5 «υγιεινές» παιδικές τροφές που δεν είναι και τόσο υγιεινές τελικά!
5 «υγιεινές» παιδικές τροφές που δεν είναι και τόσο υγιεινές τελικά!


Οποιοσδήποτε παιδίατρος και αν ερωτηθεί, θα συμβουλεύσει τους γονείς να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τη ζάχαρη και να τα προστατεύσουν από την ανεξέλεγκτη κατανάλωση γλυκών! Άλλωστε, η ζάχαρη δεν προσφέρει καμία διατροφική αξία στα παιδιά, παρά το γεγονός πως είναι άκρως απολαυστική και τη λατρεύουν. Μάλιστα, η υπερκατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης στα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας, ανάμεσα στα οποία είναι η παιδική παχυσαρκία, οι οδοντικές παθήσεις, το άσθμα, αλλά και καρδιακά προβλήματα στην ενήλικη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν καμία τροφή με πρόσθετη ζάχαρη σε παιδιά κάτω των δύο ετών, ενώ από αυτή την ηλικία και πάνω θα πρέπει να καταναλώνουν αυστηρά έως τα έξι κουταλάκια (του γλυκού) ζάχαρη την ημέρα.
Ποια είναι, όμως, τα σάκχαρα που θεωρούνται προστιθέμενη ζάχαρη στα τρόφιμα; Η λευκή ζάχαρη, η μαύρη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, η φρουκτόζη, η δεξτρόζη, η γλυκόζη, το μέλι, η λακτόζη, η μαλτόζη, η μελάσα και η ακατέργαστη ζάχαρη. Ωστόσο, ενώ τα γλυκά και τα γλυκίσματα είναι ο προφανής κίνδυνος, αφού είναι γνωστή η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, το μεγαλύτερο ρίσκο “ελοχεύει” στις φαινομενικά υγιεινές τροφές, που ενδέχεται να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη απ’ ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Ποιες είναι αυτές οι τροφές; Ρίξε μια ματιά παρακάτω για να πάρεις μια μικρή ιδέα!

Αποξηραμένα φρούτα
Θεωρείται μια πολύ ωφέλιμη τροφή και ένα εύκολο και υγιεινό σνακ για τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, ένα φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα μπορεί να περιέχει 21 κουταλάκια ζάχαρη!

Γιαούρτι
Άλλη μία εποικοδομητική τροφή, που δεν είναι πάντα τόσο αθώα! Βλέπεις, μία ατομική μερίδα παιδικού γιαουρτιού με φρούτα μπορεί να περιέχει έως και έξι κουταλάκια ζάχαρη!

Χυμός
Ένα ποτήρι δροσιστικός και, κατά τα άλλα, υγιεινός χυμός μήλου ή πορτοκαλιού είναι δυνατόν να περιέχει ακόμη και έξι κουταλάκια ζάχαρη!

Energy bars
Οι μπάρες δημητριακών με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα ή άλλα πρόσθετα μπορεί να προσφέρουν ενέργεια, αλλά περιέχουν τέσσερα κουταλάκια ζάχαρη ανά μερίδα!

Κέτσαπ
Προφανώς δεν την θεωρείς την πλέον υγιεινή επιλογή για τα παιδιά σου, αλλά ίσως η ζάχαρη να μην σου είχε περάσει από το μυαλό. Και όμως, μία κουταλιά κέτσαπ περιέχει ένα κουταλάκι ζάχαρη!

Πηγή: tlife.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!