9+1 συμβουλές για να τρώνε σωστά τα παιδιά
9+1 συμβουλές για να τρώνε σωστά τα παιδιά


Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γονείς μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια για να κατανοήσουν τι σημαίνει "τρώω υγιεινά". Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεστε πτυχίο στη διατροφολογία για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά. Ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε σωστά και να διατηρούν ένα υγιές βάρος.

Εδώ είναι 10 βασικοί κανόνες για να ακολουθήσετε:

Οι γονείς ελέγχουν τις τροφές που μπαίνουν στο σπίτι

Εσείς αποφασίζετε ποια τρόφιμα αγοράζετε και πότε τα σερβίρετε. Αν και τα παιδιά θα ζαλίζουν τους γονείς τους για λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα, οι ενήλικες θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι όταν αποφασίζουν ποια τρόφιμα μπαίνουν τακτικά στο σπίτι. Τα παιδιά δε θα πεινάσουν. Θα τρώνε ό,τι είναι διαθέσιμο στο ντουλάπι και στο ψυγείο στο σπίτι. Εάν το αγαπημένο τους σνακ δεν είναι καθόλου θρεπτικό, μπορείτε να το αγοράσετε κάποια φορά, έτσι ώστε να μην αισθάνονται στερημένα.

Από τα τρόφιμα που προσφέρετε, τα παιδιά θα επιλέξουν τι θα φάνε ή αν θα φάνε

Τα παιδιά πρέπει να έχουν κάποιο λόγο στο θέμα. Προγραμματίστε κανονικά γεύματα και σνακ. Από τις επιλογές που προσφέρετε, αφήστε τα να επιλέξουν τι θα φάνε και πόσα από αυτό θέλουν. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια υπερβολική ελευθερία. Ωστόσο, αν ακολουθήσετε το από πάνω βήμα, τα παιδιά σας θα επιλέξουν μόνο από τα τρόφιμα που αγοράζετε και σερβίρετε.

Αφήστε τη λογική του "άδειου πιάτου"

Αφήστε τα παιδιά να σταματήσουν να τρώνε όταν αισθάνονται ότι δε θέλουν άλλο. Πολλοί γονείς μεγάλωσαν κάτω από τον κανόνα του άδειου πιάτου, αλλά αυτή η προσέγγιση δε βοηθά τα παιδιά να ακούν το σώμα τους όταν αισθάνονται κορεσμό. Όταν τα παιδιά παρατηρούν και ανταποκρίνονται στα συναισθήματα της πληρότητας, είναι λιγότερο πιθανό να φάνε παραπάνω.

Ξεκινήστε τα από μικρά

Οι προτιμήσεις για τα τρόφιμα αναπτύσσονται νωρίς στη ζωή, οπότε προσφέρετε ποικιλία. Το τι θα τους αρέσει και τι θα αντιπαθούν αρχίζει να σχηματίζεται ακόμη και όταν τα παιδιά είναι μωρά. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα νέο φαγητό λίγες φορές για να το δεχτεί ένα παιδί. Μην αναγκάζετε ένα παιδί να τρώει, αλλά να παίρνει λίγες μπουκιές. Με τα μεγαλύτερα παιδιά, ζητήστε τους να δοκιμάσουν μια μπουκιά.

Ξαναγράψτε το παιδικό μενού

Ποιος λέει ότι τα παιδιά θέλουν να τρώνε μόνο σουβλάκια, πίτσα και μακαρόνια; Όταν τρώτε έξω, αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα και μπορεί να σας εκπλήξουν με την προθυμία τους να πειραματιστούν. Μπορείτε να ξεκινήσετε αφήνοντάς τα να δοκιμάσουν λίγο από ό,τι παραγγείλατε ή να παραγγείλετε ένα ορεκτικό για να δοκιμάσουν.

Οι θερμίδες από ό,τι πίνουν μετράνε

Το αναψυκτικά και άλλα γλυκά ποτά προσθέτουν επιπλέον θερμίδες και εμποδίζουν την καλή διατροφή. Το νερό και το γάλα είναι τα καλύτερα ποτά για τα παιδιά. Ο χυμός είναι καλός όταν είναι 100% φυσικός, αλλά και πάλι δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα από αυτόν.

Μη δίνετε παραπάνω αξία στα γλυκά

Περιστασιακά, τα γλυκά είναι μια χαρά, αλλά δεν πρέπει να γίνεται το επιδόρπιο ο κύριος λόγος για να φάνε τα παιδιά το φαγητό τους. Όταν το επιδόρπιο είναι το βραβείο για το φαγητό, τα παιδιά φυσικά τοποθετούν περισσότερη αξία στη σοκολάτα από το μπρόκολο. Προσπαθήστε να παραμείνετε ουδέτεροι για τα τρόφιμα.

Το φαγητό δεν είναι αγάπη

Βρείτε καλύτερους τρόπους να πείτε "σ 'αγαπώ". Όταν τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται για την ανταμοιβή των παιδιών και την εκδήλωση στοργής, μπορεί να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τρόφιμα για να αντιμετωπίσουν το στρες ή άλλα συναισθήματα. Προσφέρετε αγκαλιά, έπαινο και προσοχή αντί για φαγητό.

Τα παιδιά πράττουν όπως εσείς

Να αποτελείτε πρότυπο και να τρώτε υγιεινά. Όταν προσπαθείτε να διδάξετε καλές διατροφικές συνήθειες, προσπαθήστε να ορίσετε οι ίδιοι το καλύτερο παράδειγμα. Επιλέξτε θρεπτικά σνακ, τρώτε στο τραπέζι και μην παραλείπετε γεύματα.

Περιορίστε την ώρα της τηλεόρασης και του υπολογιστή

Όταν το κάνετε, θα αποφύγετε την άσκοπη κατανάλωση σνακ και την ενθάρρυνση της άθλησης. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που έκοψαν την παρακολούθηση της τηλεόρασης μείωσαν επίσης το ποσοστό σωματικού λίπους τους. Όταν ο χρόνος της τηλεόρασης και του υπολογιστή είναι περιορισμένος, θα βρουν πιο ενεργά πράγματα να κάνουν. Και ο περιορισμός του "χρόνου οθόνης" σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερο χρόνο για να είστε δραστήριοι μαζί.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!