Αυτή είναι η πιο αγχωτική ηλικία των παιδιών (για τις μαμάδες)
Αυτή είναι η πιο αγχωτική ηλικία των παιδιών (για τις μαμάδες)


Πότε έχουμε το περισσότερο στρες;

Πιστεύετε ότι είναι πολύ αγχωτικό να μεγαλώνετε ένα βρέφος ή ένα νήπιο; Όχι ότι δεν είναι, αλλά καλό είναι να αρχίσετε να προετοιμάζεστε για τα δυσκολότερα! Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η ηλικία των παιδιών που προκαλεί το μεγαλύτερο στρες στους γονείς δεν είναι τα πρώτα χρόνια της αβεβαιότητας, ούτε τα «τρομερά δίχρονα» αλλά ούτε και η εφηβεία της επανάστασης και της αμφισβήτησης. Είναι η ηλικία που πάνε στο Γυμνάσιο!

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Developmental Psychology, συμμετείχαν πάνω από 2200 μητέρες παιδιών κάθε ηλικίας -από βρέφη μέχρι και ενήλικα, οι οποίες κλήθηκαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με την αίσθηση ευημερίας τους και τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους ως γονείς. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι σε ό,τι αφορά το στρες αλλά και τα καταθλιπτικά συναισθήματα, η ψυχολογία των μαμάδων ακολουθεί μια κατακόρυφη πορεία, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία των παιδιών τους -όπου νιώθουν τη μεγαλύτερη ευτυχία- και φτάνοντας στο χειρότερο σημείο όταν είναι είναι στις ηλικίες 12 με 14 ετών.

«Σ’ αυτή την τόσο αγχώδη περίοδο στη ζωή τους, οι μητέρες έχουν να κρατήσουν μια πολύ λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο να θέσουν όρια και να κρατήσουν ανοιχτή την επικοινωνία με τα παιδιά στην προεφηβεία, ώστε εκείνα να μπορούν να μοιραστούν μαζί τους όσα κάνουν με τους φίλους τους», σχολιάζει η δρ. Suniya Luthar, επικεφαλής της έρευνας. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την απόρριψη ή και την περιφρόνηση από τα ίδια παιδιά που μέχρι πρότινος έδειχναν μόνο λατρεία προς τη μαμά τους. Κι αυτό μπορεί να πονέσει βαθιά…».

Για να αντιμετωπίσουν το στρες οι υπεύθυνοι της έρευνας συμβουλεύουν τους γονείς να ενημερώνονται ήδη πριν τα παιδιά τους μπουν στην προεφηβεία, ώστε να γνωρίζουν τι να περιμένουν. Επιπλέον, να αναζητούν και οι ίδιοι φροντίδα και υποστήριξη αυτά τα χρόνια. «Δεν αρκεί να εκπαιδεύουμε τις μητέρες για να αντιμετωπίσουν αυτή την ηλικία των παιδιών τους, είναι σημαντικό για εκείνες και να ανεφοδιάζουν τους εαυτούς τους με δυνάμεις, κατά τη διάρκεια αυτής της ταραχώδους περιόδου.

Πηγή: mamamia.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!