Καλύτερες μαμάδες όσες γεννούν μετά τα 30!
Καλύτερες μαμάδες όσες γεννούν μετά τα 30!


Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μάνα; Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στις κοινωνίες τα τελευταία χρόνια, όλο και λιγότερα ζευγάρια αποφασίζουν να κάνουν παιδί. Και μάλιστα ο μέσος όρος ηλικίας στις γυναίκες που γίνονται μαμάδες έχει αυξηθεί κατά πολύ. Η ηλικία των 30 ετών αποτελεί πλέον μια φυσιολογική ηλικία για να αποκτήσει μια γυναίκα το πρώτο της παιδί. Ενώ πολλές γυναίκες αποκτούν παιδιά και στις ηλικίες 35-40 ετών.

Είναι άραγε θετικό όλο αυτό; Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που αποκτούν παιδί ανάμεσα στα 30 και τα 40 γίνονται καλύτερες μητέρες. Γιατί; Γιατί είναι πιο ήρεμες, πιο συνειδητοποιημένες και πιο αποφασισμένες να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Και φυσικά πιο έτοιμες! Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Δανία σε ένα δείγμα 4.700 γυναικών. Οι γυναίκες που γίνονται μάνες σε αυτή την ηλικιακή περίοδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιδείξουν βία, λεκτική ή σωματική στα παιδιά τους. Παράλληλα τα παιδιά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Developmental Psychology, οι ερευνητές εξηγούν: «Ξέρουμε ότι καθώς μεγαλώνουν σε ηλικία τα άτομα αποκτούν περισσότερη ωριμότητα και είναι και πιο ευέλικτα και δοτικά σε συναισθηματικά θέματα: αυτό είναι ένα κατάλληλο περιβάλλον για να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά».

Πιο… θετικοί γονείς για τα παιδιά τους
Σύμφωνα με την Dion Sommer, επικεφαλής της έρευνας, «οι γονείς που κάνουν παιδιά πιο αργά τα μεγαλώνουν με πιο ώριμο και θετικό τρόπο. Οι μητέρες γίνονται πιο ευέλικτες μεγαλώνοντας, πιο ανεκτικές, ενώ αναπτύσσονται συναισθηματικά. Αυτό συντελεί σε μια πιο θετική γονεϊκότητα. Η ψυχολογική ωριμότητα των μαμάδων βοηθάει πολύ τα παιδιά τους!

Προσοχή όμως στους κινδύνους!
Μπορεί συναισθηματικά και ψυχολογικά μια γυναίκα να είναι πιο έτοιμη να γίνει μητέρα, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα, αλλά βιολογικά η κατάσταση δεν είναι ίδια! Όσο μεγαλώνει μια γυναίκα, τόσο πιο δύσκολα γίνεται μητέρα βιολογικά, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι για το έμβρυο που κυοφορεί αλλά και υψηλότερες οι πιθανότητες αποβολής. Ειδικά μετά τα 40, το ρίσκο μεγαλώνει…

Πηγή: Boro.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!