Μωρό και κολύμβηση: Όλες οι απαντήσεις εδώ!
Μωρό και κολύμβηση: Όλες οι απαντήσεις εδώ!


Η επαφή με το νερό εκτός του ότι είναι απολύτως ευχάριστη, εκτονωτική και αγχολυτική (κάτι που χρειαζόμαστε όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας), αυξάνει και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Η κολύμβηση ενισχύει το αμυντικό σύστημα των μωρών, που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και βοηθά πολύ στην κινητική, μυϊκή και ψυχική τους ανάπτυξη.

H σύσταση του νερού, η άνωση, η αντίσταση που ασκεί στο σώμα, τους προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον και την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους από πολύ νωρίς.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και εδώ η βρεφική κολύμβηση που επιτρέπει σε παιδιά από 3 μηνών ως 3 ετών να έρθουν σε επαφή με το νερό.

Παράλληλα, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες τα παιδιά έρχονται σε ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τους γονείς που μπορούν να συμμετέχουν και οι ίδιοι στα μαθήματα.

Τα μαθήματα διεξάγονται από εξειδικευμένους δασκάλους ενώ η ενεργή συμμετοχή του γονιού μέσω της συνεχούς ενθάρρυνσης του βρέφους οδηγεί σταδιακά στην εξοικείωση του με το νερό.

Πριν πάρετε την απόφαση

Πριν γράψετε το παιδί σας σε κάποιο σύλλογο, επισκεφτείτε οπωσδήποτε τις εγκαταστάσεις για να ελέγξετε τους χώρους, τις συνθήκες υγιεινής, τα στάνταρ ασφάλειας.

Επίσης, φροντίστε να γνωρίσετε τους καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό (ναυαγοσώστες κλπ) ώστε να είστε όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι το παιδί σας θα είναι ασφαλές.

Ρωτήστε γνωστούς, ενημερωθείτε από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές και μετά προχωρήστε στην εγγραφή.

Μιλήστε με τον παιδίατρο

Πριν το παιδί ξεκινήσει μαθήματα κολύμβησης πρέπει να περάσει όπως και για κάθε άλλο άθλημα από ιατρικό έλεγχο. Ο παιδίατρος, θα προχωρήσει σε κατάλληλο κλινικό έλεγχο και θα πάρει λεπτομερές ατομικό και οικογενειακό ιστορικό.

Πρέπει όμως να γίνει και καρδιολογικός έλεγχος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το παιδί θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές στην πισίνα.

Βέβαια, ο γιατρός σας θα σας πει ακριβώς πότε και αν μπορεί να ξεκινήσετε.

Πισίνα με χλώριο ή όζον;

Το χλώριο είναι ο εγκεκριμένος από τη Νομαρχία τρόπος απολύμανσης του νερού μιας πισίνας δημόσιας χρήσης, καθώς μπορεί να καταστρέψει όλους τους παθογόνους μικροοργανισμούς που μπορεί να βρεθούν στο νερό της.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες τελευταία επιμένουν πως τα παιδιά που ξεκινούν κολύμπι σε πισίνα πριν την ηλικία των δύο ετών, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κοινών βρεφικών αναπνευστικών λοιμώξεων και ίσως άσθματος και αναπνευστικών αλλεργιών στη μετέπειτα ζωή τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βασικός ένοχος για τέτοια προβλήματα είναι ο αέρας στο εσωτερικό των κολυμβητηρίων. Όπως λένε: «το χλώριο που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού συνδυαστικά με τον ιδρώτα, το σάλιο ή τα ούρα των κολυμβητών σχηματίζει υποπροϊόντα χλωρίου και με την πάροδο του χρόνου τα στοιχεία αυτά καταστρέφουν τους αεραγωγούς».

Γι’ αυτό και πολλές πισίνες τα τελευταία χρόνια απολυμαίνονται με εναλλακτικούς τρόπους, όπως το όζον.

Πριν πάρετε την απόφαση να ξεκινήσετε αυτή την άκρως δημιουργική απασχόληση με το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι κάνατε την απαραίτητη έρευνα αγοράς.

Πηγή:  altsantiri.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!