Πότε πρέπει να μάθει ένα παιδί να αυτοεξυπηρετείται;
Πότε πρέπει να μάθει ένα παιδί να αυτοεξυπηρετείται;


Πολλοί γονείς αναρωτούνται ποια είναι η κατάλληλη η ηλικία να μάθουν στο παιδί τους να ντύνεται ή να μαζεύει τα παιχνίδια ή να φροντίζει την καθαριότητά του.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις πιο συνηθισμένες δραστηριότητες αυτοφροντίδας και οι ηλικίες έναρξης και κατάκτησης του στόχου. Φυσικά όλα τα παιδιά δεν είναι ίδια, ούτε όλοι οι γονείς ξεκινούν να διδάσκουν τα παιδιά τους την ίδια εποχή, άρα οι αποκλίσεις είναι αναμενόμενες.

Τρώει μόνο του: 7μηνών-2 χρονών
Πλένει χέρια και πρόσωπο: 1 ½ – 3 χρονών
Πλένει τα δόντια του: 1 ½- 7 χρονών
Κουβαλάει τα πράγματά του από το αυτοκίνητο: 18 μηνών – 4 ½ χρονών
Ντύνεται και ξεντύνεται: 2- 4 χρονών
Πηγαίνει στην τουαλέτα: 2- 4 χρονών
Φυσάει τη μύτη του: 2- 5 χρονών
Τακτοποιεί τα παιχνίδια του: 2- 5 χρονών
Βάζει τα αντικείμενα στην κατάλληλη θέση (π.χ. μολύβια στην κασετίνα) 3- 5 χρονών
Βάζει τα άπλυτα στο πλυντήριο: 3-5 χρονών
Πηγαίνει το πιάτο του στο νεροχύτη: 3-5 χρονών
Φτιάχνει το κρεβάτι του:3-6 χρονών
Δένει τα κορδόνια: 4-6 χρονών
Κάνει μπάνιο μόνο του:4-6 χρονών
Ετοιμάζει την τσάντα του: 4-7 χρονών
Χτενίζεται ή βουρτσίζεται: 5-8 χρονών

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να κατακτήσουν αυτούς τους στόχους την κατάλληλη ηλικία. Αυτό σημαίνει να κάνουν περίπου ό,τι κάνουν και τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Έτσι θα νιώθουν ικανά και θα γεμίζουν αυτοπεποίθηση.

– Φυσικά κάποιοι γονείς προσπαθούν να κάποια πράγματα πολύ νωρίς στη ζωή του παιδιού τους, κάτι που μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, αν το παιδί δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί.


 
– Αν το παιδί ξεκινά να πηγαίνει στην τουαλέτα μόνο του, δεν χρειάζεται να το πιέσετε να αρχίσει να ντύνεται και μόνο του γιατί η επιπλέον πρόκληση μπορεί να επιφέρει άγχος. Αφήστε τον ένα στόχο να εδραιωθεί πριν ξεκινήσετε στον επόμενο.

– Συνήθως ο λόγος που τα παιδιά καθυστερούν να αναλάβουν την αυτοφροντίδα τους, είναι οι γονείς που ικανοποιούν κάθε τους ανάγκη. Αφήστε το παιδί να προσπαθήσει μόνο του να δέσει τα κορδόνια του, ακόμα κι αν δεν το κάνει καλά, ακόμα κι αν αργεί πάρα πολύ. Αν χρειαστεί να τα δέσετε εσείς, μην πείτε απογοητευμένη «Άσε θα το κάνω εγώ, εσύ δεν τα σφίγγεις καλά».

Πείτε: «Αυτή τη φορά θα το κάνω εγώ, γιατί βιαζόμαστε αλλά την άλλη φορά θα τα δέσεις μόνος σου».

Οι γονείς πρέπει να προωθούν την ανάληψη της αυτοφροντίδας γιατί έτσι βοηθούν τα παιδιά να εσωτερικεύσουν σημαντικές δεξιότητες όπως η οργάνωση, η υπευθυνότητα, η επίλυση προβλημάτων και η εκπλήρωση στόχων.

Πηγή: mothersbird.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!