Τι πρέπει να κάνεις αν έχει πλατυποδία
Τι πρέπει να κάνεις αν έχει πλατυποδία


Ως γονιός πρέπει να έχεις αρκετά πράγματα στο μυαλό σου: γεύματα, επιτεύγματα, αναμνήσεις και πολλά-πολλά ακόμη.

Σίγουρα, τα πόδια των παιδιών σας σίγουρα βρίσκονται τελευταία στη λίστα. Αλλά αν παρατηρήσετε πλατυποδία, τότε σίγουρα ανεβαίνει στα πρώτα πράγματα του μυαλού σας και δεν πρέπει να το προσπεράσετε.

Τι είναι η πλατυποδία;
Ο όρος πλατυποδία χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση εκείνη κατά την οποία το έσω χείλος του ποδιού (έσω τόξο του ποδιού) ακουμπά και πιέζει το έδαφος. Συνήθως τα παιδιά από την στιγμή που στέκονται όρθια και κάνουν τα πρώτα τους βήματα, δεν εμφανίζουν την ποδική καμάρα στα πόδια τους γεγονός που προβληματίζει τους περισσότερους γονείς. Η κλινική οντότητα αυτή ονομάζεται ΄χαλαρή πλατυποδία΄και αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση για τις ηλικίες αυτές. Συχνά συνοδεύεται και από μια στροφή της πτέρνας προς τα έξω και ονομάζεται βλαισοπλατυποδία.

Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε:
Πόνο
Κούραση
Αδεξιότητα
Καθυστερημένη ανάπτυξη
Προβλήματα που προκαλεί η παιδική πλατυποδία

Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ως ένα απλό πρόβλημα με τα πόδια, η πλατυποδία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα του παιδιού σας, αναγκάζοντας τους αστραγάλους, τα γόνατα και τα ισχία να μην ευθυγραμμιστούν σωστά. Άλλα πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν:

Πόνο στις αρθρώσεις
Εξάντληση μυών / αδυναμία
Δεν περπατά σωστά
Περπάτημα στις μύτες των ποδιών
Κακή ανάπτυξη ποδιών

Τι πρέπει να κάνετε;
Αν παρατηρήσετε στραβά πόδια, έλλειψη καμάρας στο πόδι, στραβοπάτημα, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με κάποιον γιατρό ορθοπεδικό ώστε να κάνει τη διάγνωση. Εκείνος και μόνο εκείνος μπορεί να αναγνωρίσει τα πραγματικά αίτια της πλατυποδίας στο παιδί.

πηγή: surestep.net


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!