Stephen Hawking
Stephen Hawking


Stephen Hawking ….. Διέψευσε τις εκτιμήσεις των επιστημόνων και έμεινε στη ζωή ως το 76ο έτος της ηλικίας του. Έπασχε από ατροφική  πλευρική σκλήρυνση γνωστή ως νόσο του κινητικού νευρώνα και σταδιακά παρέλυσε, μπορώντας μόνο να κουνήσει τα βλέφαρα του!

Προσωπικά μέχρι χθες δεν είχα ακριβής γνώσεις και άποψη για τον Stephen  Hawking.

Δεν γνώριζα για τον άνθρωπο αυτό τίποτα περισσότερο από το ότι ασχολούνταν  με την αστροφυσική(γενικά).

Μπορώ να πω ότι περισσότερο με είχε συγκινήσει η δύναμη του και η θέληση για ζωή! Αυτό μου έφτανε κι αυτό συγκράτησα. Δεν μπορούσα όμως χθες να μην γκουγκλάρω το όνομα του για να έχω την πλήρη γνώση για την προσωπικότητα και το επιστημονικό έργο του ανθρώπου αυτού. Διάβασα πολλά, άλλα τα κατάλαβα, αλλά όχι. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να σας μεταφέρω με απλά λόγια σημεία του επιστημονικού του έργου και ενδιαφέρουσες πληροφορίες ως φόρο τιμής για τον επιστήμονα, που του <χρωστάει > η ανθρωπότητα!

Κάποιος που πρόσφερε τις υπηρεσίες του για ένα καλύτερο αύριο! Τι πίστευε όμως ο ίδιος για τον πλανήτη μας πως τοποθετήθηκε στο ερώτημα αν υπάρχουν εξωγήινοι; Ποια ήταν τα πιστεύω του για τον θεό;

Παραθέτω περιληπτικά κάποια από τα αποφθέγματα του κοστολόγου.

  • Είμαστε απλώς ένα εξελιγμένο είδος μαϊμούδων σε έναν ασήμαντο πλανήτη ενός πολύ μέτριου Αστέρα.
  • Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης.
  • Πρώτον να θυμάσαι να κοιτάζεις ψηλά στ’ αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σου, δεύτερον ποτέ μη σταματάς να εργάζεσαι ,η εργασία σου δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου χωρίς αυτή η ζωή σου είναι άδεια.
  • Τρίτον, αν είσαι αρκετά τυχερός και βρεις την αγάπη, θυμήσου ότι είναι εκεί και μην την πετάξεις μακριά.
  • Αν μας επισκεπτόταν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο με τότε που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, που δεν ήταν καλή εξέλιξη για τους ιθαγενείς. Πρέπει απλά να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας για να δούμε πως μία ευφυής μορφή ζωής μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να γνωρίσουμε.
  • Η συμβουλή μου σε άλλους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα θα ήταν η εξής: συγκεντρωθείτε σε πράγματα που η δυσκολία σας δεν σας αποτρέπει από το να τα κάνετε καλά, και μη μετανιώνετε για τα πράγματα που αυτή η δυσκολία σας επηρεάζει. Μην είστε άτομο με ειδικές ανάγκες στο πνεύμα όπως είστε σωματικά.
  • Την επόμενη φορά που κάποιος ας παραπονεθεί ότι κάνατε ένα λάθος, πείτε του ότι ίσως αυτό είναι καλό. Διότι χωρίς τις ατέλειες, ούτε εσείς, ούτε εγώ, θα υπήρχαμε.

Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι η πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι έτσι όπως είναι και γιατί υπάρχει.

Με την πονοκεφάλιαζε καθημερινά όμως ο Στήβεν Χοκινγκ;

Ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός είχε κατανοήσει όσο κανείς άλλος την κβαντομηχανική και τις μαύρες τρύπες, τα έβρισκε σκούρα σε ένα από τα δυσεπίλυτα μυστήρια του κόσμου μας ????

