5 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε το μωρό να μιλήσει
5 έξυπνοι τρόποι για να κάνετε το μωρό να μιλήσει


Δοκιμάστε τα παρακάτω κόλπα για να οξύνετε τις γλωσσικές ικανότητες του νηπίου σας.

Σταματήστε τη μωρουδίστικη ομιλία σας
Θα μπορούσατε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη μωρουδίστικη φωνή με το μικρό παιδί σας μόλις καταλάβετε πόσα πραγματικά αντιλαμβάνεται. Ζητήστε του να σας φέρει ένα βιβλίο και αν περπατήσει προς τη βιβλιοθήκη ή αν αναρωτηθείτε δυνατά πού είναι η γάτα και σας τη δείξει, τότε, η μωρουδίστικη ομιλία δεν είναι πια απαραίτητη, δεδομένου ότι ήδη δίνει προσοχή στα λόγια σας και κάνει σημαντικές συσχετίσεις.

Κρατήστε την ομιλία σας απλή
Όταν του μιλάτε, χρησιμοποιήστε απλές λέξεις και σύντομες προτάσεις για να αποφύγετε το να συγχυστεί. Όσο λιγότερες οι λέξεις, τόσο πιο εύκολο είναι για το παιδί να κατανοήσει. Χαλαρώστε και διατυπώστε με σαφήνεια αυτό που θέλετε, ώστε να μπορέσει να μάθει περισσότερα από τα λόγια σας.

Αφηγηθείτε
Μιλήστε στο παιδί σας για το τι συμβαίνει γύρω του και, αν το ίδιο επικοινωνεί μη λεκτικά, δώστε του εσείς τα λόγια. Για παράδειγμα, αν σηκώνει τα χέρια του προς εσάς ζητώντας έτσι αγκαλιά, πείτε «ο Γιώργος θέλει να τον σηκώσει η μαμά. Σήκωσε το μωρό!». Μπορεί να σας φανεί περίεργο να ονομάζετε τον εαυτό σας «μαμά» και να μιλάτε για τον εαυτό σας σε γ’ ενικό, αλλά τα μικρά παιδιά δεν κατανοούν τις αντωνυμίες ακόμα, έτσι το σημείο σας θα γίνει πολύ σαφέστερο.

Ακούτε προσεκτικά και απαντάτε
Στην αρχή, τα λόγια του παιδιού σας θα είναι δύσκολο να γίνουν κατανοητά. Ίσως να μην ξέρετε αν μιλάει πραγματικά ή απλά βγάζει ήχους. Ωστόσο, αν ακούτε πραγματικά και κοιτάζετε τι σας δείχνει, θα αρχίσετε να το καταλαβαίνετε. Αυξήστε την αυτοπεποίθησή του, δείχνοντάς του ότι καταλαβαίνετε όταν λέει «πα» αντί για «πάπια», απαντώντας του «ναι, αυτή είναι μια πάπια!». Αντισταθείτε στην ανάγκη να αρχίσετε να λέτε τα πράγματα με τα δικά του λόγια και έτσι θα μάθει πιο εύκολα τη σωστή προφορά.

Να έχετε υπομονή
Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε σε διαφορετικούς ρυθμούς, οπότε αν το μικρό σας σάς φαίνεται να έχει μείνει πίσω, είναι πιθανότατα μια χαρά. Συνεχίστε να μιλάτε μαζί του για να το βοηθήσετε να σημειώσει πρόοδο. Αξίζει να αναφέρετε τυχόν καθυστερήσεις στον παιδίατρο, ώστε να ελέγξει για κάποια εξήγηση (όπως ένα πρόβλημα ακοής) ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό που έχει εκπαιδευτεί στο να βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να μιλούν.

Πηγή: in.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!