Γιατί τα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο;
Γιατί τα παιδιά φοβούνται τον οδοντίατρο;


Είναι γνωστό ότι τα παιδιά τρέμουν τον οδοντίατρο, ενώ υπάρχουν και αρκετοί ενήλικες που τους λούζει κρύος ιδρώτας και μόνο στη σκέψη ενός απλού τσεκ-απ. Ωστόσο για πρώτη φορά, Ισπανική έρευνα έδειξε ότι ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης φοβίας του παιδιού παίζει ο πατέρας.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Χουάν Κάρλος της Μαδρίτης, με επικεφαλής την Αμέρικα Λάρα-Σασίδο, μελέτησαν 183 παιδιά ηλικίας επτά έως 12 ετών, καθώς και τους γονείς τους και συζήτησαν μαζί τους τη φοβία τους για τον οδοντίατρο.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερος ήταν ο φόβος για τον οδοντίατρο σε ένα μέλος της οικογένειας, ιδίως σε έναν από τους δύο γονείς, τόσο πιο εμφανής ήταν αυτός ο φόβος και στο παιδί, ενώ ειδικά ο φόβος του πατέρα για τον οδοντίατρο μετράει πολύ περισσότερο από τον φόβο της μητέρας.

«Τα παιδιά φαίνεται να δίνουν πρωτίστως προσοχή στις συναισθηματικές αντιδράσεις των πατέρων τους, όταν σχηματίζουν τη δική τους άποψη για το πόσο πρέπει να τους αγχώνει ο οδοντίατρος», εξηγεί η Λάρα-Σασίδο.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν η μητέρα περνάει καθησυχαστικά μηνύματα στα παιδιά για τον οδοντίατρο, αλλά ο πατέρας φοβάται, τότε εν τέλει θα φοβάται και το παιδί.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη να γίνει η σχετική «προπαγάνδα» στους γονείς, ιδίως στους πατέρες, ώστε να μην φοβούνται τον οδοντίατρο ή τουλάχιστον να μη το δείχνουν μπροστά στα παιδιά τους, γιατί θα τα επηρεάσουν αρνητικά και μετά, θα είναι πιο δύσκολο να αποβάλουν τη συγκεκριμένη φοβία σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πηγή: Iefimerida.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!