Πρέπει να θηλάζεις 10 λεπτά από κάθε στήθος;
Πρέπει να θηλάζεις 10 λεπτά από κάθε στήθος;


Ας καταρρίψουμε έναν ακόμα μύθο του θηλασμού!

Οι θεωρίες που ακούγονται γύρω από τον θηλασμό είναι πάρα πολλές και αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Είναι γεγονός πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και πως κάθε δυάδα μαμάς-μωρού μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά, χωρίς να κάνει απαραίτητα κάτι λάθος.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τον δρόμο σας στο υπέρχο ταξίδι του θηλασμού. Μία από αυτές είναι πως κατά τις πρώτες εβδομάδες, περίοδος κατά την οποία εγκαθίσtαται ο θηλασμός, είναι καλό το παιδί να τρέφεται και από τα δύο στήθη σε κάθε γεύμα για να αποσυμφορείται το στήθος και να ρυθμίζεται η παραγωγή.

Ωστόσο ο κανόνας που θέλει να θηλάζετε το μωρό σας για δέκα λεπτά από κάθε στήθος είναι ένας μύθος. Ο κύριος λόγος είναι πως το να θηλάζετε με το ρολόι δεν είναι και πολύ ακριβές ως μέτρο για το αν έχει φάει το μωρό σας αρκετά. Για κάποια παιδιά, ο θηλασμός μπορεί να κρατήσει σαράντα λεπτά και σε άλλα μόλις πέντε. Αυτό εξαρτάται τόσο από τον τρόπο που ρουφάει το μωρό όσο και από την δική σας παραγωγή. Ακόμη, υπάρχει η πιθανότητα το μωρό να μην πεινάει πολύ και απλώς να πιπιλάει το στήθος για ανακούφιση ή να αποσπάται εύκολα η προσοχή του και να μην θηλάζει αποτελεσματικά.

Μία λογική πρακτική, λοιπόν, είναι να τοποθετείτε το μωρό στο στήθος και να το αφήνετε να θηλάσει μέχρι να το αφήσει από μόνο του. Έπειτα να το βάλετε να ρευτεί (μπορεί και να μην ρευτεί!) και να του προσφέρετε και το άλλο στήθος να συνεχίσει. Αν θέλει, θα θηλάσει κι άλλο και τότε περιμένουμε πάλι να το αφήσει μόνο του, αν δεν θέλει, δεν το πιέζουμε. Εάν επιθυμεί απλώς να πιπιλίσει το αφήνουμε αφού και αυτό είναι θεμιτό. Ο μη παραγωγικός θηλασμός έχει τον ρόλο του καθώς ικανοποιεί συναισθηματικά το μωρό και βοηθάει να «κατέβει» το γάλα!

Στο τέλος του θηλασμού καλό είναι να δέσετε ένα κορδελάκι στην ράντα του σουτιέν σας για να θυμάστε το στήθος που προσφέρατε δεύτερο, ώστε να ξεκινήσετε από αυτό τον επόμενο θηλασμό.

Πηγή:happyparenting.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!