6+1 συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα επίμονο παιδί
6+1 συμβουλές για να μεγαλώσετε ένα επίμονο παιδί


Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και απογοητεύσεις και το παιδί σας θα το καταλάβει από μικρή ηλικία από απλά πράγματα που θα βιώσει. Το θέμα όμως είναι να μην τα παρατάει και να έχει επιμονή όταν θέλει πολύ να πετύχει κάτι:

  • Θα πρέπει από νωρίς να επικοινωνήσετε στο παιδί ότι οι αποτυχίες και οι απογοητεύσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα και αφορούν όλους. Δεν υπάρχει άνθρωπος, ανεξαρτήτως ηλικίας και δεξιοτήτων που να τα καταφέρνει πάντα και παντού όπως τα έχει στο μυαλό του. Αυτός που κάνει τη διαφορά όμως είναι εκείνος που δοκιμάζει εναλλακτικές μεθόδους για να πετύχει το στόχο του.
  • Όταν βλέπετε ότι απογοητεύεται και είναι έτοιμο να καταθέσει τα όπλα, ρωτήστε το απλά πώς θα νιώσει όταν περάσει ο καιρός και αναρωτηθεί τι θα γινόταν αν προσπαθούσε λίγο ακόμα. Κατ'αυτόν τον τρόπο του ξυπνάτε τον καλώς εννοούμενο εγωισμό και οι πιθανότητες να κινητοποιηθεί άμεσα αυξάνονται!
  • Κάτι άλλο που πρέπει να καταλάβει το παιδί πως, όσο πιο μεγάλος και σημαντικός είναι για εκείνο ο στόχος, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια και επιμονή θα χρειαστεί. Αυτή είναι άλλωστε η μεγάλη διαφορά από κάτι που δεν το «καίει» και τόσο ή δεν είναι αντικειμενικά τόσο σημαντικό.
  • Διδάσκοντας το παιδί την αξία της επιμονής, άτυπα του δείχνετε το δρόμο να διαπιστώνει στην πράξη μόνο του τυχόν δικά του λάθη και παραλείψεις. Το βοηθάτε, με άλλα λόγια, να καταλάβει τις αδυναμίες του και να βελτιώνεται, προσεγγίζοντας το θέμα με άλλον τρόπο και παίρνοντας μαθήματα για τον επόμενο «αγώνα».
  • Χρήσιμο θα ήταν να επικαλεστείτε κάποια παραδείγματα ανθρώπων του κύκλου σας που πήγαν μπροστά και πρόκοψαν με προσπάθεια και επιμονή. Από τη στιγμή που τους υπολείπτεται το παιδί σας, μπορεί να λειτουργήσουν για εκείνο ασυναίσθητα ως παραδείγματα προς μίμηση.
  • Μην παραλείψετε να του θυμίσετε πόσο καλά τα κατάφερε σε προηγούμενες προκλήσεις που έδειξε επιμονή για να του τονώσετε την αυτοπεποίθηση. Μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να ξεθώριασαν στη μνήμη του, οπότε καλό είναι να τα φέρετε στο προσκήνιο.
  • Όταν βλέπετε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, επιβραβεύστε την προσπάθεια και δώστε του κίνητρο να συνεχίσει, εάν και εφ'όσον το κρίνετε απαραίτητο. 

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!