Πώς θα μάθει ποδήλατο;
Πώς θα μάθει ποδήλατο;


Το να μάθεις να κάνεις ποδήλατο είναι ένα κλασικό μεταβατικό στάδιο στη ζωή μας και κάτι που αν το μάθεις δεν το ξεχνάς. Μάθετε το παιδί σας να κάνει ποδήλατο και του ανοίγετε την πόρτα για πάντα στην διασκέδαση στον καθαρό αέρα και για περιπέτειες πάνω στους δύο τροχούς.

Η μέθοδος που σας παρουσιάζουμε σε αυτό το άρθρο δεν είναι η μόνη προσέγγιση, κι ο κάθε μικρός ποδηλάτης προχωρά με το δικό του ρυθμό, αλλά έχουμε δει και παιδιά που μαθαίνουν ποδήλατο μέσα σε ένα απόγευμα.

Μη βιάζεστε όμως. Ο βασικός κανόνας όταν μαθαίνετε σε ένα παιδί να κάνει ποδήλατο είναι: κάντε το να είναι διασκεδαστικό. Αν ο μικρός μας φίλος δεν το διασκεδάζει, δε θα θέλει να συνεχίσει.

Έτοιμοι για να μάθουμε ποδήλατο
Γενικά μπορείτε να ξεκινήσετε να μάθετε ποδήλατο σε ένα παιδί από 3 έως 6 ετών. Μερικά παιδιά μαθαίνουν εύκολα, μερικά όχι. Η σωστή χρονική στιγμή εξαρτάται αποκλειστικά από τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και το επίπεδο άνεσης του παιδιού σας. Μην πιέζετε τα πράγματα.

Διαλέγοντας ποδήλατο
Όταν είστε πια έτοιμοι να βγάλετε το παιδί σας στο δρόμο για ποδήλατο, η εταιρεία Dromeas Bikes διαθέτει μια μεγάλη σειρά παιδικών ποδηλάτων.

Συμβουλή: μην αγοράσετε ένα πολύ μεγάλο ποδήλατο με σκοπό να το έχει το παιδί σας κι «όταν μεγαλώσει». Αυτό μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει εντελώς τη διαδικασία εκμάθησης.

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος ποδηλάτου; Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να στέκεται στον επάνω σωλήνα του ποδηλάτου πατώντας στο έδαφος και με τα δυο του πόδια. Θα πρέπει να νιώθει άνετα και να έχει τον έλεγχο του ποδηλάτου του ανά πάσα στιγμή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι δεν κινδυνεύει. Όταν τα παιδιά ανεβαίνουν σε μεγάλα, δυσκίνητα ποδήλατα, είναι πιο πιθανό να χάσουν τον έλεγχο και να πέσουν.

Για τα μικρότερα παιδιά που δεν είναι έτοιμα να κάνουν ποδήλατο μόνα τους, οι επιλογές ποικίλουν από παιδικά καθίσματα ποδηλάτου μέχρι και ρυμουλκούμενα ποδήλατα.

Ξεκινήστε με το ποδηλατικό κράνος
Σωστή εφαρμογή:
Το κράνος κάθεται ίσια στη μέση του μετώπου.

Λανθασμένη εφαρμογή: Το κράνος κάθεται πολύ ψηλά στο μέτωπο.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, είναι καιρός να συστήσετε στο παιδί σας το ποδηλατικό κράνος. Ίσως έχετε ένα από τότε που χρησιμοποιούσατε το τρέιλερ ποδηλάτου ή το παιδικό κάθισμα ποδηλάτου. Αν του κάνει ακόμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και τώρα.

Βρίσκοντας το μέρος για να του μάθετε ποδήλατο
Επιλέξτε μια περιοχή όπου το παιδί μπορεί να μάθει να κάνει ποδήλατο με ασφάλεια. Βρείτε ένα μέρος που να είναι:

* Χωρίς κίνηση

* Μεγάλο

* Επίπεδο

* Ομαλό

* Ασφαλτοστρωμένο

Το μέρος αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιωτικό δρομάκι, ένα δρομάκι στο πάρκο, ή ένα άδειο πάρκινγκ. Επίσης καλή ιδέα είναι ένα άδειο γήπεδο του τένις ή του μπάσκετ.

Προετοιμάζοντας το ποδήλατο
Η μέθοδός μας πάνω στο πώς να μάθετε ποδήλατο σε ένα παιδί δίνει έμφαση πρώτα στην ισορροπία και στη συνέχεια προσθέτει τα πετάλια. Τα ποδήλατα ισορροπίας κατασκευάζονται γι αυτή τη μέθοδο, αλλά μπορείτε εύκολα να τροποποιήσετε κι ένα κοινό παιδικό ποδήλατο. Για να ξεκινήσετε, προετοιμάστε το ποδήλατο ως εξής:

1. Βγάλτε τις βοηθητικές ρόδες.
Οι βοηθητικές ρόδες βοηθούν τα παιδιά να συνηθίσουν να κάθονται στο ποδήλατο και να χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να κάνουν πεντάλ, αλλά δεν τα βοηθούν να μάθουν ισορροπία. Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο να μάθει να οδηγεί, αφαιρέστε τις βοηθητικές ρόδες.

