρύνεται από τον κεντρικό δρόμο.

Αυτό, φυσικά, ξεχάστηκε από το αθώο παιδί που πέφτει ακριβώς στην παγίδα του λύκου.

Πηγή: baby.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!