Τα 5 μυστικά για να μεγαλώσετε ψυχικά δυνατά παιδιά
Τα 5 μυστικά για να μεγαλώσετε ψυχικά δυνατά παιδιά


Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε για το πώς να μεγαλώσουμε ψυχικά δυνατά παιδιά.

Ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να εξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο ενήλικα που πατάει γερά στα πόδια του και ζει την ζωή του χωρίς ανασφάλεια. Και η ψυχική δύναμη είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη ζωή, με ψυχική υγεία και κοινωνική ευτυχία. Και όπως μας διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, δεν είναι μόνον επίκτητη αλλά μπορούμε και να τη διδάξουμε στα παιδιά. 

1. Αφήστε το παιδί σας να κάνει λάθη 
Τα λάθη θα βοηθήσουν να μάθει και να βελτιωθεί, μια που μέσω αυτών μαθαίνει να επεξεργάζεται τα συναισθήματα του. Διδάξετε στο παιδί ότι τα λάθη αποτελούν μέρος της μαθησιακής διαδικασίας και έτσι δε θα αισθάνεται ντροπή ή αμηχανία για κάθε φορά που κάνει κάτι λάθος. 

2.Ενθαρρύνετε το παιδί να αντιμετωπίσει τους φόβους του
Δεν είναι εύκολο για ένα μικρό παιδί να αντιληφθεί, τι είναι αυτό που το κάνει να φοβάται. Μπορείτε ρωτώντας «γιατί;» και «πώς;» και χρησιμοποιώντας διάφορα παραδείγματα, να κάνετε το παιδί σας να σας πει τι είναι αυτό που του προκαλεί φόβο. Αν καταλάβετε π.χ. ότι μισεί το σχολείο επειδή φοβάται ότι δεν θα καταφέρει ποτέ να διαβάζει σωστά και οι συμμαθητές του θα το κοροΐδεύουν, καθησυχάστε το. Μεταδώστε του ασφάλεια και ηρεμία κάθε φορά που βλέπετε ότι κάτι το κρατάει πίσω. Η αποδοχή σας θα το βοηθήσει να ανακουφιστεί και να πιστέψει ότι μπορεί να κατακτήσει τα πάντα.  

3. Στηρίξτε την αυτονομία του
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αυτονομία είναι -μεταξύ άλλων- ο δρόμος προς την αυτοπεποίθηση. Αφήστε το παιδί να διακινδυνεύσει, τουλάχιστον σε ανώδυνες σχετικά περιστάσεις. Συγκρατήστε το ένστικτό σας και αφήστε το να πάρει ρίσκα, να κάνει τις εξερευνήσεις του, να λύσει μόνο του τις ασκήσεις που το δυσκολεύουν. Ταυτόχρονα, μπορείτε να του δώσετε το δικαίωμα να κάνει τις δικές του επιλογές -όταν, φυσικά, αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την υγεία του (ή κάποιου άλλου!). Αφήστε το να διαλέξει τα ρούχα του και να οργανώσει μόνο του τη σχολική τσάντα και προσπαθήστε να ενθαρρύνετε την αυτονομία με κάθε τρόπο. Ένα παιδί που μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του, χωρίς οι γονείς του να λειτουργούν πάντα πυροσβεστικά, εξελίσσεται σε έναν υπεύθυνο, ώριμο ενήλικα.  

4. Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις 
Και βέβαια να εξωτερικεύει ξεκάθαρα τα συναισθήματά του. Τα παιδιά που καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους και ξέρουν πώς να τα αντιμετωπίζουν, είναι καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις.

5. Φερθείτε στο παιδί σας με σεβασμό
Ο καλύτερος τρόπος  για να «εισπράξετε» απ’ το παιδί σας σεβασμό είναι να του φερθείτε πρώτα εσείς με σεβασμό. Μιλήστε του ευγενικά. Δείξτε σεβασμό στις απόψεις του. Δείξτε του προσοχή όταν σας μιλάει. Τα παιδιά φέρονται προς τους άλλους με τον ίδιο τρόπο που οι γονείς τους φέρονται προς αυτά. Και θυμηθείτε ότι η σχέση σας με το παιδί σας αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομούνται οι σχέσεις του με τους άλλους  

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!