Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρόωρο μωρό
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πρόωρο μωρό


Τι θα πρέπει να γνωρίζεις αν γεννήσεις ένα πρόωρο μωρό; Η Μαρία Κλαυδιανού, παιδίατρος-νεογνολόγος, απαντά στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις.

Το σενάριο είναι παρόμοιο σε πολλές γυναίκες που γέννησαν ένα πρόωρο μωρό: Έχεις φανταστεί με λεπτομέρειες πώς θα είναι ο τοκετός σου και η έξοδος από το μαιευτήριο με το μωρό σου στο καλαθάκι.

Ωστόσο, λίγες ή περισσότερες εβδομάδες πριν φτάσει η ώρα η καλή, βρίσκεσαι αναπάντεχα στο μαιευτήριο, γεννάς πριν καταλάβεις καλά καλά τι συμβαίνει και δεν προλαβαίνεις καν να αγκαλιάσεις το μικροσκοπικό μωρό σου, γιατί πρέπει να μπει στη θερμοκοιτίδα. Ευτυχώς, οι πιθανότητες είναι υπέρ σας και θα έρθει η στιγμή που θα φύγεις όντως με το μωρό σου μέσα στο καλαθάκι του.

Πότε ένα μωρό θεωρείται πρόωρο
Πολλά μωρά γεννιούνται νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού – πάνω από 12%, σύμφωνα με βρετανικές έρευνες. Γενικά, πρόωρο μωρό θεωρείται το βρέφος που έχει γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα. Χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, τα μωρά αυτά έχουν πολύ καλές πιθανότητες όχι μόνο επιβίωσης, αλλά και φυσιολογικής ψυχοκινητικής ανάπτυξης και υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία (AAP), τα βρέφη που γεννιούνται μετά την 28η εβδομάδα και ζυγίζουν πάνω από 1 κιλό έχουν 95% ή και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Στην αγκαλιά της θερμοκοιτίδας
Ακόμα κι αν η πρόβλεψη για την υγεία του μωρού σου είναι πολύ καλή, είναι πιθανό πως μόλις γεννηθεί θα μπει κατευθείαν στη θερμοκοιτίδα, στην εντατική μονάδα θεραπείας νεογνών για παρακολούθηση.

Η θερμοκοιτίδα είναι ουσιαστικά ένας μικρός θάλαμος εντατικής φροντίδας και παρακολούθησης του νεογέννητου. Μέσα στη θερμοκοιτίδα διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος του βρέφους, υποστηρίζονται τα ζωτικά του συστήματα και δέχεται τις φροντίδες των ειδικών γιατρών. Γενικά, τα προβλήματα του πρόωρου μωρού είναι αντιστρόφως ανάλογα με το βαθμό της προωρότητας, π.χ. αναπνευστικά, λοιμώξεις αιμορραγίες. Όσο περνούν οι μέρες το πρόωρο μωρό σου θα δυναμώνει και, όταν θα ξεπεράσει τα 2 κιλά και τρώει επαρκώς μόνο του, μπορείς πλέον να το πάρεις στο σπίτι.

Τι αλλάζει στο πρόωρο μωρό συγκριτικά με το τελειόμηνο; Θεωρητικά είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις, καθώς βγήκε από το προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας προτού ολοκληρωθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου για τις επισκέψεις στο σπίτι και τις επαφές του μωρού με παιδιά αλλά και για τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

«Θα είναι το πρόωρο μωρό μου φυσιολογικό;»
Όταν βλέπεις το μικρό μωρό σου συνδεμένο με ένα σωρό καλώδια μέσα στη θερμοκοιτίδα, είναι λογικό να αναρωτιέσαι για την εξέλιξη της υγείας του. Πολλά πρόωρα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο λόγο, στις κινητικές ικανότητες, την ακοή ή την όρασή τους. Όλα αυτά όμως συνήθως διορθώνονται ή βελτιώνονται σημαντικά με τις κατάλληλες θεραπείες.

Όσο πιο κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού (και μετά την 34η εβδομάδα) έχει γεννηθεί το μωρό, τόσο η ανάπτυξή του θα ακολουθήσει την ίδια πορεία με αυτήν ενός τελειόμηνου. Ακόμα όμως κι αν γεννήθηκε αρκετά νωρίτερα, θα κατακτά τα σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα με την ίδια σειρά όπως όλα τα παιδιά. Μόνο που θα τα φτάνει σύμφωνα με τη διορθωμένη ηλικία (τη μετράμε από την αναμενόμενη ημερομηνία του τοκετού). Γύρω στα δεύτερα γενέθλιά του το μωρό θα ακολουθεί πλέον αναπτυξιακά τα συνομήλικα νήπια και θα έχει « κερδίσει» το διάστημα της προωρότητας.

Μερικές σκέψεις για να νιώσεις καλύτερα
▶ Όταν η πραγματικότητα αλλάζει το «σενάριο» που είχες στο μυαλό σου, είναι φυσιολογικό να νιώθεις έντονα συναισθήματα. Το μυαλό σου κατακλύζεται από αγωνίες, απορίες και ανησυχία για το μέλλον.

▶ Μέσα σε όλα αυτά είναι σημαντικό να βρεις την ψυχραιμία και το «χώρο» να φροντίσεις τον εαυτό σου. Έχεις μόλις γεννήσει, μην το ξεχνάς. Αναζήτησε τα ψυχικά αποθέματα και την πρακτική βοήθεια που θα χρειαστείς για να μπορείς να σταθείς στο πλευρό του μωρού σου για όσο διάστημα χρειαστεί.

▶ Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να συμμετέχεις όσο το δυνατό στη φροντίδα του μωρού σου. Τι μπορείς να κάνεις; Να το κρατάς αγκαλιά στο γυμνό σου δέρμα –αυτή η αγκαλιά «καγκουρό» έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι συμβάλλει στην ταχύτερη βελτίωση της υγείας των πρόωρων μωρών. Να βγάζεις γάλα και να του το δίνεις με το μπιμπερό ή να το κρατάς στην κατάψυξη για αργότερα. Όλα αυτά θα σε κάνουν να νιώθεις κοντά στο μωρό σου και να δεθείς πιο γρήγορα συναισθηματικά μαζί του.

Ένα μικροσκοπικό μωρό
Η εβδομάδα που θα γεννήσεις έχει μεγάλη σημασία για το πώς θα μοιάζει εξωτερικά το μωρό σου. Το πρόωρο μωρό θα έχει χαμηλό βάρος και μήκος, μπορεί να μην έχει χάσει το ελαφρύ τρίχωμα που προστατεύει το κορμάκι του μέσα στον αμνιακό σάκο και να μην ανοίγει τα μάτια του. Αν έχει γεννηθεί αρκετά νωρίτερα, το δέρμα του θα είναι πιο διάφανο και μπορεί να διακρίνονται τα αγγεία από κάτω του, αφού το μωρό δε θα διαθέτει σχεδόν καθόλου λίπος.

Πηγή: shape.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!