9+1 πράγματα που θέλουν να σου πουν τα παιδιά!
9+1 πράγματα που θέλουν να σου πουν τα παιδιά!


Τι πιστεύετε ότι μέτρα περισσότερα για τα παιδιά σας; Το να τα πηγαίνετε στα μαθήματα και τις προπονήσεις, ή το χαμόγελο και η αγκαλιά σας όταν τα χαιρετάτε στην επιστροφή τους από το σχολείο; Αν μαντέψατε το δεύτερο, έχετε δίκιο.

Εδώ και δεκάξι χρόνια διδασκαλίας, έδινα την ίδια εργασία σε κάθε γιορτή της μητέρας. Ζητούσα από τους μαθητές μου να μου δώσουν μια συμβουλή στο πώς να είμαι καλή μητέρα.

Ήθελα να σκεφτούν πράγματα που έκανε η μητέρα τους για εκείνους ή μαζί τους, πράγματα τα οποία τους έκαναν να αισθάνονται χαρούμενα, πως αγαπιούνται. Η τάξη ήταν σιωπηλή καθώς οι μαθητές έγραφαν με μανία περισσότερα από οτιδήποτε άλλο είχαν γράψει προηγουμένως. Συχνά στα πρόσωπα τους εμφανίζονταν χαμόγελα που αντανακλούσαν τις χαρούμενες εμπειρίες που θυμόντουσαν μετά το διάβασμα των απαντήσεών τους.

Πρόσφατα συγκέντρωσα σε μια λίστα όλες τις απαντήσεις τους στο πέρασμα των χρόνων. Προς έκπληξή μου πολλές από τις απαντήσεις ήταν ίδιες κάθε χρόνο. Σε κάθε χώρα που δίδασκα, οι μαθητές έλεγαν τα ίδια πράγματα και έδιναν το ίδιο μήνυμα: είναι τα μικρά πράγματα που έκαναν οι μητέρες τους τα οποία σήμαιναν τα περισσότερα και αυτά που θυμόντουσαν με χαρά.

Πολλές μαμάδες σήμερα αισθάνονται ότι δεν είναι καλές μαμάδες, εκτός και αν τα πηγαινοφέρνουν από εδώ και από εκεί, τα πηγαίνουν στα μαθήματα στις προπονήσεις και ξανά στα μαθήματα. Είχα μητέρες που μου έλεγαν ότι θέλουν να δώσουν στα παιδιά τους κάθε ευκαιρία που δεν είχαν εκείνες. Παρότι αυτό το σκεπτικό μπορεί να δώσει κάποια παρηγοριά στη μητέρα, στην πραγματικότητα δεν κάνει το ίδιο και για το παιδί το οποίο πιθανότατα (σύμφωνα με την άποψη των μαθητών μου) αισθάνεται εξαντλημένο, αγχωμένο και κουρασμένο.

Μου έγινε εμφανές ότι τα παιδιά σήμερα συμμετέχουν σε πάρα πολλές δραστηριότητες και σε αντάλλαγμα έρχονται σε λιγότερη επαφή με τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Επιπρόσθετα οι μαθητές μου αποφάνθηκαν πως στ’ αλήθεια εύχονταν να είχαν περισσότερο χρόνο για παιχνίδι. Φυσικά πολλά από αυτά απολαμβάνουν τις έξτρα δραστηριότητές τους αλλά δεν είναι απαραίτητο είπαν να πρέπει να τις κάνουν πάντα.

Αυτό που απολαμβάνουν περισσότερο τα παιδιά και αυτό που κάνει τις καρδιές τους πιο χαρούμενες, είναι όταν οι μητέρες τους κάνουν απλά πράγματα για αυτά η μαζί με αυτά.

Παρακάτω είναι μια λίστα με δέκα πράγματα που οι μαθητές ανά τον κόσμο είπαν πως θυμόντουσαν και αγάπησαν περισσότερο στις μητέρες τους.

  • Έλα στο δωμάτιο μου το βράδυ, σκέπασέ με και τραγούδησε μου ένα τραγούδι. Επίσης πες μου ιστορίες για τότε που ήσουν μικρή.
  • Δώσε μου αγκαλιές, φιλιά και μίλα μου ιδιαιτέρως.
  • Πέρνα ποιοτικό χρόνο μόνο μαζί μου – όχι μαζί με τα αδέρφια και τις αδερφές μου.
  • Φτιάχνε μου θρεπτικά φαγητά έτσι ώστε να μεγαλώσω υγιεινά.
  • Στο δείπνο μίλα μου για αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε μαζί το Σαββατοκύριακο.
  • Τη νύχτα μίλα μου για οτιδήποτε: την αγάπη ,το σχολείο, την οικογένεια.
  • Άσε με να παίξω έξω. Πολύ.
  • Κάνε ζουζουνιές μαζί μου κάτω από μια κουβέρτα και έλα να παρακολουθήσουμε το αγαπημένος μας σόου στην τηλεόραση.
  • Πειθάρχησέ με. Με κάνει να αισθάνομαι ότι νοιάζεσαι.
  • Άφηνε κρυφά μηνύματα στο θρανίο μου ή στο κουτί του φαγητού μου.

 

 

 

Τα παιδιά είναι εκπληκτικά σοφά και τείνουν να βλέπουν τον κόσμο με περισσότερη απλότητα απ’ όσο εμείς. Ίσως είναι καιρός να ξεκινήσουμε να ακολουθούμε τις συμβουλές τους. Ίσως όλοι να αισθανόμασταν λιγότερο αγχωμένοι και να ήμασταν πιο ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι το να κάνουμε μικρά πράγματα, στην πραγματικότητα, είναι αρκετό.

Πηγή: anapnoes.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!