5 tips για να μάθετε στο παιδί σας ποδήλατο
5 tips για να μάθετε στο παιδί σας ποδήλατο


Η διαδικασία του ποδηλάτου μπορεί να γίνει αρκετά αγχωτική και στρεσογόνα, είτε για εσάς τις ίδιες είτε για το ίδιο το παιδί.

Επειδή δεν είναι εύκολο για όλα τα παιδιά, και ορισμένα χρειάζονται περισσότερο χρόνο, θεωρούν ότι δεν ‘το έχουν’ και εγκαταλείπουν πολύ γρήγορα την προσπάθεια νιώθοντας αποτυχία και απογοήτευση για τον εαυτό τους. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να αντιμετωπίσει κατάματα τους φόβους του και να μην εγκαταλείψει στην πρώτη προσπάθεια. Όπως ακριβώς ισχύει και στη ζωή. Εσείς μπορείτε να το βοηθήσετε με τις παρακάτω οδηγίες.

Ζητήστε βοήθεια. Καμιά φορά, οι ενθουσιώδεις γονείς μπορεί και να μην είναι η καταλληλότερη επιλογή για να βοηθήσουν το παιδί να μάθει ποδήλατο. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και να μην χρειάζεται φωνές ή ένταση. Αν ξέρετε καλά το παιδί σας, ξέρετε και ποιο άτομο στο φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον θα βοηθήσει περισσότερο.

Παραμείνετε θετική. Είτε το μαθαίνετε εσείς η ίδια, είτε είστε εκεί για ηθική υποστήριξη, μην χάνετε την υπομονή σας. Τα παιδιά ανησυχούν κυρίως για το αν θα απογοητεύσουν τους γονείς τους. Δώστε απλές και καθαρές οδηγίες και μην υψώνετε τον τόνο της φωνής σας σαν να το μαλώνετε.

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες. Μην λέτε στο παιδί ‘θα περάσεις φανταστικά’ γιατί μάλλον θα ανακαλύψει το αντίθετο. Μπορείτε όμως να του πείτε ‘μπορεί να πέσεις ή να μην τα καταφέρεις από την αρχή αλλά θα δεις τι υπέροχο που είναι να κάνεις βόλτα με το ποδήλατό σου’.

Εξασκηθείτε στη θετική ομιλία στον εαυτό. Όταν είστε με το παιδί και λέει ‘δεν μπορώ’, πείτε του ότι αν αυτό λέει στον εαυτό του, τότε όντως δεν θα μπορέσει. Αν πει όμως ‘θα προσπαθήσω’, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και προσπαθεί, ασχέτως αποτελέσματος. Εξίσου σημαντικό είναι να δει ότι κι εσείς δοκιμάζετε νέα πράγματα και δεν λέτε ‘δεν μπορώ’ και ‘δεν αξίζω’.

Μην τρελαίνεστε από ανησυχία. Αυτό ισχύει για όλες τις μαμάδες που μεγαλοποιούν τα πράγματα και ανησυχούν συνέχεια ότι το παιδί θα χτυπήσει. Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον αλλά μην υπερβάλλετε αν πέσει ή χτυπήσει λίγο. Εξάλλου είναι αναπόφευκτο.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!