Οι πρώτες στερεές τροφές για το μωρό
Οι πρώτες στερεές τροφές για το μωρό


Ήρθε η στιγμή που το μωρό μας πρέπει να ξεκινήσει να δοκιμάζει νέες τροφές. Ποιες όμως είναι οι κατάλληλες για να ξεκινήσουμε;

Δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει την σειρά της εισαγωγής της κάθε διατροφικής ομάδας στο διαιτολόγιο του παιδιού. Ανάλογα με τις ανάγκες του βρέφους και τις συνθήκες, άλλες φορές προτιμάμε να ξεκινήσουμε με κρέμα δημητριακών ή χορτόκρεμα ή φρουτόκρεμα ή ακόμα και με κρέας ή αυγό ή ψάρι. Τα μοναδικά πράγματα που «απαγορεύονται» σε ένα μωρό μικρότερο του έτους είναι το μέλι (κίνδυνος αλλαντίασης), το αλάτι (επιβαρύνουμε την λειτουργία των νεφρών), η ζάχαρη (προδιαθέτουμε για παχυσαρκία) και το πλήρες αγελαδινό γάλα διότι περιέχει μεγάλο πρωτεΐνικό φορτίο για τα νεφρά.

Όλα τα υπόλοιπα φαγητά μπορούμε να τα δώσουμε στο μωρό μας μετά τους 6 μήνες. Καλό θα ήταν βέβαια να δοκιμάζετε για λίγο κάθε καινούριο τρόφιμο προκειμένου να διαπιστώσετε αν κάποιο το πειράζει. Δεν σταματάμε τις τροφές που έχουμε δοκιμάσει ήδη και ξέρουμε ότι δεν το πειράζουν, απλώς κάθε μέρα προσθέτουμε από ένα μόνο καινούργιο τρόφιμο. Για παράδειγμα, εάν δοκιμάζουμε πρώτη φορά κοτόπουλο θα το προσθέσουμε στις κρέμες που ήδη δίνουμε (λαχανικών, φρουτόκρεμα ή/και δημητριακών), όμως για 4-5 μέρες το καινούργιο μας φαγητό θα είναι μόνο το "κοτόπουλο". 

Η κρέμα δημητριακών αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων καθώς και σίδηρου (όλες πλέον του εμπορίου είναι εμπλουτισμένες με σίδηρο). Συνήθως, ξεκινάμε με ρύζι (ρυζάλευρο βανίλια ή σκέτο βανίλια. Στη συνέχεια (μετά τουλάχιστον 4-5μέρες) ακολουθούν ένα-ένα η βρώμη (το γνωστό Quaker ή νιφάδες βρώμης), το καλαμπόκι (στην φυσική του μορφή ή το άνθος αραβοσίτου), το κριθάρι και τελευταίο το σιτάρι και ο συνδυασμός δημητριακών ή μπισκοτόκρεμα. 

Τα λαχανικά τα δίνουμε αλεσμένα ή λιωμένα αφού πρώτα τα βράσουμε. Και εδώ ισχύει ο κανόνας της εισαγωγής ένα-ένα. Προτιμάμε να αρχίσουμε με ήπιες γεύσεις όπως πατάτα, κολοκύθι, μπιζέλι και καρότο, ενώ τα σπανάκι, παντζάρι και φρέσκα φασολάκια είναι καλύτερα να δίνονται μετά τον 6ο μήνα και να καταναλώνονται άμεσα, χωρίς να παραμένουν στο ψυγείο. Η εισαγωγή των νέων τροφών γίνεται πάντα με μικρές ποσότητες 1-2 τεμαχίων λαχανικών εποχής, π.χ. 1-2 μικρές πατάτες ή 2 καρότα ή 2-3 κολοκυθάκια και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα- ένα, ανά 4-5 μέρες, τα υπόλοιπα. Αφού τα πλύνουμε καλά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε να βράσουν σε αρκετό νερό περίπου 1 ώρα (ανάλογα με το πόσο σκληρά είναι). Έπειτα τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε λίγο ρυζάλευρο (εφόσον έχουμε ήδη δοκιμάσει το ρυζάλευρο) για να «δέσει» η χορτόκρεμα, καθώς και 1-2 κουταλάκια λάδι και λεμόνι. Δεν προσθέτουμε αλάτι, μπαχαρικά ή ζάχαρη στην τροφή του μωρού μας. 

Η φρουτόκρεμα είναι απαραίτητη πηγή υδατανθράκων και βιταμινών. Πάντα εισάγουμε ένα φρούτο την φορά, χρησιμοποιώντας φρούτα εποχής. Κατάλληλα για αρχή είναι τα:   αχλάδι, μήλο, βερίκοκο, μπανάνα και τελευταίο το πορτοκάλι. Αρχίζουμε πάλι με ένα φρούτο το οποίο το πολτοποιούμε στο μπλέντερ, προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο ρυζάλευρο και χορηγούμε μικρή ποσότητα αυξανόμενη προοδευτικά. Μετά από 4-5 μέρες δοκιμάζουμε καινούριο φρούτο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. 

Η κρεατόσουπα είναι η επόμενη τροφή. Ξεκινάμε με 100 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο, κουνέλι, αρνί, χωρίς λίπος ή δέρμα, χορταρικά εποχής (εφόσον τα έχει ήδη δοκιμάσει), 1-2 κουταλάκια λάδι, λίγο λεμόνι και ρυζάλευρο. Δοκιμάζουμε όπως πάντα το κάθε κρέας χωριστά για 5 μέρες – αφού δοκιμάσει προοδευτικά όλα τα είδη τα εναλλάσσουμε καθημερινά. 

Μετά ακολουθεί η ψαρόσουπα. Επιλέξτε κάποιο ψάρι μετρίου μεγέθους, μπαρμπούνι, σαργό, λυθρίνι, μπακαλιάρο, κοκκινόψαρο, τσιπούρα, γλώσσα αλλά και οποιοδήποτε άλλο άπαχο ψάρι. Παρασκευάζεται όπως η κρεατόσουπα.

Το αυγό μπαίνει και αυτό σταδιακά στη διατροδή του. Αρχικά δίνουμε λίγο κρόκο (από τον 6ο μήνα) σε μικρή ποσότητα, η οποία αυξάνει σιγά-σιγά, ώστε σε 1 βδομάδα να λαμβάνεται ολόκληρος και στην συνέχεια και το ασπράδι. Εάν το παιδί μας δεν έχει παρουσιάσει καμία αλλεργία και δεν φαίνεται να το ενοχλεί ο κρόκος μπορούμε και νωρίτερα από τον πρώτο χρόνο χωρίς κανένα πρόβλημα να δώσουμε ολόκληρο το αυγό. Το αυγό πρέπει να βράζεται καλά για τουλάχιστον 6 λεπτά ώστε να μην είναι μελάτο-ωμό και να δίνεται καθημερινά μέχρι το 2ο έτος και στην συνέχεια 2-3φορές την εβδομάδα. Μην απογοητευτείτε εάν δεν του αρέσει από την αρχή το αυγό, όπως και με τις υπόλοιπες τροφές μην το ζορίσετε, αφήστε να περάσουν μερικές μέρες και μετά ξαναδοκιμάζετε. Μια έξυπνη λύση είναι να το «κρύψετε» μαζί με άλλες τροφές. 

Η σειρά πάντως με την οποία θα ξεκινήσει το μωρό τις στερεές τροφές δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που θα πρέπει να επηρεάσει την απόφασή σας, είναι πόση προσβασιμότητα έχετε σε φρέσκα υλικά.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!