Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να περπατήσει
Χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να περπατήσει


Οι πρώτες κινήσεις, οι πρώτες λέξεις, τα πρώτα χαμόγελα και οι πρώτες προσπάθειες ενός μωρού να αντιγράψει τις κινήσεις των μεγαλύτερων γύρω του, είναι στιγμές μοναδικές για όλους τους γονείς. Είναι ιστορίες που θα αναφέρουν όλο υπερηφάνεια σε όλους τους γνωστούς και φίλους μέχρι το μικρό τους μωρό να μεγαλώσει. Μία από αυτές τις σημαντικές στιγμές στη ζωή ενός μωρού είναι και τα πρώτα του βήματα. 

Οι περισσότεροι γονείς περιμένουν με ανυπομονησία τα πρώτα βήματα του μωρό τους, όμως είναι φυσικό να αναρωτιούνται πότε πρέπει να γίνουν αυτά τα βήματα και από ποια ηλικία και μετά θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν και να μιλήσουν στον παιδίατρό τους. Τέτοιες ερωτήσεις απασχολούν τους περισσότερους γονείς που βλέπουν τους μήνες να περνούν και το μωρό τους να μην έχει καταφέρει να περπατήσει ακόμα. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μεταξύ 9 και 12 μηνών και περπατούν καλά μέχρι να γίνουν 14 ή 15 μηνών. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανένα γονιό, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μωρά χωρίς κανένα πρόβλημα που ξεκινούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στους 16 ή 17 μήνες. Από την άλλη, τονίζουν ότι αν ένα μωρό δεν έχει ξεκινήσει να περπατά μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, τότε και μόνο θα πρέπει να ξεκινήσουν να ανησυχούν και να συμβουλευτούν τον παιδίατρό τους. 

Πέρα όμως από τις συμβουλές που θα τους δώσει ο παιδίατρος, οι γονείς που ανησυχούν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές. 

Για αρχή θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να κάνουν εξάσκηση μαζί με το παιδί τους, κρατώντας του χέρια όρθιο και δείχνοντάς του πώς να περπατάει. Στη συνέχεια μπορούν να δώσουν κίνητρα στο παιδί για να προσπαθήσει να σηκωθεί. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν να κρατήσουν λίγο πιο μακριά το αγαπημένο του παιχνίδι και να το κάνουν να προσπαθήσει να σηκωθεί για να το πιάσει. Τέλος οι γονείς μπορούν να κάνουν το περπάτημα να μοιάζει σαν παιχνίδι και κάθε φορά που το παιδί καταφέρνει να κάνει ένα βήμα να το ανταμείβουν για την προσπάθεια.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!