6+1 συμβουλές για το παιδί που δεν θέλει να φάει
6+1 συμβουλές για το παιδί που δεν θέλει να φάει


Είναι σημαντικό, να έχετε καθιερώσει εξαρχής, ένα καθημερινό πρόγραμμα για την ώρα του φαγητού, βασισμένο σε συγκεκριμένους κανόνες. Προσπαθήστε να τρώτε σταθερές ώρες και να έχετε εξασφαλίσει ένα ήρεμο και ευχάριστο περιβάλλον, χωρίς περισπασμούς(π.χ. τηλεόραση). Όσο είναι αυτό δυνατό, ένας τουλάχιστον από τους γονείς να τρώει με το παιδί.

Σεβαστείτε την όρεξη του παιδιού και μην το πιέζετε. Η όρεξη διαφέρει από παιδί σε παιδί. Και ακόμα και στο ίδιο παιδί, η όρεξη μπορεί να μεταβληθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Οι περισσότεροι γονείς, έχουν την τάση να επιλέγουν την ποσότητα του φαγητού που σερβίρουν, βασισμένοι σε αυτό που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι το σωστό, χωρίς να δίνουν σημασία στις ανάγκες και επιθυμίες του παιδιού. Μια μεγάλη μερίδα φαγητού όμως, στο πιάτο ενός παιδιού που δεν πεινάει, λειτουργεί αποθαρρυντικά και επιφέρει συνήθως εντάσεις και τσακωμούς. Είναι σημαντικό να δίνεται η ευκαιρία στο παιδί, να εκφέρει γνώμη για το τι και κυρίως το πόσο τρώει. Το παιδί, πρέπει να μάθει να αναγνωρίζει και να λειτουργεί, με το φυσικό αίσθημα της πείνας. Έτσι, είναι καλύτερα, να σερβίρετε μικρές μερίδες φαγητού και αν σας το ζητήσει το ίδιο το παιδί, να συμπληρώσετε αργότερα.

Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως ανταμοιβή ή τιμωρία. Αποφεύγουμε κουβέντες όπως:     «αν φας όλο σου το φαγητό, θα σου πάρω παγωτό» ή «αν δεν φας το φαγητό σου, δεν θα δεις παιδικά». Με αυτό το τρόπο, η ώρα του φαγητού μετατρέπεται σε πεδίο μάχης και το παιδί μαθαίνει, να χρησιμοποιεί την τροφή ως ένα μέσο για να αντιδράσει στους γονείς του, να τραβήξει την προσοχή ή για να κερδίσει αυτό που θέλει.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Να θυμάστε, πως αποτελείτε πρότυπο συμπεριφοράς για το παιδί σας. Τα παιδιά παρατηρούν και μιμούνται τις διατροφικές συνήθειες των γονιών τους. Δώστε λοιπόν το καλό παράδειγμα, καταναλώνοντας καθημερινά φρούτα και λαχανικά, δοκιμάζοντας συχνά και οι ίδιοι νέα φαγητά και ακολουθώντας γενικά έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ένα έξυπνο κόλπο είναι το κοινό πιάτο στη μέση. Τοποθετήστε για παράδειγμα τη σαλάτα σε ένα πιάτο στη μέση του τραπεζιού. Τα παιδιά θα θέλουν να σας μιμηθούν και να δοκιμάσουν και εκείνα από το συγκεκριμένο πιάτο, από το οποίο σας βλέπουν να τρώτε.

Γίνετε δημιουργικοί. Διακοσμήστε με όμορφο τρόπο τα πιάτα σας, φτιάξτε αστεία σχέδια με φρούτα, χρησιμοποιείστε παιδικά παραμύθια, δοκιμάστε να καμουφλάρετε δύσκολες τροφές όπως τα όσπρια και τα λαχανικά με έξυπνους τρόπους. Το παιδί σας περνάει μια φάση όπου τρώει μόνο μακαρόνια; Πειραματιστείτε με πρωτότυπες συνταγές και φτιάξτε μια καινούργια σάλτσα από.. μπρόκολο!

Εστιάστε στη θετική ενίσχυση και αποφύγετε τις επικρίσεις. Εντοπίστε και επαινέστε την επιθυμητή συμπεριφορά του παιδιού σας, κατά την ώρα του φαγητού, και αγνοήστε την ακατάλληλη συμπεριφορά. Για παράδειγμα: «Μπράβο που κάθισες ήσυχος στη θέση σου την ώρα του φαγητού! Και τι ωραία και σωστά που χρησιμοποίησες τα μαχαιροπίρουνα».

Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του παιδιού. Ψωνίστε παρέα, δίνοντας του την ευκαιρία, να διαλέξει εκείνο τα τρόφιμα που θέλει και έπειτα επιτρέψτε του να συμμετέχει στη διαδικασία μαγειρέματος, αναθέτοντας του αρμοδιότητες ανάλογες με την ηλικία του (ένα μικρό παιδί για παράδειγμα, μπορεί να ρίχνει το αλάτι στη κατσαρόλα ή να ανακατεύει τα υλικά στο μπολ). Το πιο πιθανό είναι, πως όταν έρθει η ώρα του γεύματος, θα θέλει να δοκιμάσει και να τιμήσει αυτό που διάλεξε και μαγείρεψε.

Πηγή: 4moms.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!