Επιχείρηση αποχωρισμός της πάνας
Επιχείρηση αποχωρισμός της πάνας


Το project αποχωρισμός της πάνας αγχώνει τις περισσότερες από τις μαμάδες, όμως η συζήτηση που έκανα με την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη, μου απέδειξε πως ακόμα και αυτό το απαιτητικό task μπορεί να μετατραπεί σε παιχνίδι! Να, δείτε πώς!

Πότε αρχίζουν οι γονείς να διερωτώνται πώς και εάν θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το παιδί τους να περάσει από την πάνα στο γιογιό;

Η μετάβαση στο γιογιό είναι μια διαδικασία κάποιες φορές αγχωτική για τους γονείς καθώς δεν ξέρουν σε ποια ηλικία θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το παιδί τους για να αποχωριστεί την πάνα.
Όμως, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν χρειάζεται άγχος και βιασύνη. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό και δεν χρειάζεται να το πιέσουμε. Από την ηλικία των 18 μηνών έως 24 μηνών, τα περισσότερα παιδάκια ξεκινούν να αναπτύσσουν αυτή τη δεξιότητα. Στην ηλικία αυτή, ο ανθρώπινος οργανισμός αποκτά τον έλεγχο των σφιγκτήρων του, όμως δεν επαρκεί μόνο η νευρολογική ωριμότητα, αλλά απαιτείται ψυχολογική και κοινωνική ωριμότητα του παιδιού. Στα 2 τους έτη, ένα στα πέντε νήπια έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα σε κάποιο βαθμό, αν όχι αποκλειστικά. Τα κορίτσια το επιτυγχάνουν συνήθως νωρίτερα από τα αγόρια. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η απαλλαγή από την πάνα κατά τη διάρκεια της νύχτας να γίνει σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή το νήπιο να μην χρειάζεται πάνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τη νύχτα να πρέπει να τη φορά.

Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία αυτή και μπορεί να την καθυστερήσουν;
Η διαδικασία θα καθυστερήσει αν το παιδί αντιμετωπίζει κάποια αλλαγή στη ζωή του, όπως εάν περιμένετε ένα νέο μέλος στο σπίτι ή έχει ξεκινήσει ή αλλάξει σχολείο πρόσφατα. Είναι προτιμότερο, να αφήσετε να προσπεράσει αυτή την αλλαγή, να βρει τους ρυθμούς του και να ενταχθεί σιγά σιγά στο νέο του πρόγραμμα. Στην περίπτωση που έχετε ξεκινήσει την εκπαίδευση για την τουαλέτα πολύ καιρό και το παιδί δεν ανταποκρίνεται καθόλου ή αρνείται κατηγορηματικά, τότε πρέπει να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που μας δίνει, να μην το πιέσουμε και να προσπαθήσουμε κάποια άλλη στιγμή.

Ποια είναι τα σημάδια που θα μας δώσει το παιδί;
Υπάρχουν μερικά σημάδια που πρέπει να εντοπίσουμε: Όταν αρχίζει να ενοχλείται από τη λερωμένη πάνα, γεγονός που εκφράζει είτε λεκτικά ή με διάφορους μορφασμούς. Όταν μένει στεγνό για αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βέβαια, το καλύτερο σημάδι είναι η στεγνή πάνα μετά το νυχτερινό ύπνο. Όταν αρχίζει να έχει τακτικό ωράριο που κάνει κένωση. Όταν αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον ως προς το μπάνιο και τα εσώρουχα και προσπαθεί να μιμηθεί τις συνήθειες των μεγαλύτερων αδελφών.

Ποια είναι μερικά tips που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε τη διαδικασία αυτή;
Να περάσει στην πάνα-βρακάκι πρώτα, το οποίο είναι ανατομικά σχεδιασμένο για να επιτρέπει την ελευθερία κινήσεων, κάτι πολύ σημαντικό σε αυτή την ηλικία και μοιάζει πολύ με εσώρουχο, μιας και δεν έχει αυτοκόλλητα στο πλάι, όπως η κλασσική βρεφική πάνα, αλλά διαθέτει ελαστικά πλαϊνά, για να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει, προσομοιάζοντας τη χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο σε ένα υφασμάτινο εσωρουχάκι. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξουμε ένα προϊόν, το οποίο να είναι δερματολογικά ελεγμένο, να φέρει κάποια σύσταση  όπως για παράδειγμα από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Δερματολογίας  ή κάποια πιστοποίηση για την φιλικότητα των υλικών του για να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς. Τα παιδάκια που βρίσκονται στη φάση εκπαίδευσης τουαλέτας, πρέπει να αισθάνονται άνετα σε κάθε τους κίνηση με την πάνα-βρακάκι τους έτσι ώστε να μη δυσανασχετούν και η μετάβαση να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Εφόσον έχουμε επιλέξει το κατάλληλο προϊόν, να προσπαθούμε να βάζουμε το παιδί μας στην τουαλέτα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ρωτάμε εάν θέλει κάθε φορά.


Αν νομίζετε ότι ήρθε η ώρα… 
1
. Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα χρειάζεται συμπαράσταση, υποστήριξη και υπομονή. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις. Μην βιάζεστε και μην περιμένετε αποτελέσματα από την αρχή.
2. Δείξτε του πώς εσείς πηγαίνετε τουαλέτα.
3. Αγοράστε ένα πολύ ωραίο γιογιό που μπορείτε να διαλέξετε μαζί.
4. Ενθαρρύνετε το παιδί να καθίσει στο γιογιό. Εάν αρνηθεί μην επιμείνετε, μάλλον δεν ήρθε ακόμη η ώρα, οπότε δοκιμάστε ξανά μετά από ένα με δυο μήνες.
5. Αν δε θέλει γιογιό, αλλά προτιμά να χρησιμοποιήσει τη λεκάνη, αγοράστε ένα στεφάνι ώστε να μικραίνει η διάμετρος κι ένα ειδικό σκαλοπατάκι.

Τips: Σιγά σιγά. Η εκπαίδευση για την τουαλέτα θέλει το χρόνο της. Έπαινος. Το μεγαλύτερο μπράβο θα του το πούμε όταν πια η πάνα του δεν θα είναι υγρή! Ατυχήματα. Είναι πολύ πιθανόν το παιδί να έχει τα γνωστά ατυχήματα καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης. Δεν τιμωρούμε το παιδί, του μιλάμε ήρεμα λέγοντάς του πως την επόμενη φορά θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει το γιογιό του. Μην ξεχάσετε πριν τον βραδινό ύπνο να επισκεφτείτε την τουαλέτα.

Πηγή: giatimama.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!