Αγκαλιά και στα… κακά παιδιά
Αγκαλιά και στα… κακά παιδιά


«Είναι δύσκολο να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας όταν υπερβάλλουν με την συμπεριφορά τους. Υπάρχει ο φόβος ότι θα επαναλάβουν αυτή τη συμπεριφορά, οπότε επιλέγουμε να τα τιμωρούμε, να τους παίρνουμε τα παιχνίδια, να τα αγνοούμε και να θυμώνουμε.

Σκέψου όμως, τις ημέρες που ήταν δύσκολες, τότε που τσακώθηκες με τον σύντροφό σου χωρίς να συμβαίνει κάτι, ενώ απλώς ήθελες να διώξεις το στρες με μια αγκαλιά ή με λίγη παρηγοριά.

Ζήτησες μια αγκαλιά; Εάν ναι, είναι πραγματικά ένα δώρο το οτι επικοινωνείτε τόσο ανοιχτά με τον σύντροφό σου. Εάν όχι, σκέψου το γιατί. Ίσως να μην το σκέφτηκες καν. Ίσως βρισκόσουν σε άμυνα και δεν ήθελες να το ζητήσεις.

Όταν βιώνουμε καταστάσεις με ένταση και συναισθηματισμό, είναι πιο δύσκολο να σκεφτούμε λογικά. Όταν εξετάζουμε τα παιδιά μας και πώς αναπτύσσουν τον προμετωπιαίο λοβό τους (το μέρος που κάνει μεγάλο μέρος του σχεδιασμού και της λήψης αποφάσεων), τότε καταλαβαίνουμε γιατί έχουν πολύ περισσότερες δυσκολίες να εκφραστούν ήρεμα όταν βρίσκονται κάτω από άγχος.

Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν θυμώσουμε με το παιδί μας.

Ως ενήλικες, έχουμε λεκτικές δεξιότητες και έναν πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο από την πλευρά μας για να μας βοηθήσει να ασκήσουμε την έκφραση των αναγκών μας με ήρεμο τρόπο. Τα παιδιά αναπτύσσουν ακόμα τις δεξιότητες και την εγκεφαλική δύναμη … γι ‘αυτό οι γονείς και οι φροντιστές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενισχύσουν τη θετική αντιμετώπιση για να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματα.

Όταν προσφέρετε μια αγκαλιά ή μια λεκτική διαβεβαίωση για να ηρεμήσετε το παιδί σας, δεν ενισχύετε αυτόματα τη συμπεριφορά τους. Τους βοηθάτε να ηρεμήσουν ώστε να μπορούν να σας ακούσουν καλύτερα.

Από μια απλή αγκαλιά το παιδί σας μπορεί να βιώσει αυτά τα μηνύματα από εσάς:

«Σημαίνεις τα πάντα για εμένα».

«Σ’ αγαπάω χωρίς προυποθέσεις».

«Βλέπω ότι ακόμη μαθαίνεις και είμαι εδώ για να σε βοηθήσω».

«Δεν είσαι μόνος σου σε όλο αυτό».

«Κατανοώ πόσο δύσκολο είναι για εσένα αυτό αυτή τη στιγμή».

«Δέχομαι τα συναισθήματά σου».

«Τα συναισθήματά σου δεν σε καθορίζουν».

«Δεν σε καθορίζουν τα λάθη σου».

«Θέλω να σε βοηθήσω να μάθεις νέους τρόπους».

«Μπορείς να βασιστείς πάνω μου».

Όταν συνεχώς δείχνετε στο παιδί σας ότι δεν είναι «κακό» ακόμη και όταν φέρεται άσχημα, καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται να είναι κολλημένο στο να είναι ή να ενεργεί με «κακό» τρόπο.

Οι αλλαγές που κάνουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντικές. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι οτι δεν σταματάει μια κακή συμπεριφορά με φωνές και τιμωρίες. Είναι μια διαδικασία που για να την πετύχουμε πρέπει να είμαστε στοργικοί και γεμάτοι αγάπη. Χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τα μικρά μας με ανοιχτό μυαλό και λογικές προτάσεις. Η ένταση δεν βοήθησε ποτέ καμία οικογένεια να ξεπεράσει κάτι.

Οπότε πάρε μια βαθιά ανάσα, μίλησε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι τα συναισθήματα σου και μη ξεχνάς να αγκαλιάζεις τον εαυτό σου. Το να είσαι γονιός είναι ένα μεγάλο ταξίδι και είμαστε όλοι μαζί σε αυτό».

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!