2. Βγάλτε τα πετάλια και χαμηλώστε το κάθισμα.
Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να σταθούν όρθια με τα πόδια τεντωμένα να πατούν στο έδαφος. Ο στόχος είναι να τα βοηθήσουμε να νιώθουν πιο άνετα και σταθερά καθώς αρχίζουν να μαθαίνουν ισορροπία. (Σημείωση: Μπορείτε να βγάλετε εύκολα τα πετάλια με ένα ειδικό κλειδί).

Συμβουλή: Μην χαμηλώνετε πάρα πολύ τη σέλα. Οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να μπορούν να σταθούν όρθιοι με τα πόδια τεντωμένα και να πατούν στο έδαφος.

3. Φουσκώστε τα λάστιχα σωστά.
Το ποδήλατο θα κυλά ομαλότερα και το παιδί σας θα μπορεί να τσουλάει ευκολότερα όταν τα λάστιχα είναι φουσκωμένα στη σωστή πίεση. Αναζητήστε τη συνιστώμενη πίεση για τα λάστιχα τυπωμένη στα πλευρικά τοιχώματά τους.

Μαθαίνοντας χωρίς πετάλια
Ξεκινήσετε τη μάθηση χωρίς πετάλια, ώστε γρήγορα το παιδί σας γρήγορα να αποκτήσει θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Τσουλώντας πάνω στο ποδήλατο
Βάλτε το παιδί σας να ξεκινήσει τσουλώντας πάνω στο «τροποποιημένο» ποδήλατο ώστε να αποκτήσει την αίσθηση της ισορροπίας. Αυτό είναι κάτι έμφυτο σε πολλά παιδιά.

Μόλις αποκτήσει επιδεξιότητα στο να τσουλά το ποδήλατο, μπορείτε να του πείτε να σηκώσει τα πόδια του από το έδαφος. Κάντε το σαν παιχνίδι: Μετρήστε ως το 10 και δείτε αν μπορεί να τσουλήσει χωρίς να ακουμπά τα πόδια του στο έδαφος για 10 ολόκληρα δευτερόλεπτα. Προοδευτικά προσθέστε χρόνο καθώς αποκτά αυτοπεποίθηση στο να τσουλά χωρίς να ακουμπά τα πόδια του στο έδαφος.

Στρίβοντας και τσουλώντας με το ποδήλατο
Μόλις το παιδί μάθει καλά να τσουλάει με το ποδήλατο – και το διασκεδάζει – περάστε στο στρίψιμο και τον έλεγχο του τιμονιού. Ξεκινήστε με μεγάλες, εύκολες στροφές.

Διατηρήστε τη διασκέδαση με ένα εύκολο παιχνίδι. Μερικές ιδέες:


 
* Στήστε μερικούς πορτοκαλί κώνους ασφαλείας σε μια σειρά και βάλτε το παιδί να εξασκηθεί περνώντας ανάμεσά τους.

* Τοποθετήστε μια τρακατρούκα στο πεζοδρόμιο σε απόσταση 3 μέτρων και πείτε του να περάσει από πάνω με το ποδήλατο. Αυτό το παιχνίδι μαθαίνει στα παιδιά να βλέπουν τι υπάρχει μπροστά τους και να κατευθύνουν το ποδήλατο σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Τοποθετήστε μια καινούρια τρακατρούκα στα 4-5 μέτρα και μετά στα 6.

Προοδεύοντας
Μετά από κάμποση εξάσκηση, αξιολογήστε την πρόοδό του. Το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση:

* Να τσουλάει το ποδήλατο χωρίς να ακουμπά κάτω με τα πόδια του.

* Να στρίβει ενώ τσουλάει.

* Να κοιτά προς τα πού πηγαίνει (παρά κάτω στο ποδήλατο)

* Να διασκεδάζει ενώ κάνει όλα τα παραπάνω.

Κάνοντας ποδήλατο με πετάλια
Αν το παιδί σας μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να ξαναβάλετε τα πετάλια στο ποδήλατο. Για τώρα, κρατήστε τη σέλα χαμηλά. Το παιδί θα πρέπει να μπορεί να πατήσει με ευκολία στο έδαφος όποτε θέλει να σταματήσει.

Επόμενα βήματα: Κάνοντας πεντάλ
Με τα πετάλια στο ποδήλατο, μάθετε στο παιδί σας πώς να αρχίζει να κινείται από τη θέση στάθμευσης.

* Βάλτε το να σταθεί στο ποδήλατο με το ένα πόδι να πατά στο έδαφος και το άλλο στο πετάλι λίγο πιο πάνω από τη μέση της διαδρομής του πεντάλ.


