4+1 συνήθεις λανθασμένες συμβουλές για τον θηλασμό
4+1 συνήθεις λανθασμένες συμβουλές για τον θηλασμό


Τελικά τι πρέπει να κάνω για να θηλάσω το παιδί μου; Πώς θα τα καταφέρω; Το ταξίδι του θηλασμού δεν είναι πάντα εύκολο. Μπορεί να εμφανιστούν δυσκολίες και προβλήματα στην πορεία του. Η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όλα βασίζονται σε ένα σωστό ξεκίνημα.

Αυτές είναι οι πλέον συνηθισμένες συμβουλές που μας δίνουν όταν αρχίζουμε να θηλάζουμε. Για να δούμε τι ισχύει και τι όχι:

1. «Θα θηλάζεις κάθε 3-4 ώρες για 5-10’΄»
Ας αρχίσουμε από τα πιο βασικά. Ο θηλασμός ΔΕΝ έχει πρόγραμμα. Ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες ζωής, κάποια μωράκια μπορεί να θέλουν να θηλάσουν ξανά μετά από 1 ώρα ή/και για διάρκεια μεγαλύτερη των 10 λεπτών. Είναι ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μωρού. Το πρόγραμμα, λοιπόν, θα καθοριστεί αργότερα στον θηλασμό, από το ίδιο το μωρό.

2. «Έχει χάσει βάρος. Δεν χορταίνει αρκετά. Να του δώσεις συμπλήρωμα»
Ένα νεογέννητο μωρό, τις πρώτες 3 μέρες ζωής, θα χάσει ένα ποσοστό 10% από το βάρος γέννησης, γεγονός που είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το γάλα που θα έχετε το πρώτο 24ωρο, το λεγόμενο πρωτόγαλα ή πύαρ, θα περιορίζεται σε κάποιες σταγόνες. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χωρητικότητα του στομάχου του μωρού σας το πρώτο 24ωρο ζωής είναι μόλις 6 ml, πράγμα που σημαίνει ότι το γάλα σας του είναι αρκετό μέχρι και το 3ο 24ωρο, όταν θα αρχίσετε να έχετε αρκετά ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος.

3. “ Η πιπίλα”
Για να έχετε έναν επιτυχημένο θηλασμό, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη χρήση της πιπίλας. Με την πιπίλα το μωρό δεν θα εκπαιδευτεί να κάνει σωστές θηλαστικές κινήσεις για να απομυζήσει το γάλα σας, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολία στο να διαχειριστεί αργότερα το στήθος και τη θηλή σας στον θηλασμό.

4. “Το μπιμπερό”
Οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους θα ήταν καλό να αποφύγετε την πιπίλα ισχύουν και για τη χρήση του μπιμπερό. Εναλλακτικά, αντί για μπιμπερό, μπορείτε να δώσετε το γάλα σας στο μωρό με συριγγούλα, ποτηράκι θηλασμού ή ακόμα και με ένα κουταλάκι. Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω τρόπους είναι προτιμότερος από το μπιμπερό.

5. “Στην αρχή θα πονάς στους θηλασμούς”
Λάθος. Ο θηλασμός δεν πρέπει να πονάει. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πόνος κατά τη διάρκεια του θηλασμού, σημαίνει ότι το μωρό δεν έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος ή/και ότι η προσκόλληση του με την θηλέα άλω δεν είναι σωστή. Εάν αυτό συνεχιστεί, θα έχουμε ως αποτέλεσμα την πρόκληση τραυματισμού στη θηλή, που θα οδηγήσει σε πιο δύσκολες καταστάσεις. Ζητήστε βοήθεια.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία προσφοράς και ζήτησης. Όσο πιο πολύ προσφέρετε στο μωρό σας γάλα, τόσο πιο πολύ θα παράξετε. Οπότε, μην ανησυχήσετε ότι αυτό που κάνετε δεν είναι αρκετό.

Σας εύχομαι καλούς θηλασμούς!

Πηγή: mothersbird.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!