5+1 συμβουλές για να περιποιηθείτε τις πληγές του παιδιού
5+1 συμβουλές για να περιποιηθείτε τις πληγές του παιδιού


Πόσες φορές τα παιδιά σας δεν έχουν επιστρέψει από το σχολείο με γρατζουνιές στα χέρια και στα πόδια; Η γιαγιά μου έλεγε πάντα, «οι γρατζουνιές είναι πάντα οι αναμνήσεις της παιδικής σου ηλικίας για αυτό σταμάτα να κλαις». Ένα απλό κόψιμο ή μια γρατζουνιά στο δέρμα δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι να κάνουμε για να αποφύγουμε τυχόν μόλυνση και για να γίνει πιο ανώδυνα και γρήγορα η επούλωση της πληγής.

Καθαρίστε την γρατζουνιά
Πρώτα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με αντισηπτικό σαπούνι και άφθονο νερό. Στην συνέχεια, ξεπλύνετε την πληγή με νερό για να φύγει η βρωμιά από τυχόν λάσπες ή σκουπιδάκια και χρησιμοποιήστε σαπούνι. Αποφύγετε τα ισχυρά διαλύματα καθαρισμού, όπως οξυζενέ, ιώδιο, ή οινόπνευμα για ένα μικρό κόψιμο ή γρατζουνιά, καθώς μπορεί να ερεθίσουν την πληγή. Αν η πληγή είναι μεγάλη, φυσικά χρησιμοποιήστε ειδικό προϊόν καθαρισμού της. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον φαρμακοποιό σας μια αντιβιοτική αλοιφή που θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Σταματήστε την αιμορραγία

Για να σταματήσει η αιμορραγία, πιέστε απαλά και σταθερά με μια καθαρή γάζα ή βαμβάκι. Μην σηκώνετε καθόλου τη γάζα για να ελέγξετε την πληγή, γιατί αυτό σταματάει το πήξιμο του αίματος στο σημείο και η πληγή θα αρχίσει να αιμορραγεί ξανά. Αν το αίμα δεν σταματά, ζητήστε ιατρική βοήθεια αμέσως, γιατί πιθανόν θα χρειαστούν ράμματα.

Καλύψτε το κόψιμο

Μόλις σταματήσει η αιμορραγία και η πληγή είναι καθαρή, θα πρέπει να την καλύψετε με ένα αποστειρωμένο επίδεσμο, τύπου χάνζαπλαστ, ή γάζα και ταινία. Αν το κόψιμο είναι μικρό και βρίσκεται σε περιοχή που δεν θα πάνε βρωμιές και ούτε τρίβεται με τα ρούχα, μπορείτε να το αφήσετε ακάλυπτο. Πάντως, γενικά, συνιστάται από όλους τους παιδίατρους να καλύπτετε οποιαδήποτε πληγή για να προλάβετε τυχόν μόλυνση, ή για να αποφύγετε να αιμορραγήσει και πάλι.

Αλλάξτε τον επίδεσμο συχνά

Καλό θα ήταν να  αλλάζετε τον επίδεσμο ή την γάζα κάθε 6-8 ώρες. Μην ξεχνάτε σε κάθε αλλαγή της γάζας ή του επιδέσμου να καθαρίζετε την πληγή.

Προσέξτε για πιθανά σημάδια μόλυνσης
Αν η πληγή δεν κλείνει, ή παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια, καλέστε τον γιατρό σας αμέσως.

Ερυθρότητα, οίδημα και αυξημένη θερμότητα στο σημείο της πληγής
Αύξηση του πόνου
Πύον ή διαρροή υγρού στο κόψιμο
Πυρετό
Κόκκινε ραβδώσεις γύρω από την πληγή
Όταν η πληγή αρχίζει να επουλώνεται

Ένα μικρό κόψιμο θα σχηματίσει κρούστα (γνωστή και ως “κάπαλο”) και θα επουλωθεί μέσα σε λίγες ημέρες. Το “κάπαλο” προστατεύει την πληγή από ακαθαρσίες και μικρόβια, για όσο διάστημα το νέο δέρμα μεγαλώνει κάτω από αυτό. Μόλις σχηματιστεί αυτή η κρούστα, δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πια επίδεσμο.Ένα κόψιμο που επουλώνεται προκαλεί φαγούρα, αλλά είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί να μην το ξύνει και να μην βγάλει το “κάπαλο”. Αυτή η κρούστα θα πέσει από μόνη της, αποκαλύπτοντας το νέο δέρμα.

Πότε πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό

Συνήθως ένα απλό κόψιμο στο δέρμα δεν χρειάζονται τη φροντίδα ενός γιατρού. Αλλά καλέστε τον γιατρό σας αμέσως εάν:

1. Η πληγή είναι στο πρόσωπο του παιδιού.
2.Το τραύμα είναι βαθύ γιατί αυτό σημαίνει ότι χρειαστεί ράμματα μέσα σε λίγες ώρες από την στιγμή του ατυχήματος.
3. Η πληγή προκλήθηκε από κάτι πολύ βρώμικο ή σκουριασμένο.
4. Το παιδί δεν έχει κάνει εμβόλιο για τέτανο.
5. Η πληγή είναι από δάγκωμα ζώου.
6. Το παιδί αισθάνεται την τραυματισμένη περιοχή μουδιασμένη.

Πηγή: Talcmag.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!