Γιατί κάνει καλό το πιάνο στο παιδί;
Γιατί κάνει καλό το πιάνο στο παιδί;


«Με τη διεξαγόμενη έρευνα», συμπεραίνει ο Bittman, «η ψυχαγωγική μουσική θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια λογική δραστηριότητα μείωσης του στρες, μαζί με άλλες στρατηγικές για τον τρόπο ζωής που περιλαμβάνουν υγιεινή διατροφή και άσκηση».

Υπήρξε πάντα μια αναγνωρισμένη τριάδα μεταξύ του νου, του σώματος και των θεραπευτικών ιδιοτήτων της μουσικής. Η εκμάθηση του πιάνου συγκεκριμένα, είναι μια μακρά αναγνωρισμένη πηγή θεραπείας για όσους αναζητούν διαφυγή και δημιουργική έκφραση.

Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης προσφερθεί πολλές επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα ένστικτά μας ήταν πάντα σωστά: το να ξέρεις να παίζεις πιάνο προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη – από τη σωματική και την πνευματική έως την κοινωνική και συναισθηματική – σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τα φυσικά οφέλη της εκμάθησης του πιάνου, είναι ακόμα πιο εκτεταμένα. Ο MitchellGaynor M.D., στο βιβλίο του “Ήχοι της θεραπείας”, δείχνει ότι η μουσική έχει θεραπευτικά φυσικά αποτελέσματα, όπως μειωμένο άγχος, καρδιακή και αναπνευστική συχνότητα, μειωμένες καρδιακές επιπλοκές. μείωση της αρτηριακής πίεσης. και αυξημένες ανοσολογικές αποκρίσεις.

Σε μια μελέτη που διεξήγαγε ο Ε. Glenn Schellenberg του Πανεπιστημίου του Τορόντο στο Mississauga το 2011, οι ερευνητές χωρίστηκαν 132 πρώτους μαθητές σε τέσσερις ξεχωριστές ομάδες για δραστηριότητες μετά το σχολείο. Στη μία ομάδα δόθηκαν μαθήματα τραγουδιού, θεάτρου, άλλα και μαθήματα πιάνου και στη δεύτερη ομάδα δεν δόθηκε καμία εκπαίδευση μετά το σχολείο. Όλα τα ερωτηματολόγια των μαθητών αξιολογήθηκαν στο τέλος του έτους.

Όσοι συμμετείχαν στα μαθήματα πιάνου σημείωσαν αύξηση 7 βαθμών IQ, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες παρουσίασαν αύξηση μόλις 4,25 μονάδων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το γεγονός ότι η εκπαίδευση στο πιάνο απαιτεί την εστίαση για μεγάλο χρονικό διάστημα συμβάλλει στην αύξηση του κέρδους IQ στην ομάδα που παίζει πιάνο.
 
Ο Barry Bittman, MD, του Κέντρου Ευεξίας Body-Mind στο Meadville, Pennsylvania, δημιούργησε μια μελέτη για να μετρήσει τα επίπεδα άγχους μεταξύ 32 εθελοντών. Οι εθελοντές μπήκαν σε μια δραστηριότητα που προκάλεσε άγχος – προσπαθώντας να συγκεντρώσουν ένα δύσκολο παζλ, ενώ ήταν κίνητρο για ένα χρηματικό έπαθλο. Στη συνέχεια τους είπαν να “χαλαρώσουν”, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών ανάγνωσης και παίζοντας τα πλήκτρα του πιάνο. Οι εθελοντές έδωσαν επίσης αίμα κατά τη διάρκεια της μελέτης και το αίμα εξετάστηκε για τη δραστηριότητα 45 γονιδίων που σχετίζονται με το στρες.

Στην ομάδα που έπαιξε πιάνο για να χαλαρώσει, τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντικά υψηλότερη αναστροφή στους δείκτες για γονίδια που σχετίζονται με το στρες, απ ‘ό, τι στις άλλες ομάδες. Προσθέστε σε αυτά τα δεδομένα και άλλα οφέλη που προέρχονται από την εκμάθηση του πιάνου, όπως αυξήσεις στην ηθική της εργασίας, επιμέλεια, δημιουργικότητα, αυτοπεποίθηση και επιμονή, με αποτέλεσμα μια πραγματική συμφωνία καλών ειδήσεων για το σώμα και την ψυχή σας.

Πηγή: mytwins.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!