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό new scientist με αφορμή τα 70α του γενέθλια, Τον ρώτησαν τι σκέφτεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκείνος αποκρίθηκε< Τις γυναίκες. Είναι ένα πλήρες μυστήριο>

Να σημειώσουμε ότι ακριβώς το ίδιο είχε δηλώσει και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν!!!

Γιατί έγινε γνωστός ο Στήβεν Χώκινγκ τελικά;

Σύμφωνα με την Guardian, το 1970 μαζί με τον Roger Πενρόουζ εφάρμοσαν τα μαθηματικά τον μαύρο νωπών σε όλο το σύμπαν και έδειξαν ότι υπήρχε μία μοναδική περιοχή καμπυλότητας στο χωρόχρονο, από πού προέκυψε η αρχική μεγάλη έκρηξη.<Μπιγκ Μπανγκ>

Τι είναι όμως μία μαύρη τρύπα... είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερο υλικό από δυόμιση ηλιακές μάζες και ο οποίος, στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου, έχασε την πάλη του ενάντια στην βαρύτητα, με αποτέλεσμα το υλικό του να καταρρεύσει και να συμπιεστή περισσότερο ακόμα και να δημιουργήσει αυτή την οπή κοινώς μαύρη τρύπα!< Ουσιαστικά δεν πρόκειται για τρύπα, με την έννοια της λέξης>

Διαβάζοντας την βιογραφία του το συμπέρασμα που μένει είναι ότι ενώ ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του από τη μύτη οι τοποθετήσεις του δείχνει το ακριβώς αντίθετο! Δεν παύει σαν μαθηματικό μυαλό να είναι ρεαλιστής, ορθολογιστής και καθόλου ρομαντικός! Πως γίνεται λογικά ανάμεσα στις μαθηματικές εξισώσεις να χωράει το συναίσθημα ,θα μου πείτε!

Ιδιόμορφος  χαρακτήρας που έφερε κοινά σημεία στις διαπροσωπικές του σχέσεις με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Φρόντισέ όμως να αποδείξει ότι καμία σημασία δεν έχει κάθε είδους σωματική αναπηρία, η εξωτερική εμφάνιση, αφού ένας άνθρωπος καθηλωμένος σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, κατόρθωσε να κάνει τρεις γάμους και ο και όπως ο ίδιος είχε πει πήρε πολύ αγάπη! Σε αντίθεση με τις δηλώσεις των τριών συζύγων του!

Αξίζει να δείτε την ταινία η θεωρία του πάντως για τη ζωή του με πρωταγωνιστή τον Εντι Ρειντμεν  στον  πρωταγωνιστικό ρόλο ο οποίος κερδίζει το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού τα 2014.

Όμως κλείνοντας να σημειωθεί ότι ο Στήβεν Χοκινγκ  όπως και άλλοι αστροφυσικοι έχουν πατήσει πάνω σε  θεωρήματα ενός Ινδού ονόματι Srinivasa Ramanujan

Ενός αυτοδίδακτου μαθηματικού το 1918. Ο ίδιος μέσα σε άλλα είχε τοποθετηθεί και για τις μαύρες τρύπες. Στους επιστημονικούς κύκλους πολύ τον συγκαταλέγουν πάνω και από το Νεύτωνα, Αρχιμήδη, Όιλερ και Γκάους. Ο οποίος δυστυχώς δεν μπόρεσε να ζήσει λόγω αντίξοων συνθηκών, περαιτέρω, για να δώσει συνέχεια στο έργο του! Ίσως να έπαιξε ρόλο σε αυτό και ο αστείρευτος συναισθηματισμός του, γιατί σε αντίθεση με τον Στιβεν Χοκινγκ, Μπορούσε να συνδυάσει μαζί με τις μαθηματικές του εξισώσεις, την αγάπη του και τον ρομαντισμό! Άλλη μία ταινία που θα σας συγκινήσει για τη ζωή και το έργο του !!!

“The man who knew infinity”

Καλό Σαββατοκύριακο❤️                     


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!