Ποια παιδιά δεν κάνουν εύκολα φίλους;
Ποια παιδιά δεν κάνουν εύκολα φίλους;


Το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες δεν κάνει εύκολα φίλους...

Οι φιλίες στην παιδική ηλικία είναι πάρα πολύ σημαντικές γιατί τους προσφέρουν αποδοχή, επιβεβαίωση και την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Αν το παιδί προσπαθεί πολύ να αποκτήσει φίλους και να συνδεθεί με τους συνομήλικούς του, αυτό το κάνει να νιώθει μόνο, εκνευρισμένο και μειώνει δραματικά την αυτοπεποίθησή του.

Μπορεί το αίτιο να είναι οι μαθησιακές δυσκολίες; Κι όμως ναι. Κάποια θέματα προσοχής και μάθησης επηρεάζουν τις κοινωνικές δεξιότητες. Άλλα μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κατανόηση και την επικοινωνία και άλλα δημιουργούν μία συμπεριφορά σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους. Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να επιλύσετε και άλλα προβλήματα. Να θυμάστε ότι ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτει απαραίτητα κοινωνικές δεξιότητες.

Συνήθως όμως καταλαβαίνουμε ότι ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες αντιμετωπίζει πρόβλημα όταν δεν είναι αποδεκτό από τους συνομήλικούς του, όταν δεν επιλέγεται από τα άλλα παιδιά στις ομαδικές δραστηριότητες και όταν οι δάσκαλοι σας ενημερώνουν για την έλλειψη των κοινωνικών δεξιοτήτων του. Πολλές φορές θα διαπιστώσετε ότι τραβούν αρνητικά την προσοχή με το να λένε δυνατά άσχημες λέξεις, να κάνουν άβολες ερωτήσεις και να διακόπτουν με αγένεια.

Πώς θα βοηθήσετε: Tο πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε με το δάσκαλο ή τους καθηγητές του ώστε να δει κι εκείνος πώς μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να εντοπίσει παιδιά που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα με το παιδί ή που είναι πιο ‘ανοιχτά’ στους νέους φίλους για να τα φέρει σε επαφή. Στο σπίτι, μπορείτε να βοηθήσετε στο χτίσιμο καλύτερης σχέσης με τα αδέρφια του (αν υπάρχουν) και να ανταποκρίνεστε καλύτερα στις ανάγκες του ώστε να μην νιώθει παραμελημένο. Οργανώστε πάρτι ή κοινωνικές συναθροίσεις με φιλικά ζευγάρια ή συγγενείς που έχουν παιδιά σε κοντινή ηλικία.

Αν διαπιστώνετε ότι το παιδί δυσκολεύεται παρ’όλες τις προσπάθειές σας, απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό ή ψυχολόγο που ειδικεύεται σε μαθησιακές δυσκολίες.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!