* Δείξτε στο παιδί σας να σπρώχνει προς τα κάτω το μπροστινό πεντάλ. Όπως και το τσούλημα που έχει μάθει ήδη, το σπρώξιμο αυτό θα δώσει στο ποδήλατο ώθηση προς τα εμπρός.

* Σταθεροποιήστε το παιδί σας καθώς κινείται προς τα εμπρός βάζοντας το χέρι σας στον ώμο του ή στη σέλα του ποδηλάτου – αλλά αφήστε το να μάθει να ισορροπεί και να νιώθει άνετα στο ποδήλατο χωρίς βοήθεια.

Οδηγώντας και κάνοντας πεντάλ
Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν πεντάλ, μπορούν να αρχίσουν να εξασκούνται στις στροφές. Παρακινήστε το παιδί σας να κάνει μεγάλους κύκλους και 8άρια.

Διατηρήστε τη διασκέδαση κάνοντας ένα παιχνίδι με τον έλεγχο του τιμονιού και τις στροφές. Δοκιμάστε ένα από τα παρακάτω:

* Όπως κάνατε και στη δεύτερη φάση του τσουλήματος, στήστε μια σειρά κώνους (ή άλλα ακίνδυνα αντικείμενα) ανάμεσα στα οποία να οδηγεί το παιδί σας.

* Ή, τοποθετήστε τη γνωστή μας πια τρακατρούκα σε απόσταση 4-5 μέτρων και παρακινήστε το παιδί σας να περάσει από πάνω της. Δεν έχει σημασία το να περάσει από πάνω με την πρώτη, αλλά καλό είναι να θέσετε έναν εφικτό στόχο.

Μόλις μάθει καλά τις απλές στροφές, δοκιμάστε κάτι πιο περίπλοκο. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε 3 τρακατρούκες με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα τόξο στο έδαφος. Παρακινήστε το παιδί σας να τις πατήσει όλες.

Σταματώντας το ποδήλατο
Χάρη στο ότι έχει μάθει να τσουλάει με το ποδήλατο, το παιδί είναι ήδη σε θέση να σταματά το ποδήλατο χρησιμοποιώντας τα πόδια του. Τώρα, βάλτε το να εξασκηθεί σιγά σιγά να πατάει το φρένο μέχρι να μπορεί να το χρησιμοποιεί χωρίς να ταλαντεύεται πάρα πολύ.

Για να εξασκηθεί στο φρενάρισμα, δοκιμάστε άλλο ένα παιχνίδι. Ορίστε μερικές προτάσεις:

* Τοποθετήστε μια τρακατρούκα ή έναν κώνο ασφαλείας σε απόσταση περίπου 3 έως 6 μέτρων στο έδαφος και ζητήστε από το παιδί να προσπαθήσει να σταματήσει πριν τον χτυπήσει.

* Χρησιμοποιήστε απλές προφορικές εντολές. Βάλτε το παιδί να οδηγήσει 3 μέτρα και να σταματά όταν του φωνάζετε «Σταμάτα»! Βάλτε ποικιλία. Αλλάζετε τις αποστάσεις και ζητάτε του όλο και πιο γρήγορα σταματήματα.

Καθώς το παιδί έχει μάθει πια να φρενάρει με άνεση, μπορείτε να ανεβάσετε τη σέλα σε μια μόνιμη θέση. Για να προσαρμόσετε τη σέλα στο σωστό ύψος, κρατήστε το ποδήλατο σταθερά και βάλτε το παιδί να καθίσει στη σέλα. Στο τέρμα της διαδρομής του πεντάλ, το γόνατο του παιδιού θα πρέπει να είναι ελαφρά λυγισμένο (τεντωμένο κατά περίπου 80-90%)

Ακολουθήστε τον αρχηγό
Όταν πια το παιδί σας μάθει να κάνει ποδήλατο με σχετική ευκολία, ανεβείτε στο ποδήλατο σας και βάλτε το να σας ακολουθήσει.

Πηγαίνετε αργά και με το μαλακό στην αρχή, και κάθε τόσο παίρνετε μεγάλες στροφές. Στήστε μια διαδρομή με κώνους ή τρακατρούκες και διανύστε την. Αν χρησιμοποιήσετε τρακατρούκες, δείτε ποιος μπορεί να πατήσει τις περισσότερες. (Αφήστε να τις πατήσει το παιδί σας).

Να θυμάστε να ενισχύετε τις επιτυχίες του παιδιού σας παρά να εστιάζετε στα λάθη του. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ποδηλασίας με πολύ μικρά παιδιά είναι να ξέρετε πότε να σταματάτε για ξεκούραση.

Βγάζοντας το ποδήλατο στο δρόμο
Όταν το παιδί σας έχει μάθει πια καλά όλα τα παραπάνω, μπορείτε να βγείτε έξω για ποδηλασία σαν οικογένεια.

Πηγή: Dromeasbikes.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!