6+1 σημάδια ότι είστε καλοί γονείς
6+1 σημάδια ότι είστε καλοί γονείς


Σύμφωνα με τους ειδικούς!

Όλοι οι γονείς συχνά αναρωτιόμαστε μήπως τα έχουμε κάνει θάλασσα με την ανατροφή των παιδιών μας. Εξάλλου, είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να αμφισβητήσει το πόσο καλός γονιός είναι… αρκεί να αρχίσει να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους ή να μεγαλοποιεί τα προβλήματα που εντοπίζει στη συμπεριφορά του παιδιού του. Υπάρχουν όμως κάποια αδιάψευστα σημάδια ότι ένα παιδί έχει πολύ καλούς γονείς. Και είναι τα εξής:

Το παιδί σας εκφράζει μια μεγάλη γκάμα από συναισθήματα μπροστά σας

Το γεγονός ότι δεν διστάζει να σας δείξει το θυμό του, τη θλίψη ή το φόβο του, σημαίνει ότι το παιδί νιώθει συναισθηματική ασφάλεια όταν βρίσκεται κοντά σας. Το αντίθετο θα ήταν ανησυχητικό: ένα παιδί που «κρύβει» τα συναισθήματά του από τους γονείς του, συνήθως έχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση του μαζί τους.

Το παιδί έρχεται σε εσάς όταν είναι πληγωμένο ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα

Όταν ο γονιός είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα απευθυνθεί το παιδί στα δύσκολα, τότε μπορεί να είναι ήσυχος ότι κάνει καλά τη δουλειά του. Σημαίνει ότι έχει δημιουργήσει για το παιδί του μια ασφαλή βάση στην οποία εκείνο μπορεί να επιστρέφει κάθε φορά που χρειάζεται βοήθεια.

Το παιδί μπορεί να συζητήσει οποιαδήποτε σκέψη του χωρίς να φοβάται την αντίδραση του γονιού

Μην κάνετε το λάθος να περιορίζετε το δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί σας, αντιδρώντας υπερβολικά ή μη δίνοντας σημασία σε κάτι που έχει να σας πει. Στη συνείδηση του παιδιού, ο γονιός θα πρέπει να είναι ένας «βράχος» που δεν θα φοβάται μήπως διαλύσει εάν του πει κάτι τρομερό! Τις στιγμές που νιώθετε αδύναμος και χρειάζεστε βοήθεια, απευθυνθείτε σε κάποιο άλλο ενήλικα και όχι στο παιδί.

Αποφεύγετε να ασκείτε κριτική και να βάζετε «ταμπέλες» στο παιδί σας

Οι καλοί γονείς δεν χαρακτηρίζουν ποτέ το παιδί λέγοντας ότι είναι «ζωηρό», «τεμπέλικο» ή «χαζό» και πάντα εστιάζουν στη θετική συμπεριφορά, αυτή που θέλουν να ενθαρρύνουν, αντί να επισημαίνουν πάντα το λάθος και να ασκούν κριτική.

Ενθαρρύνετε το παιδί να ακολουθήσει τις κλίσεις και τα ταλέντα του

Είναι υπέροχο να μπορεί κανείς να ασχοληθεί με κάτι που τον ενθουσιάζει -ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν την ανάγκη να τα πηγαίνουν καλά και να εξελίσσονται σε ό,τι κάνουν. Αντίθετα, εάν πιέζουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με κάτι για άλλους λόγους (όπως για παράδειγμα ότι είναι κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε εμείς) τους ασκούμε αναίτια πίεση, αίσθηση ελέγχου και αγωνίας μήπως μας απογοητεύσουν.

Τηρείτε τα απαραίτητα όρια για την ασφάλεια των παιδιών σας

Οι καλοί γονείς βάζουν συνεχώς όρια στη συμπεριφορά του παιδιού τους -χωρίς αυτά νιώθουν ανασφαλή και μπορεί να αντιμετωπίσουν κινδύνους. Αντίθετα, τα όρια κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ότι κάποιος τα αγαπάει και τα προστατεύει -ακόμα κι όταν αντιδρούν επειδή πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Δεν διστάζετε να παραδέχεστε και να διορθώνετε τα λάθη σας

Σε όλους θα τύχει κάποιες φορές να βάλουμε τις φωνές ή να αντιδράσουμε υπερβολικά και είναι εξαιρετικό μάθημα για όλους να αναγνωρίσουμε το λάθος μας και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Σ’ αυτή την περίπτωση, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε με το παιδί, να του πούμε τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει και να του εξηγήσουμε ότι μερικές φορές ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, αλλά κι ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να λύσουμε την παρεξήγηση.

Πηγή: mamamia.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!